0
То орът иде към нас. Това твърди от първа страница "24 часа" и освен на източници от наши тайни служби, се позовава и на вестник "Монд". "Голям удар" на "Ал Кайда" в Европа очакват всички служби за борба с тероризма на Стария континент. Франция, Германия и Белгия се сочат като най-вероятни цели след атентата на о-в Бали. Затова и София засилва охраната около посолствата на САЩ, Великобритания и Израел, съобщава пред "24 часа" шефът на жандармерията ген. Живко Живков.

За две бомби в Шумен и край Плевен, известява в червено каре "Труд". Квартал в Шумен по чудо се е разминал от разрушаване, след като неизвестен терорист заложил килограмов взрив до бензиноколонка. Проверка на "Труд" установила, че в цистерните на бензиностанцията имало 32 т гориво, което означавало, че близките блокове в Шумен, където живеели около 10 000 души, щели да бъдат засегнати.

И едновременно с това - отново ни замесват в търговия с оръжие, подчертава от първа страница "Пари", цитирайки "Бостън глоуб", който съобщава, че в Прага са задържали банда търговци с оръжие. Групата действала три години извън Чехия и според полицията е продавала руско и - отбележете! - българско оръжие на страни от арабския свят. Анализатори смятат, че сред тях е и Ирак, пише "Пари".

"Мирното решение за Ирак не зависи от малка България", настоява пък премиерът Сакскобургготски в обширно интервю пред телевизия Би Би Си (първата част на което е препечатана и в "Монитор"). "Ние ще действаме, но в съгласие с хартата на ООН", заявява българският премиер.
На въпрос на Би Би Си какво ще прави България, след като САЩ и ЕС разделят виждания по операцията в Ирак и американците решат да действат сами, Симеон отговаря: "Ще чакаме. Ще се опитаме да минем през различни резолюции и други средства. Не е дошло времето за това." Но този момент ще настъпи, контрира го Би Би Си. И повтаря въпроса си: "Ако САЩ решат да действат сами, България ще ги подкрепи ли? "Трябва да стигнем до момента, когато нещата стоят така", отговаря Симеон Сакскобургготски, който твърди, че иначе нещата у нас вървят нормално. И, Слава Богу, не сме ставали по-бедни, настоява премиерът.

"Стандарт" обаче препечатва втората, "социална част" на интервюто с въпросите на водещия Тим Себастиан относно прословутите 800 дни. "Не съм обещавал, че за 800 дни ще оправя или задвижа нещата",заявява Симеон Сакскобургготски. Благодарение на службата за мониторинг имаме пълния запис на това, което сте казали, засича го водещият от Би Би Си. И пита: "Нима не казахте, че след предложения от вас икономически план предприемачският дух на българина ще промени нещата за 800 дни?" "Хората, а не аз, ще постигнат това", отговаря г-н Сакскобургготски. И уточнява, че все още имало 370 дни, което е цяла година.
"Вярно ли е, че 10% от българите живеят с по-малко от 2 долара на ден? - продължава да пита Би Би Си. "Има много бедност, за която не сме отговорни", заявява Симеон. След което отрича, че 90% от българите живеят с около 125 долара на месец и заявява, че подобрението в страната е видимо. "Вече сме постигнали скорост и височина на летене", настоява той.

Сигурно затова "узаконяват политическото ходатайство", отбелязва днес "Труд". Става дума за проектозакона за лобизма, внесен от царските депутати Емил Кошлуков и Борислав Цеков, който се обсъжда нашироко от днешната преса. В тази връзка "24 часа" публикува някои тарифи. Депутатско питане по желание на бизнесмен струвало 120 000 долара. Обаждане на депутат в полза на някоя фирма - 2000 долара. Писане на закон - 30 000 долара.

Такива са тарифите в Русия, твърди "24 часа". И пита: А у нас? Срещу колко депутатите защитават корпоративни интереси? У нас, отбелязва часовият вестник, се знае само, че директорски пост в предприятие върви около 50 000 лв. За да уточни нещата, депутатът Кошлуков поканил вчера на кафе в парламента петорката на бизнесклуб "Възраждане" - Илия Павлов, Васил Божков, Стоян Денчев, Добромир Гущеров, Атанас Бобоков. "Не е трудно да напазаруваш хора във властта", е заявил след срещата в парламента Стоян Денчев.

"Монитор" пък публикува данни от изследване за корупцията", дело на "Витоша рисърч". Трябва да се даде 700 лв. подкуп, за да заработи малка фирма, четем в данните от изследването. И още: всяко трето строително дружество трябвало да даде пари под масата, за да получи обществена поръчка.

"Дневник" пък подчертава, че Холандия отново иска визи за българите. Причините: полицията в Амстердам е регистрирала трайно увеличаване на престъпността като следствие от имигрантите, повече от които българи. Става дума за въоръжени грабежи, измами и, разбира се, нелегална проституция.

"Монитор" подчертава, че водим "гъбена война" с Италия. Два италиански вестника пишат, че в страната има внос на радиоактивни гъби от България. Проверка на "Монитор" изяснява, че става дума за дейността на фирма от Чепеларе, която работила с филма от Болоня, но доставките са били прекратени.

А "Дума" във водещото си заглавие прави равносметка на днешния българин след 12 години преход. Българинът е по-трезв, но и по-дебел, пише "Дума". За 12 години населението било намалило наполовина употребата на бира, вино и спиртни напитки. Ядем с 60% по-малко кисело мляко, с 30% по-малко плодове, с 12% по-малко зеленчуци. Като резултат от това наблягаме на боба, лещата, на черния и пълнозърнестия хляб. И което е най-странно - българинът, пише "Дума", се опитва въпреки немотията да спестява. Но и възможностите му били скромни - около 2 лв. годишно.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 1 час

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 2 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 3 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 3 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 3 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 4 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 4 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 4 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 5 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 5 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 5 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 5 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 5 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 5 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 5 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 6 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация