0
Пт тиите са едни от големите данъчни длъжници в България, установила Сметната палата. Нещо повече, оказва се, че четири партии дължат на хазната общо 50 млн. лв., пише "Труд". Става дума за Хрстиянрадикалната партия на Тотю Петров (изобщо не внесла отчет, но е засечена от следствената служба за неплатени данъци), българската християндемократическа партия на отец Гелеменов, Националхристиянския съюз на Асен Христов и Новата консервативна партия на Иво Недялков (известен като "фараона" на пирамидата "Ист уест интернешънъл").

Оказва се, че някои фантомни политически партии просто действа като търговски дружества, отбелязва изданието. "24 часа" се спира на приходите и данъците на партиите на цели две страници и установява някои интересни неща. Първо, БСП е най-богатата партия с приходи от 2,5 млн. лв. Най-богати са и двете малки партии на Тошо Пейков и Весела Драганова - на тях им се пада по близо 1 млн. лв., след като си приспаднат разходите за предишните избори. Най-мижав членски внос има НДСВ - нямало и хиляда лева. СДС отчитат 2 млн. лв. от дарения и субсидия. А най-спестовни според декларациите били от ДПС, минимални разходи, като движението на Доган не събира и членски внос.

Не е ли срам тази луксозна фантомност на незнайни политически партии, пита "Труд" в коментарната си колонка. И се опитва да пресметне какво би станало, ако тези неплатени 50 млн. лв. се влеят в детски фондове, в место в никому ненужни политически лозунги. Ако отидат за някои от онези 3141 деца, изоставени от майките си в контейнерите за боклук. Поне това, смята "Труд", държавата майка държи на новородените си избиратели.

На този фон става ясно и друго, извежда "Труд" във водещото си заглавие - "Симеон е мултимилионер". От 1999 г. насам на него и на сестра му Мария-Луиза България е върнала наследствени дворци, земи и други имоти за 169 млн. долара, показва проучване на изданието. За огромната част от тях Симеон дори не дължал данъци. На вътрешните си страници "Труд" говори за "корона от имоти" и подчертава, че "царят съвсем не е гол". Така се въртяло колелото на историята в България. Дядото Фердинанд дошъл почти без нищо в страната. За сметка на това внукът се сдобил с имоти и слава. В момента някои продължават да се връщат, пише "Труд". Например - дворецът Кричим с постройки на 23854 кв.м. и ниви за 371 декара. Под въпрос било ще си върне ли Симеон и хълма Царевец.

А в това време и стойността на министерския подпис се вдига до 1 млн. лв., твърди "24 часа", публикувайки интервю с Владимир Каролев, един от икономистите на царската кампания от 2001 г. Според Каролев такава сума предложили от името на братя Джанкови, ако транспортният министър Петров удължи договора за ползване на хотел на Копитото.

Чорни или НАТО - за втори ден се спира на дилемата "Труд", след като стана ясно, че Софийският градски съд "секретно" е разрешил на Майкъл Чорни да пребивава в България. Пак скандал, пише "Труд". Кой е Майкъл Чорни обаче припомня бившият главен секретар на МВР о.з. ген. Божидар Попов. Той определя Чорни като емблематична фигура в руската мафия, като човек, който има огромен черен бизнес, който владее алуминиевата промишленост на Русия, 60% от цветната металургия, част от самолетостроенето и т.н. Той контролира и Измайловската мафия , една от най-активните престъпни групировки в Москва, твърди о.з. ген. Попов, намесен е в редица поръчкови убийства.

След което бившият главен секретар на МВР подчертава, че Чорни е емблематична фигура, на която остро реагира както Западна Европа, така и САЩ. Затова и този човек е опасен за икономическия и политически живот на България. А ако смятаме, че изгонването му от България нарушава неговите човешки права, трябва ли тогава да приемем и Осама бин Ладен? - пита ген. Попов.

Самият Майкъл Чорни дава интервю за "Стандарт" (който е негова собственост). В интервюто Чорни казва: "Искам името ми да бъде изчистено. Но не бил сигурен, че иска да прави бизнес в София, където не го искали". Според "Дневник" юристите просто са се оплели в казуса "Чорни". Скандално е МВР още да не е виждало решението на съдба, пише "Дневник". След което направо говори за "черна съдебна конспирация". И разконспирира "лобистите".

Още от началото на това управление, пише "Дневник", малкият коалиционен партньор ДПС натиска за връщането на Чорни. Самият Доган се легитимира като негов адвокат по време на споровете около "Булгартабак". След което изданието пита: случайно ли е, че дори когато от Брюксел критикуват нашето правосъдие, единствено Чорни се изказва възторжено за него?

Във връзка с всички тези приватизационни и яхтени скандали "Дневник" публикува проучване на агенция "Алфа рисърч", което доказва, че "организираната престъпност е неизбухналата бомба на кабинета "Сакскобургготски".

"Накъде върви управлението?", пита се "Труд". Дали не към нов "програмен експеримент", след като всички, включително Симеон се отметнаха от бащинството на 800-те дни" и "прочутото българско трудолюбие и предприемчивост, които трябваше да променят живота ни". Според "24 часа" сега погледите се обръщан към малките партии като "Гергьовден" и ВМРО, които стават еврото на политическия пазар. "Труд" обаче не изключва хипотезата сила дясна коалиция наесен (НДСВ-СДС-ДПС), поради което и се готвят да изгонят Димитър Калчев от кабинета.

Но всичко това са хипотези. Между тях днешната перса се вълнува от посрещането на крал Хуан Карлос. "Стандарт" отбелязва, че ще гощаваме краля с балканска пъстърва, доставена от Родопите. Испанският протокол настоял в менюто да бъде включено и понравилото се от миналата визита на Хуан Карлос пиле "Волован". "24 часа" е узнал, че снощи испанския крал и кралицата се вечеряли с премиера Сакскобургготски частно във "Врана" (вечерята не е била предвидена от протокола).

"Труд" е разучил какви подаръци ще получи днес испанския монарх. Президентът Първанов му бил подготвил картина от Едмонд Демирджиян, подбрани вина, а за кралица София - сребърна гривна - реплика на стар български накит. Пред "Труд" лидерът на БЗНС Анастасия Мозер не крие обаче съжалението си от визитата, доколкото "За България би било по-добре да дойде Жак Ширак, отколкото Хуан Карлос. Визитата на френския президент би означавала инвестиции, смята г-жа Мозер, а с визитата на испанския крал Симеон се опитвал да си върне доверието на избирателите".

Една оценка на вестник "Сън" особено ласкае "Стандарт" и изданието я извежда на първа страница - Созопол бил като Сен Тропе. Според популярното британско издание нашето Черноморие надминало дори Испания, а новите ни хотели били изградени по вкуса и на най-претенциозните западни туристи. В специално интервю за "24 часа" бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър предрича, че: "Един ден Европа ще оцени ролята, която България е изиграла". Интервюто е взето в Ню Йорк, след форум на европейски и американски политици (с участието на Надежда Михайлова), където се е обсъждало как да се заличи зейналата пропаст в отношенията между американските и европейски съюзници.

"България не е троянски кон, тя изигра благородна роля в иракската криза, смята Кисинджър, който едновременно с това подчертава, че повечето американски политици малко знаят за Европа, за да могат да я обединяват или разединяват. Бъдещето на Европа не зависи от това, което си мислят американските политици, а от това, което правят европейците, казва Кисинджър (самият той роден в германския град Фюрт през 1923 г.).

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 20 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 1 час

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 1 час

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 3 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 5 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции