0
Иа ания за оставки и ответни ходове. В полето между двете пресата навръзва нишките на случващото се. И така: за "оставка на Филчев" говори "24 часа". Като уточнява, че искането било внесено чрез подписка на група от 33 граждани в канцеларията на главния прокурор. След което, отбелязват "24 часа" и "Труд", в медиите се получава факс, в който се казва, че в прокуратурата пък постъпило искане от група граждани (явно друга група) да се преразгледа случая "Сапио", да се снеме имунитета на Иван Костов и да му се търси наказателна отговорност.

Това е и водеща новина за в. "Стандарт", който припомня, че така навремето и главният прокурор Татарчев тръгна да се разправя с Иван Костов. В първия работен ден на парламента, пишело още във факса, главният прокурор щял да поиска имунитета на друг народен представител поради извършени престъпления. Кой е на мушката - гадае "Труд". И стеснява кръга до 4-ма бивши министри - Муравей Радев, Евгени Чачев, Валентин Василев, Петър Жотев и депутата Никола Николов.

"Не искам да говоря по темата, заявява след това пред "Труд" Муравей Радев, който отбелязва, че лично него прокуратурата не е разследвала за нищо. Бившият финансов министър обаче не крие, че е потресен от това, което се случва.Той смята, че "безумието, обхванало България и обществото ни достига своята кулминация". "В държавата стават страшни неща, убиват висш прокурор. Подкрепяме твърденията на Едвин Сугарев, че Филчев трябва да напусне поста си, тъй като нарушава законите", заявява пред "24 часа" един от 33 граждани, внесъл протестно писмо в Съдебната палата.

Това е доц. Орлин Стойчев, физик, който преподава в Американския университет. В същото време, пише "Новинар", Сугарев атакува и Герджиков. Причината: парламентарният шеф бил зависим от главния прокурор. А причините за зависимостта, според Сугарев били следните: прокуратурата била спряла следственото дело за престъпление, по което Герджиков се водел като синдик на "Агробизнесбанк"; и второ, имало нередности около общата фирма на Герджиков и Георги Петканов.

"Герджиков, вие следствен ли сте? - пита от страниците на "24 часа" поетът-борец за справедливост. Изданието цитира думите на Сугарев, че името на Герджиков се свързва с неосчетоводени разходи на стойност 1,9 млн. лв., както и с данни за продажба на банковия клон в Пещера на многократно по-ниска от реалната цена. В интервю за "Новинар" председателят на парламента Герджиков се брани с думите, че "защитава не Филчев, а институцията". А в същото време, пише изданието, жълт депутат поиска монархия.

Става дума за царския депутат Пламен Кенаров, който вчера обвърза поправките в конституцията със смяна на държавното устройство. След което бившият шеф на болницата "Царица Йоанна" са заема с това да доказва, че България можела да стане монархия като Белгия, Дания и Люксембург, че това щяло да излезе по-евтино на данъкоплатците и дори да спре демографския срив. Пламен Кенаров не крие, че е консултирал идеята си с поне 20 депутати от НДСВ, а се надявал да го подкрепят и поне още 40-50 души, които да поискат свикването на Велико народно събрание.

Междувременно, отбелязва във водещата си публикация "Труд" става ясно, че партиите в България отказват да плащат дори символичните си наеми. Най-нередовни платци били от БЗНС-НС, БСП едва в последния ден на м.г. внесла борча си с лихвите за последните 4 месеца, а общо 82 741 лв. дължели партии от наеми на бюджета.

"24 часа" пък е потресен от трагедията с двумесечно пеленаче, изпохапано от плъхове. 21 годишната му майка от варненското село Гроздьово имала още 3 деца, семейството живеело в обор, а поради недохранване малката Валентина тежала 2,300 кг.

"Новинар" пък недоумява в името на какви здравни успехи Здравната каса е решила да раздаде на шефовете си още по една заплата. Същото се пита и "24 часа". И след като констатира, че зам.-министри, кметове и хора на Доган се разпореждат с милиони, оповестява в снимки и биографии управата на борда, оглавявана от зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев.

Парното скача с още 10 % тази година поради такса мощност, уведомява читателите си в. "Дума". След което, в редакционната си колонка, левият вестник се извинява на читателите си заради заглавия от рода на "водим по смъртност в ЕС", "2 месечно бебе нахапано от плъхове", "кал и тиня заливат къщи в село Братаница". Но не репортерите съзнателно търсят тези заглавия, пише "Дума". Те просто отразяват живота такъв, какъвто е в началото на януари 2003 г.

"Дума" дори признава, че е търсила добрата новина, която дошли вестите за вдигането цената на парното и обвиненията срещу шефа на парламента в далавери. Левият вестник обаче призовава читателите си да потърпят - до обещаното благоденствие остават само 275 дни от 800-те. Вервате ли си още, царю?, пита обаче "Дума".

В икономически анализ, публикуван на страниците на "Стандарт" Красен Станчев, директор на Института за пазарна икономика (СПИ)прогнозира, че икономиката през 2003 г. пак ще е в застой. Сивият сектор вероятно ще се увеличи, са пресметнали от ИПИ. И нямало как да не е така: през 2002 г. данните сочели, че ако някой работи, има примерен месечен доход от 1000 лв., кара кола и понякога пие и пуши, той дава обратно на бюджета 555 лв. От спечеленото. Такава явно е съдбата на т. нар. българска средна класа.

НДСВ управлява глупаво, категоричен е от страниците на "Дума" социологът Юрий Асланов, известен като стратег, близък до президента Първанов. Основната причина за хаоса, по мнението на Юрий Асланов, е, че зад управлението на НДСВ не стои партия. А втората причина била некомпетентността. Според Юрий Асланов в момента сме в пълния полюс на управлението на СДС, което е било свръхкомпетентно, но е имало проблем с корупцията. Докато сега може и във висшия ешелон да има по-малко корупция, допуска социологът, но това съвсем не означавало, че можем да приемем сегашното управление за полезно.

От страниците на "Труд" проф. Николай Василев пък диагностицира сегашното положение с думите: "Да си напазаруваш премиер". Според професора философ всички емоции и недоумения продължават да се концентрират в екзотичната фигура на Симеон Сакскобургготски. Защото сегашната българска политическа вселена има свое начало, смята проф. Николай Василев. И то води към избухването на голямата лъжа на 6 април 2001 г. с царското обръщение.

И никой, подчертава проф. Николай Василев, още не е разяснил мотивите, ръководили решенията и действията на бившия монарх през последните две години. Защо той сви гнездо в родно място, от което е запомнил само терминологията на дядо Либен и Хаджи Генчо? Защо реши да нагази в толкова неясната му политическа патаклама? От въздухарско-възрожденски патриотизъм ли? От мерак да върне царските атрибути? От тщеславие? Или пък от старческо слабоумие? Все въпроси към премиера Сакскобургготски, на които от страниците на "Труд" философът проф. Николай Василев търси отговор.

Но така е в живота - редуваме д-р Джекил с мистър Хайд - настоява пред "Новинар" френският флейтист Патрик Галоа пред световната премиера утре в зала "България" на концерт, написан и дирижиран от маестро Емил Табаков. След което Патрик Галоа споделя и формулата си в музиката, която била: "Да приемеш, че не знаеш нещо". Оттам започвало всичко.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 8 минути

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 14 минути

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 49 минути

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 58 минути

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ