0
т тничари в комбина с бандити", стряска читателите си "Труд". "Взривче под кабинета на Петканов", тътне "24 часа". За "заразена вода" говори "Стандарт" във водещото си заглавие.

Изобщо - държавата е в голяма нужда, коментира "Труд". И обяснява нещата така. Паника обхвана Дупница и Бобовдол заради водата, идваща от язовир "Дяково", която май не била хлорирана. А в тази жега вирусите това и чакат. Местните санитарни отговори реагирали светкавично и затворили чешмите. Така де - няма вода, няма проблем, горчиво констатира "Труд". И пита - а кой ще докара на хората чиста вода? Кой ще сложи край на "вмирисаната одисея", която по подобие на тази с клана Зрънкови просто няма край. Държавата е в голяма нужда - настоява "Труд": защото нямало кой да вземе бързии ефикасни мерки, а не когато им мине времето. Управниците ни май са от националния отбор по волейбол - само си прехвърлят топката, е заключението на "Труд".

А както стана ясно - проблемите остават. Щом пътни бандити (очевидно в комбина с митничарите) са знаели защо обират трима турски гастарбайтери на магистрала "Тракия", носещи 20 000 евро в себе си, четем отново в "Труд". Както и щом 200-грамова бомба с часовников механизъм гръмва пред прозореца на вътрешния министър Петканов, току до полицая на служебния ход на МВР.

Това е първото посегателство срещу сградата на МВР в новата, а и в по-старата история на България, отбелязва смаян "24 часа". Случката се е разиграла призори в понеделник, в 6,40 ч. сутринта, изпочупени са прозорците на сградата. А реакцията на МВР е каква? "Случаят е несериозен", отговаря ген. Бойко Борисов, иначе убеден, че се е справил с престъпността. Това били някакви хулигани, твърди той. И определя като "нищо сериозно" експлозива с часовников механизъм, гръмнал на прага на вътрешното министерство в центъра на една европейска столица.

А че държавата е в нужда, личи и от други водещи новини: Русия заплашва да вземе имоти на "Булгартабак", алармира "Дневник". И отбелязва, че представител на администрацията на Путин е свикал вчера пресконференция, за да потвърди претенциите на Москва към дялове от 12 предприятия на "Булгартабак". "Русия ще открие процедура по вземане на собствеността си от тютюневия холдинг", е бил категоричен Александър Семерньов. Руските искания включват и 49% от софийската цигарена фабрика, която заедно с тази в Благоевград е сред двете най-печеливши предприятия на холдинга. Според Семерньов Русия иска разтрогването на междуправителствена спогодба от 1953 г., с която СССР предоставя на аренда безсрочно имоти на "Булгартабак", падащи му се като репарации от войната с Германия.

"Стандарт" пък е разузнал, че руският премиер Касянов е звънял на Симеон в тази връзка. Съобщение за разговора се появило в сайта на руския кабинет в Интернет. Но у нас, както е практиката, пресслужбата на кабинета не е разпространила съобщение за разговора. Същият ден, твърди "Стандарт" президентът Путин е събрал за първи път всички руски посланици в чужбина, за да им даде директива да защитават интересите на Русия. И ето "втвърдяването " на руската дипломация е налице. <->"Монитор" пък е обезпокоен от рязък скок на външния ни дълг - с 99,3 млн. долара. Причината: замяната на брейди с еврооблигации, което царските икономисти отчитаха още в предизборните дебати като най-голямото си бъдещо постижение. Моментът обаче е неподходящ, коментират сега експерти, най-вече поради рязкото поскъпване на единната европейска валута. На това поскъпване обстойно се спира и "Пари" подчертавайки, че еврото прескочи вчера долара. А левът в момента е рекордно скъп.

И това не е единственият шамар за икономиката ни, твърди "Стандарт". Икономическият ни растеж е разочароващ, е заявил вчера Нобеловият лауреат по икономика проф. Джоузеф Щиглиц. В същото време, диви се "Стандарт" вицепремиерът Василев отчете небивал растеж на производството ни. Впрочем сходни тези Николай Василев развива и в днешно интервю, което може да прочетете в "Пари", където той прогнозира още и небивал приход от инвестиции през 2002 г.

Кому да вярваме? - продължава да се чуди "Стандарт" и пита: на Нобеловия рауреят по икономика или на неговия студент, дето ни управлява? След което съветът на "Стандарт" е един: ако премиерът искал да закрива държавата, да държи Василев. Ако ли не - да го уволни.

За друга административна новост пък ни уведомява в. "Дума", която излиза с водещото заглавие "Зам.-министър - частник". Да, точно така. Става дума за зам.-министъра на икономиката Никола Янков (също от ведомството на Василев), който е в борда на частната фирма "Лукойл". Преди това пък 30-годишният Янков е бил изпълнителен директор на "Нафтекс" до 4 март т.г. А това означавало, че шест месеца, докато е е в министерството, той е получавал и заплата на частна работа, което си е повече от скандално, смята "Дума".

Името на същия зам.-министър откриваме и в "Труд", където той се свързва с уволнението на проф. Кирил Фърцов, единственият професор по виното у нас. Истината вече е ясна, твърди "Труд". Ведомството на Николай Василев иска да приватизира елитния институт, чийто директор е уволнен със смешния довод, че бил построил незаконно ограда (което не отговаряло на истината). Според "Труд" бащата на зам.-министър Янков, който е председател на Съюза на питиепродавците в България просто смятал да приватизира сградата и избата на Института по виното.

Така си живеем ние. А иначе в Пловдив зреел бунт срещу опитите да се отмени приватизацията на Пловдивския панаир, съобщава "Монитор". Кандидат-студентските страдания по Славейков-син лежат на сърцето на "Труд" и "24 часа". Като "Труд" изважда минали бисери от томления по Пенчо Славейков, от които научаваме, че: "макар и дървета, Явор и Калина страстно се любят и дават пример на нас, бездушните хора".

"Стандарт" въпреки жегите препечатва анализ на "Икономист", според който преди края на 2003 г. в България може да има предсрочни избори. Според престижното световно издание кабинетът просто не е отговорил на очакванията на избирателите. "24 часа" пък уведомява зрителите на сапунените сериали, че БНТ им спира сапунките и не възнамерява да отговори на очакванията на зрителите на "Росалинда", "Марея Брава" и "Три жени".

А за да възпре други лични разочарования, "Стандарт" обобщава, че жената се познавала по начина, по който яде сладолед. Внимавайте, твърди "Стандарт" - ако тя си поръчва настърган шоколад към мелбата, това било непостоянство на характера. За сметка на това жените, предпочитащи сладолед в стъклена чашка, си оставали заклети романтички. Така че избирайте, но внимателно.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 8 минути

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 33 минути

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 46 минути

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията

<p>Нова ера в&nbsp;модната индустрия на Намибия (СНИМКИ)</p>

Възраждане на викторианските рокли: Нова ера в модната индустрия на Намибия

Свят Преди 52 минути

Традиционната рокля напомня за европейските стилове на обличане, които са били наложени на жените от Дамара

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 1 час

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

Свят Преди 1 час

52-годишният политик обмисляше дали да подаде оставка заради разследване за корупция в бизнес делата на съпругата му

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 1 час

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

България Преди 1 час

Общата сума, която не е изплатена на аптеки в Благоевград, възлиза на около 60 000 лева

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 1 час

Поне така смятат някои експерти

Остров Груинард

Островът на смъртта или мястото, на което Англия тества бомба от антракс

Любопитно Преди 1 час

Много от младите поколения не са и чували за остров Груинард... едно от най-зловещите места в Европа

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Свят Преди 1 час

Кристи Ноем застреляла козата, защото била "гадна и злобна" и миришела "отвратително"

Дънки

Еднократното носене на дънки убива околната среда

Любопитно Преди 2 часа

Ще повярвате ли, че е равносилно на изминаването на 6,4 км. с бензинов автомобил?!

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

България Преди 2 часа

Нарушителят е установен и е задържан за срок до 24 часа

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

България Преди 2 часа

Мястото е оградено с полицейска лента и се охранява непрекъснато от служители на РУ-Кирково

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Любопитно Преди 2 часа

Непостоянното поведение на тези звезди представлявал риск за безопасността на актьорския състав и екипа