0
л лгария в ЕС през 2007 г." - извежда днес новината във водещото си заглавие "Монитор", след което се позовава на информация, изтекла в "Ройтерс", понеже чак идната сряда щял да бъде оповестен докладът на Брюксел за напредъка на държавите кандидатки.

"Елате през 2007 г". - от името на Евросъюза ни кани от първа страница "24 часа". След което изданието обаче се пита: а как това ще промени животът на българите? Понеже "Европа ни чукна среща", настоява "24 часа". И шеговито пита: "Ами сега?" Защото, твърди часовият вестник, с приемането ни в Европа ще трябва да осъзнаем, че приетите сега закони трябва да бъдат и прилагани. Така например още преди приемането една козметична фирма ще трябва да отдели около 800 000 евро за привеждането на продукцията си по европейските стандарти. Иначе ще се нареди до безбройните ферми и колбасарници, които ще бъдат закрити, защото не могат да изпълнят изискванията.

Така че, пише "24 часа", можем да се питаме - добре ли ще е да ни приемат през 2007 г., без да сме готови икономически. По принцип да, отговаря изданието, защото ще получим наготово безценен опит - закони, норми, етика, правила. Нещо като Търновската конституция, преписана навремето по белгийската, смята "24 часа". Но според изданието най-активно ще спечелят политици и чиновници, които ще имат досег с големите фондове, както и най-пасивните - социалнослаби и пенсионери, които ще получават в перспектива пари, които сегашна България не може да им даде.

Ала всичко това е в бъдеще време, до 2007 г. има време, отбелязва "Новинар", а сега на дневен ред е съдбата на АЕЦ "Козлодуй". С днешната дата, според изданието, новината била, че правителството размразява проекта за строежа на АЕЦ "Белене".

В тази връзка "Труд" подчертава, че президентът Първанов настоява кабинетът да изтегли предишното си решение за закриване на реакторите през 2006 г. от Брюксел. "Не може да се води тайна дипломация с двойни стандарти", заявява Първанов пред "Труд".

И отново в "Труд" четем, че БСП е решила да даде правителството на съд заради решението за закриването на III и IV блок на централата. От СДС пък са предупредили, че с воденето на тайни преговори правителството нарушава конституцията.

Ала с какво си мислите, че се занимаваха депутатите вчера, пита "Новинар". И отговаря: смениха шефа на БТА Панайот Денев със скандал. Понеже явно това, в настоящата ситуация, се е оказало най-важно за управляващите.

"Труд" на цели две страници не пести подробности от дебата, поразил всички с цветистия си език. Стигнало се дори дотам депутатът от НДСВ Алеко Кюркчиев да се обърне към опозицията с думите: "Два часа слушахме плача ви, това ми напомня вой на койоти. Вие не сте опозиция, а сбирщина от койоти." Никой от мнозинството обаче, подчертава "Труд", не се е постарал да каже какви са качествата на новоназначения Стоян Чешмеджиев, досегашен директор на Радио Варна, и защо трябва да бъде сменян Панайот Денев.

Крайно време е някои региони да заявят своето присъствие, цитира "24 часа" варненския депутат Ралчев, предложил кандидатурата на Стоян Чешмеджиев за шеф на БТА. Варненският регион за първи път заявява някаква претенция, заявил Ралчев. И подчертава, че Панайот Денев, като е роден в центъра на София, Чешмеджиев бил роден в центъра на Варна. "Ние, които не сме от центъра на София, да не бъдем допускани в тази зала, така ли", питал Ралчев.

А Огнян Сапарев от името на левицата, подкрепила в по-голямата си част смяната на Денев, запитал следното: "Заразителният пример е опасен. Никой уважаващ себе си мъж, твърди проф. Огнян Сапарев, не викал на жената "Лягай ма", а казвал поне "Колко си хубава". Така и проблемът на левицата бил, че никой не проявил толерантност и не дал време да се обсъди кандидатурата на Чешмеджиев.

"Депутатска менажерия" - така "Труд" определя в коментарната си колонка начина, по който мнозинството си избра шеф на БТА. И не скрива учудването си, че в речника на обидите се добавиха чужди реалии (койотът живее в Америка). В предишни парламенти народните избраници поне се обиждаха само на "свински нерез" и "влечуго", не крие смайването си "Труд".

А според "24 часа" работата била от ясна по-ясна. И проблемът не бил в личността на Панайот Денев, а в това, че лоби от НДСВ и ДПС искало да уреди Стоян Чешмеджиев, след което Васил Иванов-Лучано (от друга групичка на властта) ставал министър на спорта. "24 часа" обаче припомня, че името на новия шеф на БТА Стоян Чешмеджиев е било замесено във финансови неуредици около ремонта на Радио Варна. А междувременно негова служителка го обвинила и в секстормоз.

А какво в това време прави премиерът? - не престава да се пита днешната преса. Нали в държавата ври и кипи. Премиерът Сакскобургготски, твърди "Монитор", имал ден за туризъм в Турция. Тоест, изпълнила се мечтата на неговия живот и той, съобщава изданието, заедно със съпругата си Маргарита Гомес Асебо, посетил историческите забележителности на Кападокия.

Премиерът видя осмото чудо на света - пише "Труд" и в подробен репортаж ни представя как Симеон се е разхождал из местата, където бил роден Св. Георги Победеносец, при това със специален самолет, осигурен му от турска страна. И така: по пътя към Тъмния манастир в Гьореме Симеон дори бил заговорен на български от местна екскурзоводка. "Не съм и мислила, че ще ви видя на живо", занареждала тя. "Гледай ти, гледай ти какво съвпадение", любезно отговарял Симеон Сакскобургогтски, докато стискал ръката й. След което се спрял на раздумка и с наобиколилите го испански туристи.

И с това чудесните новини не свършили, подчертава "Труд". На излизане от Тъмния манастир се приближил шефът на бюджетната комисия Иван Искров, който на висок глас започвал да се радва: "Една хубава новина, г-н премиер. Вдигнали са ни кредитния рейтинг. Милен Велчев говори в парламента." "Много хубаво, много", чак се зачервил от радост Симеон, отбелязва "Труд". След което премиерът ни отлетял към Истанбул, за да се среща с вселенския патриарх Вартоломей.

А в същото време, ако се вярва на водещата новина в "Труд", беемве помело пет крави на Околовръстното шосе. И още - както пише "Новинар" във водещата си публикация, "разгневен мъж се опитал да подпали Министерския съвет". Ставало дума за прилично облечен мъж на около 50 години, който, обезумял от 100-дневно разтакаване по инстанциите, се решил на крайната мярка. Явно с намерение да стресне някого, отбелязва "Новинар". Но кого? Трудно се оцелява у нас, смята "Стандарт", позовавайки се на класация на "Еконъмист" за живота в големите европейски градове, в която София изобщо отсъства. Явно трудно се вписваме в класациите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 30 минути

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 1 час

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 2 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 2 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 2 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 3 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 3 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 3 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 10 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 11 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 11 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 11 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 12 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 13 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 14 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 14 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници