0
Щд декларираме парите си в чужбина, уведомява ни "24 часа". Всички компании и гражданите са длъжни да обяват авоарите си в чужди банки, допълва "Дневник", като пояснява, че това се налага от поправките в закона за БНБ, одобрени вчера от правителството. А "Дума" е още по-категоричен - изнасяме до 15 000 евро. Всичко това, разбира се, при една малка подробност, която правителството, естествено, не е вписало в закона - че имате тези пари.

Защото посягаме към днешния "Стандарт" и четем: "Всеки трети живее в мизерия". И то по данни на националната статистика, която твърди, че просто затъваме в бедността, където едва ли има суми между 10-15 000 евро. Само 1% живеят добре - с това водещо заглавие излиза днес "Дума" (данните са от същия доклад на НСИ). От него ние научаваме, че населението на България за първи път е паднало под 8 млн. души. Вече сме 7 973 673 души, като в сравнение с 1992 г. сме намалели с половин милион. Средно по 22 000 души напускат всяка година страната, допълва още изданието.

"24 часа" също навлиза в прогнозите, позовавайки се този път на данни от американската организация "Попюлейшън референс бюро", в чийто доклад сме цитирани като нация на изчезване. Организацията, специализирана в световните демографски изследвания, ни е включила в списъка на шест застрашени държави, редом до Ботсуана, Естония, Япония, Русия и ЮАР. Факти, които потикват "24 часа", след толкова много доклади и статистики, да се опита да очертае портрета на средния българин. И той изглежда така: 167 см, 71 кг, пушещ много и не ходещ на доктор. Един милион младежи смятали да напуснат страната, твърди от първа страница "Дневник".

Впрочем на фона на този демографски срив, "24 съзира едно попълнение, извеждайки един "кандидат за БГ паспорт", както пише изданието, още от първа страница. И това е княз Кирил Сакскобургготски, който заявява в ексклузивно интервю, че смятал да го стори отдавна. Но не го бил сторил досега, защото все нямал време, пък се изисквали и немалко формалности. Така че Кирил Сакскобургогтски може би няма скоро да попълни списъците на българската нация. Пък и той уточнява, че не бързал, понеже си имал друг паспорт. А иначе княз Кирил не бил достатъчно информиран за това, което ставало в България, най-вече за "Булгартабак", така че на питанията на "24 часа", отговаря с лаконичното "Не мога да коментирам".

Но това, което е вече по-интересно, е, че по същият начин отговаря на журналистическите въпроси и неговият баща (все пак премиер на България), както се убеждаваме от импровизираното варненско интервю в "Труд". "Нямам коментар за подобни неща", отговаря Симеон Сакскобургготски на въпрос за изявлението на Майкъл Чорни, че правителството е корупционно. А на въпрос дали смята, че е вече по-добър животът на българина (при преполовени 800 дни), той отговаря: "Вижте, мисля, че нещата са вече по-подредени. Че инвестициите също се гледат с по-голям интерес, сиреч ще има повече работни места." И ако всеки се поогледа, твърди Симеон Сакскобургготски, може би ще има немалко неща, които са се подобрили. Иначе, казва той, ще останем с впечатлението и дори с убеждението, че тука има правителство, което не само бездейства, но и гледа да навреди.

И за да не останем или създаваме подобно впечатление, тутакси посягаме към "24 часа". Там репортер на изданието е записал друг отговор на въпрос има ли корупция в кабинета. На което Симеон отговаря така: "Мисля, че това е времето, в което да е сериозен тон... а не на шега". А пък запитани от "24 часа" корупционно ли е правителството, министри отговарят не по-различно. Финансовият министър Велчев заявява: "Не съм съгласен да коментирам". Соломон Паси казва, че не е получил официално изявлението на Чорни и коментирал само изказвания на други държави. Транспортният министър Петров твърди, че не коментирал такива работи, а София Касидова, зам.-министър на икономиката, препраща по проблемите на корупцията към шефа си Николай Василев. С което нещата може би си идват на мястото.

А иначе днешната преса е в плен и на криминалната хроника, доколкото, както пише "Стандарт", гръмнаха бивш шеф на баретите и настоящ шеф на застрахователната компания "Левски Спартак". "Труд" уточнява, че бившият командос е близък приятел и бивш съдружник на главния секретар на МВР Бойко Борисов, така че полицията била на крак. Междувременно, отбелязва "Труд", 5-ма затворници, разследвани за кражби и убийства, са избягали от Белене. В репортаж в "Дума" пък четем как момчета с бухалки жънели, тоест прибирали, житото в Златията.

Днешният брой на "24 часа" е също пълен с подобни истории - от това как маскирани пребили фермер с бухалки до перипетиите на залята с бензин ученичка, понеже била принуждавана да проституира. "Стандарт" пък прави подробен репортаж за това, че държим рекорд по самоубийства и че всеки четвърти в страната е вече болен от сърце.

И на фона на всичко, което съвсем не се вписва в теорията за положителните промени, които трябва да забележим, отворим ли широко очите си - пример за благоденствие. Лидерът на НДСВ вече ще разполага с 50 кв. метра кабинет - съобщава с огромни букви "Труд". Става дума за новата партийна централа на царското движение на ул. "Врабча", откъдето в спешен порядък бе изгонена Държавната комисия по ценни книжа. Така, обяснява "Труд", Симеон щял да разполага с достатъчно място да управлява партията си, като на личния си етаж имал и покои за почивка.

Е, отбелязва "24 часа", всичко това на фона на малката подробност, че служителите на държавната агенция с унили лица изнасяли кашони и се чудели как ще започнат работа в необорудваната си нова сграда, където нямало парно и тепърва щяло да се прави ремонт. Но може би това е част от благоденствието - ще им бъдат спестени големите сметки от есента и няма да им се наложи да четат съветите, които "Стандарт" в днешния си брой дава на по-бедните си читатели, затънали в дългове към "Топлофикация" - платете поне малко, за да не ви съдят за парното. И наемете за разсрочването на сметките адвокат, ако хонорарът му е по-малък от борчовете ви. Дано звучи утешително.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 50 минути

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 2 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 2 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 2 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 3 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 3 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 3 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 3 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 4 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 4 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие