0
Па аснала ли е достатъчно държавата ни? На този въпрос се опитва да си отговори днес в коментарната си колонка "Труд". А примери за терзанието - колкото щете. От три дни не се превеждат пари за храната на 1100 деца в детски лагер "Равда", четем от първа страница на изданието. Причините: спорове между ръководството и просветното министерство. В същото време, отбелязва "24 часа" в темата на броя си, отново държавата - след поправки към Закона за защита на детето - ще отнема деца на момента и ще се грижи за тях при случаи на доказано домашно насилие, което може да причини физически, нравствени и психически увреждания.

Дотук добре, обобщава "Труд", но пак се връща към случая "Равда". Как да си обясним тогава, пита изданието, грижите на хартия на държавата, щом пред невинните им очи се разиграва екшън? Как така чиновник от просветното министерство вади пистолет пред очите на децата и заплашва директорката на лагера? Как така същата шефка на лагер разбива касата с парите? И как, докато върви задъханото действие, децата трети ден гладуват? Кой и защо допуска това?, пита "Труд". И завършва с констатацията: явно законите у нас са едно, а животът друго.

Но ще порасне ли някога държавата ни, пита "Труд", за да бъде по-добрата майка? А докато се пита, "Труд" е принуден да признае, че върви износ на "очи", тоест на "очна роговица" от България за клиники в Саудитска Арабия, Италия и Йордания. Просто богатите пациенти по света плащат за очната роговица, необходима им да не ослепеят, между 1600-6000 долара. А у нас роговичният материал се представял като "бракуван".

И така, в спорове "за кого майка, за кого мащеха", стигаме до втора ключова тема в днешната преса - бой в списание "Жената днес". Интересното в случая е, че в скандала е замесен не кой да е е, а "скандалната журналистка" Маргарита Михнева. Според "24 часа" истински екшън се е разиграл вчера на метри от парламента, когато тв звездата нахлула в офиса на редакциите на списанията "Наш дом", "Жената днес" и "Кухнята" заедно с трима едри приятели (в което се убеждаваме от снимката) и с възгласите: "Изнасяйте се! Домът е мой!". "Дума" съобщава, че Михнева била платила за апартамента 150 000 лв. на бившата общинска фирма "БКС". Списанията на Андрей Райчев обаче от години спорели с фирмата върху собствеността на апартамента и смятали, че спорът трябва да се реши в съда, а не чрез "екшън". Събитието е водеща новина и за "Монитор", който застава зад Михнева и твърди, че тя била "изгонила авантаджии от имот срещу парламента".

И това съвсем не е единственият сблъсък на деня. Според "Стандарт" вече гърмят шампанско за оставката на вицепремиера Николай Василев. Той щял да си ходи, твърди "Стандарт", понеже бил отговорен за случаи на корупция и най-вече заради скандалите около приватизацията на "Булгартабак". Няколко министри, твърди изданието, едва не разкъсали Николай Василев и масово го обвинили, че заради него пада рейтингът на кабинета. Всичко, твърди изданието, дошло след публикации в "Стандарт", в които се твърди, че вицепремиерът иска да хариже най-печелившото държавно предприятие на своя приятел Божан Стоянов и на митичната холандска фирма "Клар инис Би Ви", която била само пощенска кутия в Амстердам.

Напротив - "Дойче банк" официално обяви, че стои зад "Клар инис", съобщава днес във водещото си заглавие вестник "Пари". Изявлението е на Марк Донеган, изпълнителен директор на "Дойче банк"-Лондон, в специално интервю за изданието.

И докато се води спор имаме или не предложение за инвестиция от "Дойче банк", Видин отново гони Зрънкови. "Убийци! Мародери!" - с такива възгласи според "Труд" започва поредното действие от ромската сага. Около 200 роми посрещнали на нож 21 представители на фамилията, настанена по спешност в стара двуетажна сграда в центъра на Видин. Зрънкови ще останат във Видинско, категоричен е вътрешният министър Георги Петканов. "Зрънкови се върнаха за една нощ, подгониха ги с бой", тегли чертата на конфликта "24 часа".

На фона на толкова жежки страсти и кипящи конфликти, много неща остават направо в сянка. Като например опитът за помирение между правосъдния министър Станков и главния прокурор, на което настоява "Дума". "Дневник" пък ни обръща внимание, че зам.-министърът на съобщенията (и директор на БТК) Николай Николов неочаквано подава оставка и поема "Мобилтел". Има ли обаче конфликт на интереси?, пита изданието.

Ала кой да чуе. Нали в същото това време се оказва, че авария е спряла Втори блок на АЕЦ-Козлодуй. До инцидент обаче не се e стигнало, уточняват от ядрената централа пред "Стандарт" с обяснението, че това всъщност не било авария.

В същото време часовникът на кандидатстудентската кампания цъка, уточнява "Труд" и дава съвети. Най-важният от които е: приключете с четенето на авторите поне ден преди изпитите. Иначе току-виж сте написали, че автор на "Гераците" е Христо Смирненски. И накрая: вземете си документите за изпита и вЕрвайте, че все един от нашите 42 университета ще ви вземе. И няма как да не повярваме в това, четейки дописката от първа страница на "Стандарт": ще приемат филолози и с 2,50 от изпита по литература в Пловдив. Такива са реалностите - 138 души само са се явили за 125 места по балканистика, българска и славянска филология. Те са писали за "Железният светилник" на Талев. Интересно дали екзаминаторите, по липса на кандидати, ще трябва да допуснат в университета и кандидат, който примерно пише "сфетилник" с "ф", пита се изданието?

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 7 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 7 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 10 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 10 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 11 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 11 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 12 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 12 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 13 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 13 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 13 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 13 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 14 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 14 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 14 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок