0
Уй йството на сръбския премиер Зоран Джинджич е сред водещите теми в българските ежедневници днес. Сърбия се прости с единствения си професионален политик, отбелязва "Дневник". Около 12,25 ч. местно време Джинджич бе застигнат от 2 снайперски куршума, когато влизаше в сградата на правителството. Единият го прониза в гърба, другият в стомаха. Джинджич умря на операционната маса, без да дойде в съзнание, описва кървавото събитие "24 часа".

В Сърбия и Черна гора е обявен траур и извънредно положение, съобщава "Дума". Двама заподозрени са задържани. Армията е готова да помага на разследването, отбелязва "Труд" и допълва, че нашите политици са потресени. 9 премиери са избити на Балканите за един век, прибавя черна статистика "Стандарт". Външно министерство очаква негативни последици за региона. По предложение на България убийството на сръбски премиер ще бъде обсъдено в Съвета за сигурност на ООН, изтъква "24 часа".

Вестниците представят Джинджич като човекът, който свали Милошевич и го даде на Хага; този, който доведе Сърбия до прага на НАТО и затова изказаните мнения в пресата по убийството го квалификацират като политическо. Сърбия е заплашена от подземния свят. "Основният проблем на Джинджич обаче е, че ще му се наложи да се изправи лице в лице със силите, които толкова дълго толерира. Още по-лошото е, че в тази битка той най-вероятно ще установи, че мафията има далеч повече власт от него", пише прогностично в анализа си Йордана Игрич, публикуван на 7 март, който "Дневник" препечатва днес.

"Но това, което е най-тъжно, е, че за повече от десет години никой дори не се опита да убие Милошевич, а Джинджич е вече мъртъв. Днес Сърбия, но и Балканите като цяло, "избягаха" от Европа", изразява становище политологът Иван Кръстев за "Дневник". Кой стреля на Балканите срещу най-влиятелните хора и защо? Дали пък не се ражда нова политическа сила на възмездието. Може би това е въпросът, на който трябва да ни отговорят политиците, коментира "Новинар".

Между чука на Кадафи и наковалнята "Саддам". Така образно е положението на министър Паси, пише "24 часа". Сейф ал Ислам, шеф на благотворителната организация "Кадафи" и син на либийския лидер, се обърна онзи ден към своя приятел Паси с горещо настояване да промени позицията на България по кризата с Ирак, припомня изданието. Както Соломон е загрижен за съдбата на шестимата медици, така и в Либия са не по-малко обезпокоени от надвисналата заплаха за война в Ирак, където могат да загинат стотици хиляди невинни. Но всичко зависи от това кой как чете писмото, смята "24 часа".

"Готви се компромис за Ирак", заявява пред "Труд" посланикът ни в ООН Стефан Тафров. Съдбата на Ирак се решава днес и утре в Съвета за сигурност, напомня изданието. "Българската страна се опитва да хвърля мостове между всички членове на Съвета за сигурност. Линията ни на поведение е да насърчаваме диалога и добрия тон вътре в съвета", споделя Тафров пред "Труд". " Докато има диалог, има решение. Приключи ли диалогът, свършва и надеждата.

Меморандумът на Франция, Германия и Русия, и проекторезолюцията не са несъвместими документи. Те имат много повече общи неща, отколкото се твърди, и искаме да изградим консенсуса на тази основа", уверява посланик Тафров.

"Няма две мнения - война ще има. Америка ще води война "де лукс", с колкото се може по-малко жертви, твърди пак пред "Труд" проф. Михаел Бар-Зоар, историк и автор на книга за спасяване на българските евреи. "Трябва България да се вгледа във възможностите си, в потенциала си, но не за да ги съзерцава, а да ги използва. Непростимо е тук да се превръща в практика максимата "Вода гази, жаден ходи", смята Бар-Зоар. А засега всяко правителство кърпи положението, а не гледа напред. Тук правителствата работят, все едно управляват малко магазинче", заключава проф. Бар-Зоар.

При гордо отчетена инфлация 0,8 на сто досега през годината глобите в столичния градски транспорт скачат, съобщават изданията. Идеята, която ще се обсъжда на сесията на общинарите в понеделник е 10 лева да брои от първи април всеки гратисчия, който откаже да доброволно да даде глобата от 5 лева, съобщава "Стандарт". Увеличение от 5 лева ще има и за детските надбавки, но от януари догодина, огласява намеренията на социалния министър Шулева "Новинар". Дотогава ще се разчита на благотворителност.

"24 часа" внася оживление като чрез лицето на съпругата на правосъдния министър Наталия Станкова рекламира предстоящия благотворителен Виенски бал в София. Бляскавото събитие е запланувано за 22 март в хотел "Кемпински-Зографски". Всеки, който е готов да даде 60 лева за покана, ще може да се наслади на автентичния дух на балните салони от времето на кайзер Франц-Йосиф и императрица Сиси. Набраните средства от благотворителната вечер ще отидат за купуване на медицинска апаратура за "Пирогов".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 28 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 34 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 45 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател