0
ш ш-Симеон на 4 очи в Белия дом", пише "Труд". Всяка среща на четири очи естествено разпалва интерес, особено в такъв ключов момент. Затова българските медии напрегнато дебнат за първата реплика. И тя е по първите страници (макар и в преразказ на премиера). Репликата на Буш, изведена в пряка реч в "Труд", е: "Зад вас сме".

"24 часа" публикува запис от импровизирания брифинг на Симеон Сакскобургготски пред Белия дом. Ето какво казва премиерът в тази връзка: "Разбира се, президентът каза, че той ще стои до приятелите си, в смисъл че ще получим извън гаранциите като практическа страна членка на НАТО и допълнителни гаранции".

Оттук и някои заглавия в днешната преса - "Дума": "САЩ обещават изключителни гаранции". "Пари": "Премиерът се разбра с Буш за американска подкрепа при удар". Изданието резюмира още: "Щатският президент информиран за иракския дълг, похвалил ни за натовските реформи, Сакскобургготски доволен".

Каква обаче ще е българската позиция по кризата, доколкото САЩ и Франция разцепват ООН с предложения? - гадае "24 часа".

"България още не е оформила своята позиция по проекторезолюцията. Това ще стане след внимателното й анализиране", заявява пред "24 часа" представителят ни в ООН Стефан Тафров. В отговор на въпрос на "Труд" Сакскобургготски заявява, че е дискутирал с американския президент проекторезолюцията, но е направил уговорката, че тя тепърва ще се обсъжда. В привичен стил Симеон е обявил, че не е той човекът, който ще каже дали войната е неизбежна, отбелязва изданието. "Но определено чувствам, че всяко усилие трябва да се използва за мирно решение", допълва премиерът.

Чуждестранен журналист, пише "Труд", веднага го засича дали е казал последното на Джордж Буш. "Кой съм аз, за да казвам на президента какво да прави? Ние имахме само интересен и конструктивен диалог", отвръща Сакскобургготски. "24 часа" продължава да се чуди как да определи позицията ни и пътем цитира коментар на "Франс прес", че "България омеква". Френската агенция е доловила "разводняване на българската подкрепа на "твърдата линия на действия", отбелязва вестникът.

Ала тутакси след това "24 часа" привежда и друга теза под рубриката "Крилати фрази". Тя е дело на посланика ни в САЩ Елена Поптодорова и гласи следното: "Държавите, подкрепящи САЩ за Ирак, са коалицията на бъдещето" - думи на посланичката ни в САЩ, отпечатани вчера в изданието "Ю Ес тудей".

И накрая, в гадаене около нашата позиция, "Дума" извежда във водещо заглавие вчерашно изявление на Георги Първанов след срещата с финландската президентка Таря Халонен: "Не бих искал България да действа първосигнално за Ирак и да реагира с прибързана позиция на новата проекторезолюция на САЩ, Великобритания и Испания." Нещо повече - на въпрос на журналист от финландската телевизия дали е вярно, че България ще подкрепи резолюцията за Ирак, Първанов е отговорил, че трябва внимателно да се анализира документът, в който трите държави констатират, че режимът в Багдад не се е възползвал от дадената му възможност да се разоръжи, отбелязва "Дума". Трябва обаче внимателно да се разгледа и френското предложение, е допълнил държавният глава. След което Първанов отговорил с усмивка, че "слуховете, че България вече е дала подкрепата си за американската резолюция, са силно преувеличени", пише "Дума".

"Стандарт" единствен негодува, че държавата не е ТКЗС, че решенията не можело да се вземат колективно и пише в коментарната си рубрика: "България трябва да действа като член на НАТО. Всички приказки по въпроса ни отдалечават от алианса. Следователно са излишни".

Докато "Дневник" се опитва да разтълкува поредното "мълчание на Сакскобургготски". И пита: То злато ли е? "Защото България парадоксално мълчи, докато край Бургас вече кацат американски самолети, и то без да е ясно (и без да се обяснява) какво печелим от мълчаниетоподчертава "Дневник". Симеон може и да е "господар на мълчанието", но не е господар на ситуацията, е констатацията на вестника, който се пита дали когато той проговори, няма да се окаже, че няма кой да го чуе.

Така че въпросите продължават да витаят.

Една американска констатация обаче е по първите страници на българската преса. "Корупцията в България е държавна политика". Неин автор е Родерик Мур, зам.-посланик на САЩ в София, както отбелязва "Дума". Според "Стандарт" щатският дипломат просто бил шокиран, защото казаното от него било изявление на високопоставен служител от нашата съдебна система.

"Твърдението на Родерик Мур е пресилено", контрира го "Новинар" чрез изявление на зам.-главния прокурор Христо Манчев. А Пари" се заема с по-обстоен коментар на твърдението и пише следното. "Може и корупцията в България да е с тревожно големи размери. Съгласни сме. Но за страна с развита демокрация. А нашата демокрация е съвсем млада. Ще припомним обаче, че според американски проучвания 80% от запитаните там бизнесмени признават, че си служат с всякакви трикове, включително и подкупи, отбелязва "Пари". Но не се е чуло чужд посланик във Вашингтон да е вземал отношение по тези цифри, пише изданието.

"Дневник" в тема на броя си настоява, че иракската криза не може да не доведе до комерсиализиране и развихряне на политически страсти. Пример за това, според "Дневник", е безпрецедентната атака на империята Мърдок срещу Жак Ширак - и то след като проамериканско интервю на Мърдок е било тиражирано в цялата му империя от няколко тв канала и в 175 печатни издания на три континента (в седмичен тираж от 40 млн. бройки). В него, пише "Дневник", между другото Мърдок заявява: "Мисля, че Буш действа по един изключително морален и коректен начин и вярвам, че ще стигне докрай." След което се стигна до нападките в огромни по тираж Мърдокови издания срещу "безделниците на света", "червея Ширак" и "френско-германско-белгийската ос на невестулките", пише "Дневник".

И като говорим за "развихряне на френската тема" - две заглавия от първа страница на днешния "Труд". Водещата новина: "Французин напада полицаи". Съпътстваща тема, придружена с голяма цветна снимка: "Военният аташе на Париж - нашественик в България".

И сега поред. В публикацията "Французин напада полицаи" четем, че 37-годишният Давид Перез, преподавател в училище "Виктор Юго", бил задържан от полицията след оплакване за шумен купон. Сигналът бил подаден от бившата тв говорителка Лили Ванкова, която не можела да спи след полунощ поради празненството.

"Труд" тръгва да анкетира всички комшии на семейство Перес, които обаче не потвърждават думите на Лили Ванкова. "Наистина се чуваше музика, но не ни пречеха. Хората май празнуваха рожден ден, нормално е да имат гости", заявяват пред "Труд" двама младежи - грък и македонка, които живеят под французите. "Не желая да говоря, разстроени сме. Задържаха ни, защото сме вдигали шум, а полицаят посегна на мъжа ми", заявява пред "Труд" съпругата на Перес.

А сега към втората "френска" публикация на "Труд": военният аташе на Франция полк. Марк Ривейран бил в сложни отношения с хазяите си. На цели две страници "Труд" разследва "нашествието на френския аташе". Следват публикации на писма от аташето до хазяите му, отговори на хазяите, мнения на адвокати. А също и детайлна проверка на "Труд" защо полк. Ривейран е искал да му се сменят щорите, да му се терасира градината и защо не му е спрян токът. Коментарът на "Труд": "Мерси казваме ний на таз дипломация. Французин налита на наши полицаи. Военен аташе на същата държава кротко побърква своите хазяи. Не ни се вярва да има директива на Ке д'Орсе това да са начини за продължаване на политиката с други средства", пише все пак "Труд".

А в същото време "24 часа" констатира от първа страница: "Наши полицаи рекетират в Германия". Те били задържани за рекет в Хамбург, пише изданието, позовавайки се на изявление на главния секретар на МВР Бойко Борисов в Косово. Сержантите изнудвали за 500 евро наш сънародник, обещавали да не го арестуват у нас.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък