0
Вр ра се роди 285-та официално регистрирана партия. Тя има необикновена съдба, която я отличава от останалите, отбелязва вестник "Труд". Цели фамилии се записаха за учредители. Сред по-известните са семействата на министрите Абрашев и съпругата му Люлина, и Соломон Паси и съпругата му Бинка Пеева, пише "24 часа". Симеон - лидер (председател), обявява във водещото си заглавие "Монитор". Предложението било на министър Петканов, разкрива "Труд". НДСВ обогати и политико-идеологическия речник: въведе термина "лидер-преседатаел". Така официализира понятието водач и го превърна от нарицателно в персонално, коментира вестникът.

Най-напористите партийни строители се появиха пред главния вход на НДК още в 9 часа, когато започваше регистрацията, допълва "Труд". В 10 часа пред подстъпите към залата се беше строила бодра групичка възрастни селяни от Долни Лозен, които искаха да влязат претендирайки, че познават царя. 82 годишният архитект Емил Събев и 80-годишната Мария Попова разказваха, че на 7 октомври 1999 година са били на гости на Симеон в хотел "Амбасадор". Тримата закусили с кисело мляко, мед и баница, приготвена от баба Мария. Тези аргументи обаче не омилостивиха гардовете, пише изданието. В центъра на вниманието бе Лили Иванова, подчертава "24 часа". А "Труд" се увлича по подробностите. Облечена в черни панталони с цепки, дантелена блузка и розово сако с пухчета, запитана с какви чувства става съосновател на НДСВ, звездата на българската естрада отговори: "С прекрасни!".

Пред "24 часа" Лили Иванова коментира словото на премиера така:
"Както винаги беше сдържано, елегантно и красиво. Всичко бе казано с много финес и който иска ще разбере това". 1003-ма българи, които получиха жълто-оранжеви покани с подписа на царя, станаха учредители на политическата сила. "Не сме тук, за да създаваме нова класа на политици, а да обединим тези, които вече се отчаяха". Това предупреждение на Симеон "Труд" осмисля в заглавие - "Царската партия - за отчаяните". Спирайки се на символите, изданието разкрива, че знакът на партията ще е раковина на жълт, а не на син фон. Знамето няма да е жълти и сини ивици, а само жълто с емблемата на НДСВ в центъра. Към ценностите са дописани: културните и духовните ценности на българския народ, специални грижи за децата и младото поколение, морал и почтеност. Отхвърлено бе като предложение да се прогласи за ценност религиозната толерантност.

Кошлуков не подписа устава, изтъква "24 часа". Пред вестника той припомня, че имал алтернативно предложение за устав. Единодушно жълтите приеха устава на юристите от работната група на Даниел Вълчев. Временното седалище на партията е на ул. "Рачо Димчев" номер 1, допълва часовият вестник.

Симеон сам си подреди своя Политически съвет, както Живков редеше комунистическото политбюро преди Десети ноември, прави сравнение "Труд". В съвета от 20 души единодушно бяха избрани двамата вицепремиери Николай Василев и Лидия Шулева и още 5-ма министри: Свинаров, Петканов, Паси, Велчев и Арсенова. В жълтото политбюро има и 10 депутати. Сред тях е шефът на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов, уточнява подробности от ръководен характер изданието. "Монитор" обръща внимание на факта, че НДСВ няма да има структури по места. Партията ще е консервативна, но не елитарна и ще е със силна социална ориентация.

Лидерът обеща втора АЕЦ, подчертава "Труд". Строим АЕЦ "Белене", съобщават "Монитор" и "24 часа". Изданията цитират заявеното от Сакскобургготски в заключителното му слово пред учредителите на НДСВ: "България е и ще бъде един от основните енергийни източници на Балканите. Няма да предадем националния интерес в ядрената енергетика." Премиерът обеща, отбелязва "24 часа", новата АЕЦ да бъде съобразена с всички изисквания за безопасност и да осигури "енергийната независимост на страната през следващите десетилетия". 1 млрд. долара струва проектът, една трета са осигурени от ЕС. Според енергийния министър Ковачев изграждането може да стартира догодина, уточнява "Монитор".

"Хубаво за България е новата партия да управлява успешно. Както се казва, народът "по властта ще ги познае...". В противен случай хората на царя-лидер-председател ще опознаят себе си като опозиция, смята "Труд". Най-голямата опасност за правителството на бившия български цар произтича от самото него, цитира вестникът коментара на германския всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Трусовете продължават, пишат неделните издания. Хората забелязали, че земята ги люлее през два часа и сега нервно отброяват минутите. Господ ни наказва, защото го забравихме, треперят в Пловдив, Смолян и Благоевград, отбелязва "24 часа". Според информация на изданието трусове ще има още 7 дни. Земята ще се люлее по-слабо, но сеизмолозите съветват да сме нащрек. "Монитор" се спира на причината като обяснява, че трусовете се дължат на Асеновградските разломи, а не на Маришкия шев. Най-страшните земетресения у нас са били предизвикани именно от Маришкия шев, припомня "Монитор".

"Най-голямото ни опасение бе да не се получи стълпотворение, да няма второ "Индиго", затова се постарахме да има идеален ред, обяснява пред "24 часа" проф. Хинков, шефът на Александровската болница. Той обяви 6 и 7 април за безплатни консултации. Така медиците решиха да отбележат днешния си професионален празник, уточнява изданието.

Отиде си Славка Славова. Почина една от великите актриси на българския театър от втората половина на 20 век. Най-безкромпромисната, най-бунтовната от своето поколение, отбелязва "24 часа". На сцената до сетен дъх, добавя "Труд". В петък за последно актрисата излезе на сцената. За последно публиката я аплодира като героиня. След края на спектакъла "Най-древната професия" ще я аплодираме като една от титаничните фигури в историята на българския театър, заключава изданието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 52 минути

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 1 час

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 2 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 2 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 3 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 4 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

<p>Зеленски:&nbsp;Украинците коленичат единствено в молитва</p>

Зеленски: Бог, който има "украински флаг на рамото Си", ще направи така, че животът да победи смъртта

Свят Преди 5 часа

По случай Възкресение украинският президент призова сънародниците си да се молят един за друг и за войниците на фронта

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 5 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 6 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 6 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 6 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 6 часа

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 6 часа

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 6 часа

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"