0
Ео о бронзово 7-метрово дърво със седем клона, на които има само седем листа разполовява първите страници на неделната преса. Мемориалът носи наименованието "Дървото на живота". "Индиго " - с черни букви освежава паметта ни "24 часа". И встрани припомня имената на загиналите деца в дискотеката точно преди година: Елена, Митко, Кристина, Любомира, Мадлена, Виктория, Цветелина. "Простете", отбелязва над снимката "Труд". И в репортажа от вътрешните си страници уточнява, че това са думи на Надежда Кабакчиева, майката на загиналата Кристина, която вчера изплакала: "Простете, не можахме да ви опазим".

Ден преди годишнината от трагедията магистратите върнаха делото за доразследване, допълва "Труд". И дава думата на следователя по делото Емил Иванов, който нарича указанията на съда "смехотворни". "Как може делото да се върне на основание на това, че четиримата обвиняеми от "Ялта" нямали длъжности характеристики?", пита следователят. И уточнява, че такива изобщо не са били представени от работодателите. Съдията е сметнал, че не е ясно кои нормативни актове са нарушени, а според следователя нормативни актове за дискотечната дейност просто няма.

Всички казаха, че това не бива да се повтаря, припомня "24 часа" думите на президента и други официални лица. Изданието обаче уточнява, че в събота 23-годишен младеж е бил наръган пет пъти в корема с нож във великотърновска дискотека, където също са сложили възпоминателна плоча за "Индиго". Младежът в тежко състояние е откаран в болницата, а всичко тръгнало от дансинга заради закачена приятелка.

Междувременно, според неделната преса, е засегната "честта на нацията". "Москва спира самолета на Герджиков" - с това заглавие излиза "Труд". 424 часа" е още по описателен "Русия заповяда: Герджиков кръжи! Докажи, че не си враг." И сега подробностите: "Москва и София са пред дипломатически скандал", е мнението на "Труд". Всичко това - след отказа да бъде даден въздушен коридор на правителствения самолет, с който шефът на парламента се връщал от Монголия. Коментарът на руското Външно министерство е лаконичен: "Досадно недоразумение".

"24 часа" цитира реакцията на Огнян Герджиков, който е заявил, че може да отмени официалното си посещение в Русия. "Добре поне, че първо не стреляха, а питаха", е казал още председателят на Народното събрание, когато най-неочаквано руските авиодиспечери поискали от българския правителствен самолет да направи кръг, за да покаже, че няма враждебни намерения. И машината се подчинила - започнала да кръжи, въпреки че от идентификационния й код било ясно, че е правителствен самолет, разказва специалният пратеник на "24 часа". След което делегацията се върнала отново в Улан Батор.

Председателят на монголския парламент Тимур Очир е обещал да съдейства и часове по-късно разрешение е било дадено. Всички обаче се сетили как преди години руската ПВО свали корейски боинг, пише "24 часа". А "Труд" коментира инцидента с думите: "Май пак се зададе "руска поледица". "Уж бяхме като братя, уж на един език говорим - шегува се "Труд", - а то... без малко председателят на нашия парламент да кара Коледа в монголска юрта. Иди след това повярвай, че отношенията ни са извадени от фризера", коментира "Труд".

А паралелно с това - води се спор за "гномовете" в държавата. Тоест за това подслушват ли се хора от опозицията и журналисти (името на кодовата операция е "Гном"). "Три-четири месеца нерегламентирано е бил подслушван бившия шеф на контраразузнаването ген. Атанасов, както и аз", заявява пред "Труд" председателят на Върховния касационен съд Иван Гриторов. "Властта дебне СДС", заявява самият генерал, който вчера е бил в парламента. Президентът , според "24 часа", настоява, че няма информация за операция "Гном".

И това не е единственият сблъсък, проточващ се към празниците. "Хората на дядо Инокентий ще бранят храмовете с телата си", пише "Труд". Тоест - задават се пак страсти около новия закон за вероизповеданията. След Нова година президентът предвиждал да се срещне с представители на всички вероизповедания, за да намали напрежението.

В специално проучване "Труд" подчертава, че БПЦ и преди реституцията от закона е била достатъчно богата. Само от наеми годишно църквата получавала около 500 000 долара. Св. Синод има сключени договори с фирми и банки. На фона на всичко това заплатите на свещениците съвсем не би трябвало да са 100-200 лв., а далеч по-високи, ако все не се попадало на нелоялни наематели, пише "Труд".

И пак по празниците - бойкотират скъпия бензин, съобщава "24 часа". Част от бензиностанциите са дигнали цените символично, независимо от увеличението, оповестено от "Нефтохим". И всички зареждат там, сочи проверка на "24 часа".

А сега - съвсем към празниците. Иде Коледа - решава да ни припомни всичко около Рождество Христово в специално приложение "Труд". Богослови разказват, че този ден не е бил отбелязван от ранните християни и се празнува от 17 века. През IV в. папа Юлий решава да смени календара, за да победи езическия ден на "непобедимото слънце" - 25 декември. И така вместо на 6 януари, както е по стар стил, честваме Рождество Христово на 25 декември.

А знаете ли откъде идва думата Коледа, пита "Труд". И почва да разказва за календите, календара и славянския обичай това да се свързва с "коленето на прасето". Самият Дядо Коледа пък е рожба на американския поет Клемънс Мур, който през 1823 г. публикува поемата "Нощта преди Коледа", а образът на добрия старец е дело на пресата, на вестникарския художник Томас Наст. Той през 1860 г. го представил по съответния начин и така до наши дни.

"24 часа" пък решава да облекчи задачата ви за коледните дарове, обвързвайки ги със зодиите. Овните обожавали шумните играчки, телците - вкусотиите, козирозите - това, което може да се надраска или помирише, а девите - силно геометричните форми. "Труд" обаче твърди, че е разучил кое е хит на пазара. Никога няма да се сетите: бельо с пухчета...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 2 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 3 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 6 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 7 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 8 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 8 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 8 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 8 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 9 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 9 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 9 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 9 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 9 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 10 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 10 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете