0
Ар рикански самолети от утре кацат в Сарафово - пише "24 часа". До дни се очаквало да дойдат и американските офицери, които ще използват българското летище за акция срещу Ирак. "24 часа" припомня, че с решение на парламента в петък в Сарафово ще бъдат базирани 400 американски войници и 18 щатски самолети-цистерни за презареждане на изтребители над Черно море.

"Да идват, ще ги водя на казана с ракия", заявява пред репортер на изданието 64-годишният бай Димо от Сарафово. В селската кръчма се бистрело само международното положение и идването на янките. В чест на янките собствениците даже сложили светещ надпис на латиница и сега кръчмата се казвала Smile (което ще рече усмивка), четем в репортажа на "24 часа".

"Труд" пък предлага друг "иракски репортаж", но от с. Мусачево, където се подготвят доброволците за Ирак. В Близкия Изток те ще правят анализ на въздуха, почвата и водите за химически и радиоактивни вещества. Доброволците са на възраст между 25-35 години, съобщават от ВМА. В кръчмата в Мусачево, където "Труд" прави репортажа си цари по-скоро песимизъм. "Обещават на момчетата в поделението да им дадат по 100 долара дневно в Ирак, разказва едър мъж с обветрено лице. Но дали ще им дадат - кой знае. Играят си с тях на тука има - тука нема" - твърди той.

Всичко в държавата е на този хал - и с работата и с живота ни, вайкат се хората в кръчмата. Бабите от Мусачево пък на всички въпроси войната отговарят, че тях война не ги интересува. Интересува ги изкупната цена на млякото, която е за литър колкото шише лимонада - 20 ст., а инак те си били във война с живота, пише "Труд".

За кърваво писмо в подкрепа на Саддам, съобщава "24 часа". И представя неговия автор - 55- годишният Рефат Ходжов от Шумен, който написал с кръвта си, че иска да се бие за Саддам и пратил писмото в иракското посолство в София. Ходжов още бил известен с това в Шумен, че между 1983-1987 г. работел в Либия, когато САЩ я бомбардират.

Ето така изглежда войната в Ирак в поглед отдолу. А сред политическия елит тя явно кипва допълнителни страсти. При това прокурорско-американски. Защото във вчерашно интервю Брус Джаксън, председател на Американския комитет за разширяването на НАТО (сегашен председател на комитета за освобождаване на Ирак) обвинява главния прокурор Никола Филчев, че е корумпиран. "Труд" моментално търси за разяснения г-н Джаксън и го открива на конференцията по сигурността в Мюнхен. Публична тайна е, пише "Труд", че Брус Джаксън винаги казва това, което официален Вашингтон премълчава.

И така, какъв е проблемът? - пита "Труд". Проблемът е, че дадохте твърда подкрепа за Ирак, но имате проблем с корупцията, главният ви прокурор е корумпиран, заявява Брус Джаксън и призовава да питат в американското посолство, защо оттам не издават на Филчев американска виза. Това ли са проблемите ни в НАТО? - продължава да пита "Труд". Не само това, уточнява Брус Джаксън. Не можело да искаме бивш кадър на разведката, свързан с КГБ, сега да бъде назначаван за шеф на разузнаването. Става дума за кандидатурата на о.з. ген. Бриго Аспарухов. Според Джаксън няколко държави (САЩ, Полша, Германия и самият генерален секретар на НАТО) възразили срещу това.

Следват естествено мнения на български политици, които заявяват, че не може чужд гражданин да се меси във вътрешните работи на страната ни. Говорител на прокуратурата обвинява Джаксън в лъжа и публикува факсимиле от американска виза на Филчев. "24 часа" излиза със заглавието: "Филчев ще съди натовец". Изданието сблъсква портретите на Филчев и Джаксън и се пита дали той не е един Едвин Сугарев в САЩ. А "Труд" в коментарната си колонка негодува, че нещата все пак трябва да са ясни. И пише следното: "Онзи ден дадохме земя и небо на САЩ да громи Саддам. Соломон Паси каза, че сме съюзници. "Гардиън" писа пък, че сме васали. Съюзници ли сме тогава или васали, след като ни тропат по масата. Ако сме васали, настоява "Труд, тогава да ни турят един Алабин за генерал-губернатор. Ако сме съюзници, Брус Джаксън да си свали чепика от масата".

И трети поглед към войната в Ирак - този на кметовете. Общините са на червено, ще фалират при война в Ирак, прогнозира кметът на Пазарджик д-р Иван Колчаков на среща на сините кметове във Велинград. Положението на общините било трагично и те и сега се намирали в перманентна война.

Шокова цена на тока - прогнозира "Труд". И то не заради Ирак, а заради спиране на 3 и 4 реактор на АЕЦ Козлодуй през 2006 г. Това показвали изчисленията на Министерство на енергетиката, оповестени вчера от инж. Йордан Георгиев, шеф на дирекция "Ядрена енергетика и ядрена безопасност". След закриването на реакторите токът в България ще поскъпне с 24 %, твърди експертът.

Ала надежди все пак има. "Труд" отбелязва, че "Пежо-Ситроен" все пак е решило да огледа наши фирми за евентуални инвестиции. Френският автомобилен концерн, пояснява "Труд", изявил интерес към "Светлина"-Сливен, където се правят осветителни тела и кварцови изделия. А също и към ЕПИК-Ботевград, където се произвеждат електронни компоненти за "Ауди" и "Рено".

И това не изчерпва френската тема в пресата, доколкото в снимка на първа страница на "Труд" виждаме как френски бъчвари и български винари се състезават в търкаляне на бъчви. Това е станало на 200 метрова писта в Пловдив вчера, след приключване на "Винария 2003". победител е Брюно Фонтен от град Коняк, който разкрива тънкостите в състезанието: "Бурето да се върти под ъгъл 45 градуса". За първи път бурета са били търкаляни през 1907 г. в подножието на Монмартър, пояснява "Труд" и пише, че французи направо смаяли публиката в Пловдив с търкаляне на две бурета едновременно и слаломиране с тях между колона от бъчви.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 56 минути

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 4 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 5 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 5 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 5 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 6 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата