0
Бя я и натиск. Сиреч гръм и мълнии - при това мълнии-убийци, предвещава днес "24 часа" от първа страница в снимки и слово. И пояснява за читателите си, че небето над цяла Европа било пълно със статично електричество. Затова, съветва изданието, тръгнете ли да излизате днес, мислете не само за чадър, а и къде да намерите подслон. Особено, ако се намирате в Западна България, какъвто е нашият случай. Не стойте под високи съоръжения или дървета, съветва "24 часа". И най-главното - хвърлете дори чадъра, ако затрещи, съветва физикът Явор Шопов от СУ, припомняйки как преди година е имало ударени от гръм в Южния парк именно заради чадъри.

Изобщо, климатът се обръща, отбелязва "24 часа" и се позовава на Световната метеорологична организация в Женева, откъдето обясняват, че последните две години са изтъкани от аномалии: жестоката суша в Азия е обхванала сега и Австралия, докато във Франция и Германия хората си мислят по-скоро за есен.

"Труд" пък в коментарната си колонка говори за жега, но, уви, по-скоро политическа. Вестникът обяснява на Симеон Сакскобургготски, че нещо прекалено нервно е взело да става по върховете на държавата. И как не, пише "Труд", щом дори спокойният, уж с аристократични маниери премиер, чиято дежурна фраза е "като му дойде времето", онзи ден взел, че прекъснал официална среща в Йордания. И то защо - бил забелязал присъствието на български журналисти. "Нахалните репортери" заедно с арабските си колеги просто били поканени на срещата. Е, обяснение има - жегата, уточнява "Труд". В Йордания било 37 градуса, но това е нищо в сравнение със София, тайнствено намеква изданието, където на премиерския трон направо се пече яйце.. А в остатъка на 800-дни, прогнозира "Труд", на Симеон просто ще му припари под петите. Като в заключение вестникът съветва премиера Сакскобургготски поне да не се кара с медиите, че рекат ли да охладят някого, го правят със студена вода.

А иначе, уточнява и "24 часа", кой знае какви тайни, достойни за ЦРУ или МОСАД на срещите нямало: Йордания искала да купи български вагони, обмисляли се и визови облекчения за бизнесмени от двете страни. А че на управлението му пари под краката, се убеждаваме от всички страници на днешната преса. Защото новините не са никак весели. Съдете сами.

Народът дължи 126 млн. лв. за парно, отбелязва във водещата си публикация "Монитор". От 11 септември "Топлофикация" щяла да заведе още дела срещу длъжниците си. Досега тя била спечелила 19 756 дела срещу граждани и скоро най-бедните щели да се изправят лице в лице със съдия-изпълнители и конфискации на имуществото си.

"Дума" пък прогнозира ново действие от скандалната сделка за "Булгартабак" - Дикме срещу Симеон. Няма да има сделка "Булгартабак" без ДПС, е обявил вчера аграрният министър. Офертите били непълни, смятат от движението на Ахмед Доган и настояват, че не могат да рискуват поминъка на избирателите си тютюнопроизводители.

Сделката за "Бургартабак" беше предрешена - за пореден път в интервю за "Труд" твърди финансистът от Лондон проф. Димитър Иванов, също така съветник на президента Първанов - и не крие скептицизма си около цялата ни приватизация. Не ми е ясно каква е цялата тази идея с подобряване на офертите, твърди той и пита: чрез кореспонденция ли ще приватизираме "Булгартабак" и ще решим съдбата на 300 000 българи? С всичко това излизането ни от тунела става все по-скъпо, твърди икономистът и поставя в интервюто си въпроса за отговорността на самия премиер и лидер на НДСВ, обещал букет от цветя на своите избиратели. Анализирайки куриозния феномен на последните парламентарни избори, лондонският икономист се сещал за интересен цитат от Тацит по повод на император Галба: "Всички биха си мислили, че той има капацитет да управлява, ако никога не беше станал император".

"24 часа" пък дълбае около корупцията в управлението и за пореден ден се спира на случая с царската депутатка Клара Петрова. Този път изданието разполага с второ свидетелство на пристанищен шеф - този път от изпълнителния директор на пристанище Лом Светослав Трендафилов, който твърди, че царската депутатка му поискала сумата от 2000 лв. за мероприятие на партията, за да остане той на мястото си.

"Дума" твърди, че през първата седмица на септември се задава вот на недоверие към правителството - този път от страна на Обединения блок на труда на проф. Кръстьо Петков, сиреч от представител на левицата. Вотът щял да бъде внесен заради системните нарушения на конституционните права на гражданите, здравеопазването и образованието.

"24 часа" и "Монитор" пък продължават да недоумяват относно външната ни политика, особено от гласуването ни с въздържане за изтеглянето на израелската армия от Западния бряг (в противоречие с всички страни от ЕС). И всичко това защо?, пита "24 часа", подчертавайки, че друго щеше да бъде, ако гласът ни беше решаващ в подкрепа на някаква американска позиция, доколкото чакаме за членство в НАТО. Но не е така, настоява изданието, като изтъква, че ние сме се въздържали, подобно на Соломоновите острови, Хондурас, Никарагуа и Румъния. След което "24 часа" пита читателите си дали предполагат откъде е взета фразата: "Страданията на братския палестински народ са и наши страдания." Не, това не е лозунг на революционен позив на командния състав на Ирак, уточнява изданието, а част от съобщение на българското Външно министерство в петък. Написано на официална бланка с герба на Република България, на което обаче нито един арабски посланик не е повярвал. Интересно защо, пита "24 часа".

А в "Дневник" можете да прочетете най-новия анализ за България на "Иконъмист интелиджънс юнит", в който се твърди, че политическият риск, който стои пред България, е в по-нататъшният разнобой в НДСВ. "24 часа" също прави сходни изчисления и позовавайки се на политолога Васил Пенев, прави сметки, че отцепниците в НДСВ през есента можело да стигнат до 1/5 (сиреч до 23 души).

А иначе всичко си е все същото. "Труд" за пореден ден отбелязва поредното отлагане на рязането на ракетите СС-23 и поредните рехави живи вериги на протестите. "Монитор" продължава да недоумява как така правителството успя да намери разследвана руска фирма, която да възстановява църквата на връх Шипка. Всички днешни издания отбелязват и скръбната 7-годишнина от неизяснената смърт на 14 войници край София, които изгоряха в камион и се превърнаха в символ на безхаберието на правителството на Виденов. Делото обаче е прекратено.

И на целия този доста мрачен фон, "24 часа" се опитва да разведри нещата със светска новина от първа страница - лидерът на БСП Сергей Станишев, след като стана рокер, е на път и да се задоми. За целта щял да иска ръката на приятелката си, журналистката Елена Йончева. В момента двамата се оттегляли за размисъл преди важната стъпка. Но интересното е, че България явно не им се струва подходящо място за размисъл, затова двамата - сигурно поради изброените дотук причини, избрали Хърватска.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 1 час

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 2 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 3 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 3 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 4 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 4 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 5 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 5 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 6 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 7 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 7 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 7 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 8 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 9 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 9 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции