0
Въ ът на недоверие. Това естествено е водещата тема за пресата след вчерашните бурни шестчасови парламентарни дебати. "Труд" припомня, че дебатите са съвпаднали с 200-тата дни на правителството и спира часовника, за да види как изглежда четвъртинката от обещаните 800 дни. След което поставя диагнозата: имаме правителство в пубертета. Основни акценти в равносметката на "Труд" са: средно с 60% се увеличиха данъците за имотите; само десетина нашенци са взели царски кредити; дойде втори данък за колите, но няма увеличение на пенсиите; лобистки интереси вбиха клинове между управляващите - това е диагнозата на "Труд". След което изданието напомня, че и ако този път се задава провал, обществото ще реагира преди "да му е дошло времето". И може би най-гневни ще бъдат онези 1 951 859 мъже и жени, смята "Труд", които на 17 юни пуснаха бяла бюлетина с две жълти ивици.

"Новинар" излиза на първа страница с думите на финансовия министър Велчев, че имало сценарий за дестабилизация на кабинета. Според "Стандарт" две фирми всъщност клатели кабинета и това били "Софарма" и "Балканфарма". "Дума" пък брои досегашните вотове на недоверие за последните 12 години и ги изкарва цели 17. Мнението на "Дума" обаче е, че вотът срещу Симеон се е обърнал и срещу СДС.

Като метафора на дебатите "Новинар" пък съзира признанието на Тошо Пейков от мнозинството, че е дал вота на психоаналитик, след което коментира, че нещата са направо за психиатър. Защото - пита "Новинар", как така цял народ можа да усети хаоса с лекарствата, а само царските избраници - не. И що за диалог е това - чуди се изданието. Питат царските избраници защо аптекарят трябва да продадва ампула аналгин за 57 ст., когато я купува за 66 ст., а те отговарят: "Вие защо източихте Кремиковци?". Питат ги защо сложихте 20% ДДС върху лекарствата, когато в много страни от Европа е 5%, а те отговарят - "Вие като вдигнахте лекарствата преди две години, защо никой не протестира".

"Идете си, г-н премиер!" - това е водещото заглавие на "Демокрация". Гаф с АЕЦ "Козлодуй", скандал с продадените митници, нараснали данъци - какво още трябва да се случи, за да се поиска вот на недоверие на правителството - това са обвиненията на синята лидерка Екатерина Михайлова, произнесени вчера в парламентарната зала. В коментарната си рубрика "Демокрация" определя случващото се като проява на "жълт език". Защото лекарствата поскъпнаха. Хаосът с цените им блокира доставките за болниците. Скочиха и цените на бебешките млека. Опозицията обясни всичко това на премиера на ясен български език, твърди "Демокрация". Той обаче си е имал предварително написано слово. И си го прочете, отбелязва изданието. На неясния си жълт език.

Впрочем интервю №1 в пресата е отново блиц-разговорът на репортери с премиера Сакскобургогтски в кулоарите на парламента. "Не съм обещавал, имах намерения", казва пред "Новинар" премиерът по повод на въпроса изпълнил ли е четвърт от обещанията си. "Вие пишете навсякъде обещания", несъгласен е Симеон Сакскобурготски. "Говорим с перспектива. Не от ден на ден, според модата, според последния скандал". А на въпрос на "Демокрация" не трябва ли малко повече самокритичност в кабинета, Симеон отговаря: "Ми тя може да се изкаже в поведението, в мерките, които се взимат, в работата" пък самокритичност така, сама по себе си, ми звучи на стари времена".

Поради което нека преминем към сегашните съвсем нови времена. Токът скача с 29 процента - това е вярното, настоява "Труд". Вестниците писаха за около 16,5%, след съобщението на министъра на енергетиката, че цената за населението трябва да се изравни с тази за фирмите". 30%, това е вярното, съобщава ни горчивата новина "Труд". Според "Монитор" токов удар застрашавал властта. Защото тези дни в "Хилтън" българският премиер заяви, че България ще стане енергиен център на Балканите. Но ние и в момента сме такъв център, отбелязва "Монитор". А логичният въпрос, ако се съди по политиката, която води правителството е дали и в бъдеще ще останем такъв център. Отговорът на "Монитор" е - няма да го бъде. Защото и по въпроса за закриването на "Козлодуй", и в цялостната енергийна концепция на страната се съзират пукнатини, които ни водели към енергийната периферия, а не към центъра. Пример за което според изданието било тъкмо изравняването на цените на тока за битови и промишлени нужди. Акт, който "Монитор" определ я като "лъжлива, цинична и антибългарска политика". А след всичко казано дотук "Труд" в коментарната си колонка апелира към почтеността на премиера. Изданието твърди, че въпреки спада на доверие хората продължавали да го уважават. Затова изданието смята, че премиерът няма право на бездействие, нито на бездействие към онези, които не могат да си вършат работата. Ето защо в заключение "Труд" му напомня, че моралът на държавника не изключва употребта на хирургически нож, когато става дума за съдбините на народа. От страниците на "Демокрация" депутатът от ОДС Николай Младенов, избран в европейския Конвент, отправя своя апел към мнозинството. И той е - България да защити мястото си в институциите на ЕС. Защото по негово мнение, улисано в други грижи, правителството е занемарила подготовката ни за европейско членство.

В същото време от първа страница "Монитор" констатира, че сме замесени в една европейска афера. От факсимилето на интернет-версията на белгийския "Соар" четем, че властите в Брюксел разследват трафик на оръжие от България и пране на пари. "Мозъкът" на операцията бил роденият в Душанбе Виктор Бут, офицер от бившето КГБ, а престъпната му група се състояла предимно от български граждани. Белгийската полиция вече била разпитала 6-ма българи. Според непотвърдена информация от Брюксел самолетите на Бут излитали от Белгия, кацали в Бургас и оттам заминавали за ембаргови държави в Африка. А "Труд" приземява големите теми за Европа и битието ни през погледа на жителите на село Караш - малко селце на Искъра, почти останало без жители. Дори в кръчмата "Онтарио" пребивавал само дядо Левчо в обкръжението на две котки и на портрета на президента Петър Стоянов, който той не вади от джоба на якето си. Дъщерята на Херберт фон Караян, когато ловила риба край бреговете на селото, отсякла: "Ако живея в България ще бъде или в Караш, или във Варна". Но сега в Караш, както и на много места в България, нямало живот. И малкото старци в кръчмата си мечтаели хората да се върнат, та дори пенсията да не им стигне, за да ги посрещнат всичките.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 43 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 46 минути

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 3 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той