0
И т тново "войната в снимки". Пънкарите във Варна се заели да изразят отношението си към нея, убеждаваме се от снимката на първа страница на "24 часа". От вътрешните страници на изданието снимките на протестите съседстват с други - на ранени иракски деца.

Такава снимка в рубриката си "Лицата на войната" публикува и "Труд". Надписът е лаконичен - 29 март, Централен Ирак. Снимката, която е запечатала погледа на иракско момиченце, загубило майка си след престрелка между местни и американски войници, е дело на "Ройтерс".

Не липсват и коментари. Дали "Кинтекс" е въоръжавал Саддам с хеликоптери, пита "24 часа". Повод за питането е публикация в руското издание "Москоу таймс", в която военният експерт Павел Фелгенхауер настоява, че през 1995-96 г. българската компания "Кинтекс" е внесла 20 хеликоптера "Ми-24" в пълно нарушение на ембаргото. Според Фелгенхауер българската компания вкарала хеликоптерите на части в контейнери, а после са пращани руски специалисти да ги сглобяват.

И сега няколко военни прогнози. Отново от страниците на "24 часа" военният експерт Пламен Василев е категоричен: "Блицкриг ли? Забравете". Още на третия ден от иракската война е ясно, че тя няма до покрие предварителните срокове, пише авторът. Американците имат предимство по въздуха и в разузнаването. Иракчаните са заложили на стационарно-подвижната отбрана: укрепени бункери обстрелват противника, а тилът и фланговете имат мобилен характер, обяснява Пламен Василев.

Ако последният бой е в Багдад, там предимство има отбраняващият се, защитниците са по-добре прикрити, авиацията не действа, четем в анализа на "24 часа". За справка военният експерт Пламен Василев припомня, че само за осем месеца жертвите при битката за Сталинград са 480 000, а ранените - 650 000.

И още една препечатка в "24 часа". Тя е от вестник "Нюз" и в нея се казва, че с проточването на войната в Ирак настъпва промяна в съюзниците. Така например българският премиер Сакскобургготски вече казва, че не вижда правни основания за експулсирането на иракски дипломати от България, пише "Нюз".

"Труд" пък разказва за шегите с войната. Разкрит е шегаджия, подлудил монтанско село с фалшиви призовки за мобилизация. Историята се разиграла в с. Славотин, където първо 34-годишният Стефан Малев получил подобна заповед от местната поща, а после и двама 80-годишни старци. В селото настъпила паника, от местното РПУ обаче пристигнали полицаи и хванали шегаджията, заплашван заради насаждане на психоза с до две години затвор или с поправителен труд.

А инак, при това съвсем не на шега, продължаваме да изкачат и най-тревожните пластове от миналото ни. "В лапите сме на Възродителния процес", "Християните - вън от Родопите" - тези лозунги от вчерашен митинг в Корница извеждат по страниците си "24 часа" и "Труд". Защото човекът, който е отправил тези призиви - Реджеб Молла Ахмед, е зам.-областен управител на Пазарджик и го е направил в присъствието на целия ръководен актив на ДПС.

Молла Ахмед още е заявил, че не признава Конституцията, в която пише, че българският е официален език. "Нашият език е турският и си го искаме", е казал той. След което е завършил с думите, че "в Родопите се разпространява християнско слово и че християните трябва да бъдат изгонени вън от Родопите". Зам.-областният управител на Пазарджик се е просълзил накрая с думите, че не може турците в Родопите да са по-малко, отколкото през 1912 г.

"Това е недоразумение. ДПС не може да приемем тези думи", заявява пред "24 часа" Ахмед Доган. "Може ли да снемете политическото си доверие от г-н Молла Ахмед?", пита "Труд". "Това го решава ДПС, не го решавам аз", отвръща Доган.

От вчера е станало ясно и че ДПС е дало ултиматум на вицепремиера Василев да докладва до 31 март за сделката с "Булгартабак", пише още "Труд". Трябвало да се сложи край на "тютюневата трагедия", преди да се произнесе Конституционния съд.

"Стандарт" от първа страница публикува проучване на агенция "Скала" - според 55% от анкетираните сделката с "Булгартабак" е далавера. От първа страница на "Труд" виждаме снимки от вчерашния митинг на тютюноработници, танцували в центъра на София "последен валс" с чучелото на вицепремиера Николай Василев. "24 часа" съобщава, че тютюноработници започват ефективна стачка.

"24 часа" обаче пита и друго - след решението на съдиите от ВАС относно III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" дали някой от управляващите ще подаде оставка. Въпрос, който вече са задали вчера и Екатерина Михайлова от ОДС, и Любен Корнезов от БСП.

Запитана от "24 часа", министърът на евроинтеграцията Кунева е заявила, че правителството ще излезе със становище в понеделник.

"Труд" цитира пък един висш магистрат - председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров, че вътрешният министър е безхаберен и публикува списък на тежки убийства и бомбени взривове. "24 часа" извежда във водещото си заглавие последната кървава нашенска драма: "Млад мъж прободен 7 пъти с нож в Сливен заради спор за паркирана кола".

Има много неща, които не знаем или не искаме да знаем за себе си, пише "Труд". И публикува на цяла страница красноречиви снимки, озаглавени "Некрасива България" - боклуци, занемара, скитници, които спят върху смет в центъра на Пловдив или Варна. И накрая - снимка от трънското с. Банкя, случайно открито от фоторепортер на "Труд" и направо засипано от боклуци, сред които стърчи само един надпис - "Екопътека".

На този фон "Стандарт" показва как на летище София (вече поочистено от боклуците) каца "Мис Свят 2001" Агбани Дарего , искрено учудена, че имало фраза: "Красотата ще спаси света", поради което пита: "Така ли казват у вас?".

В съседство, на последна страница на "Стандарт", виждаме как шефът на полицията ген. Василев естетически украсява лицето на дама в хепънинг в Клуба на полицая. А "Труд" улавя министъра на културата Абрашев да празнува 67-ия си рожден ден в компанията на съпругата си Люлина, и то къде - в столичния ресторант "Люлин", сред изпълнения на гайда, пиано и на певци в шевици. Животът си тече тихо...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 5 минути

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 1 час

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 1 час

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 1 час

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 2 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 2 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 4 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 4 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 4 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 5 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 6 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 7 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 8 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън