0
д джетът тресе властта". Така "Труд" вижда ситуацията в страната и скандалите с бюджет 2003, след което допълва: "МВФ си тръгва, депутатите стачкуват". Защото държавата се тресе не поради Рихтер, уточнява изданието, а тъкмо заради неприетия бюджет. И ето, че вчера мисията на фонда, оглавявана от Джералд Шиф си тръгна, понеже от финансовото министерство не успяха за две седмици да ги убедят, че през следващата година ще съберем 300 млн. лв. в повече от данъци и осигуровки.

Разпрата, уточнява "Труд", съвпадна с фиаското на НДСВ да съберат депутатите си в пленарна зала, за да започне първо четене на бюджета. А опозицията бойкотира заседанието с мотива, че за първи път при четене на бюджета премиерът отсъства. Симеон Сакскобургогтски, припомня изданието, е във Виена на рожден ден на роднината си Ото фон Хабсбург. След което масло в огъня наляла и Темида.

Магистратите обявиха, че държавата ще блокира, ако се приеме бюджетът, тъй че щели да сезират Конституционния съд. За "провал на бюджет 2003" говори и в. "Пари". Ако е прав шефът на мисията на МВФ Шиф, пише изданието, при този бюджет ще има дефицит от 2 %, което означава 458,7 млн. лв. В същото време, подчертава изданието, финансовият министър Милен Велчев заяви в парламента: "Никъде в Конституцията не пише, че МВФ е държавен орган, с който трябва да се съобразяваме".

"МВФ е абсолютно необходим за държавата", припомня пред изданието подуправителят на БНБ Мартин Заимов. "Новинар", от своя страна, не крие задоволството си, че "Велчев се е опъвал на МВФ". "Най-малкото, пише изданието, защото се намери политик, който се озъби на фонда заради диктата, налаган ни в последните 5 години".

След което "Новинар" пояснява, че това не означава, че бюджетът, писан от Велчев е цвете за мирисане, само защото не е съобразен с чиновниците от Вашингтон. И изказва леко опасение: дали сме стъпили достатъчно силно на краката си. Все пак, припомня "Новинар", споменът от Жан-Виденовата 1997 г. е достатъчно силен.

"Споразумение все пак ще има" - настоява от страниците на "24 часа" Милен Велчев. А иначе изданието диагностицира положението с думите: "Фал с МВФ, бойкот на бюджета". Същевременно, уточнява "24 часа", висшите магистрати освен, че се заканиха да атакуват бюджета, решиха да повикат на среща премиера Сакскобургготски. Поводът: изявлението на вицепремиера Николай Василев в Германия, че съдебната система е най-големият икономически проблем на България, защото спира чуждите инвестиции.

Искахме вицепремиерът да обясни как пречим на инвестициите, но той все отказва, заявява говорителят на ВСС Нели Куцкова. Затова сега премиерът бил поканен пред висшите магистрати. "Дума" подчертава, че бюджет 2003 е бламиран отвсякъде. А "Стандарт", след като излиза със заглавието "МВФ спира парите за България", очертава по следния начин двете заплахи пред управляващите: брикети и бюджет. Защото, докато опозицията напуска, царските депутати се замерват с компромати.

И ако за бюджета е ясно, то "Стандарт" ни връща към скандала от онзи ден, който продължава да тлее в кулоарите. И вчера Емил Кошлуков и д-р Алеко Кюркчиев от НДСВ са се замеряли с обяснения кой взема пари от две фирми, търгуващи с брикети в Стара Загора и ги внася в партийната каса на НДСВ. "Труд" говори за истинска парламентарна суматоха около обвиненията в корупция в управляващото мнозинство.
Шефът на Жълтите Пламен Панайотов, пише изданието, надълго и нашироко обяснявал, че нито зам.председателят на НДСВ Близнаков, нито министърът на енергетиката Ковачев са корумпирани и че нищо такова не е имало.

В същото време "24 часа" съзира още един скандал с политическа корупция в кулоарите: шефът на горското в Бургас Патронов бил уволнен, защото не давал дърва за огрев на царската депутатка Златка Бобева и тя мръзнала цяла зима. За мястото му Националното управление на горите вече обявило конкурс. Съобщението, пише "24 часа", дошло от двамата царски депутати Илко Дуганов и Алеко Кюркчиев. "Това е политическо хулиганство. Депутатката Бобева никога не се е оплаквала" - недоумява шефът на горското.

Самата Бобева остава смаяна пред изданието, че колегите спекулирали с името й, тя "дърва си имала, а се отоплявала и с климатик". Но скандалите ехтят. В това време, отбелязва "Труд", чиновниците в парламента носят каси с шампанско, за да отпразнуват поканата ни за НАТО. Голямото събитие с днешна дата е по-скоро във фотоси по страниците на пресата.

"Новинар" показва от първа страница как работниците опъват знамена на страните членки на пакта в центъра на София. "24 часа" ни прави съпричастни на "новата петолъчка". Става въпрос за разчертаната звезда на Северноатлантическия пакт на моравата между президентството и Министерския съвет. А в това време "царят духа свещички във Виена...", коментира "Дневник". И твърди, че България се разделя мъчително с илюзията, че правенето на политика в крачка и стил "когато му дойде времето", може да продължава безкрайно и безнаказано.

"Проектът "Сакскобургготски", по мнението на "Дневник", е способен скоро да се самоунищожи, въпреки че царят-премиер бодро духа свещички на рождения ден на родственика си Ото фон Хабсбург. Всъщност нищо чудно, отбелязва "Дневник", датата 22 ноември, когато се очаква окончателно да получим покана за НАТО, да е звездният час на премиера Сакскобургготски, но не да се стабилизира на върха..., а да се оттегли с някакво достойнство.

"Труд" също ни връща в реалността с изчислението, че се падат средно по 42 лв. на пенсионер за Коледа. Цяла пенсия ще вземат само около 500 000 души, които са на минимума - около 50 лв. А останалите може би ще получат надбавки по 20 лв.

Абитуриенти обаче може да дадат под съд министър Атанасов и Министерството на образованието, предупреждава "Стандарт". Това твърди лидерът на протестиращите ученици Стоян Монев, който очаква около 30 000 индивидуални жалби в съда, ако МОН не признае правото на учениците да са освободени от матури и не спази решението на Върховния административен съд, за което лично министър Атанасов можел да отнесе до 3 години лишаване от свобода.

"24 часа" на цели две страни публикува разследване за търговията с оръжие, в която България е най-често разпределителен пункт на оръжие, идващо от Украйна. Леонид Минин и Виктор Бут са имената на двамата световноизвестни търговци на оръжие, заради което България, заедно с Украйна бяха споменати в доклада на Ричърд Холбрук, четен от трибуната на ООН, пише "24 часа".

"Не сме съвсем готови за Европата" - настоява в интервю пред "Труд" поетът Кирил Кадийски, инак отстоявайки мястото, което ни се пада по право в НАТО и ЕС. Място, в което, заявява Кирил кадийски, той се убедил преди месец, влизайки в книжарница в Париж, когато видял за пръв път на едно място толкова български книги една до друга: "Време разделно" на Антон Дончев в "Ливр дьо пош", редом до Радичков и Анжел Вагенщайн, издадени в "Л'еспри де пенинсюл", заедно с книгата си "Смъртта на бялата лястовица", издание на "Фата Моргана". Факт, който е все пак показателен.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 14 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 52 минути

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 час

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Главчев и Радев обсъждат рокадите в кабинета

Главчев и Радев обсъждат рокадите в кабинета

България Преди 3 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°