0
с стоко убийство" е заглавието, което стои на първите страници на вестниците днес. Дете заклано, баща му хвърлен от мост на Витиня, гласи подзаглавието на "Новинар". Баща и дъщеря умират загадъчно, пише "Труд". Разплитането на зловещата история започнало в сряда късно вечерта, когато на стария път до автомагистрала "Хемус" на изхода на София било намерено тялото на мъж на около 30 години, отбелязва "Демокрация". Тялото на детето бе открито в двора на къща на софийската улица "Райне Попович" вчера около обед. Следователите открили прободни рани в гърдите на момиченцето. В дрехите на бащата обаче е открито предсмъртно писмо "Аз съм Владимир Банков , а това до мен е 6-годишната ми дъщеря", е написал 30-годишният мъж. По тялото му няма следи от насилие. В джобовете му са открити само билет за влака София-Плевен и листче с шест-седем софийски номера. Собствениците на номерата обаче заявили пред полицаите, че не познават Банков, допълва "24 часа". Разследващите работят по версията, че бащата е убил дъщеря си, след което се е хвърлил от моста на магистралата. Все още не е изключена и вероятността за убийство, твърди "Труд". Владимир е убит заради дългове, предполагат криминалисти от Плевен. Мъжът търгувал с авточасти. Преди трагедията той и съпругата му били в развод. Полицейски източници предполагат, че той е развил тежко душевно заболяване. "Мистерия в стил "Даниела", заключава "24 часа".

Майка и дъщеря умряха от студ в Каолиново, продължава черната серия "Демокрация". 60-те туристи в хижа "Чумерна" все още са пленници на зимата на 1400 м надморска височина в Еленския Балкан, съобщава изданието. Всички засега са здрави, твърдели добрали се до хижата планински спасители. За да пият вода, бедстващите хора топели сняг, а ток получавали от собствен агрегат. Сняг затрупа държавата, всички си мият ръцете, обвинително обобщава "Труд". Положението не просто бедствено - то е отчайващо бедствено, признават областни пътни служители из цялата страна. Общо 30 млн лева са заделени в бюджета за борба с преспите тази зима, отбелязва изданието.

Заради студа тази година на Богоявление да не се хвърля кръст в морето край Бургас. Това е препоръчал сливенският владика Йоаникий в писмо до бургаския кмет Йоан Костадинов, изтъква "Новинар". Но най-тежко е положението в Североизточна България, подчертава "Труд". И това доживяхме - сняг да затрупа снегорин! Колкото и да е абсурдно, стават такива работи. Снегът обаче не може да затрупа вината на тези, които не са си свършили работата. Ако пътните шефове не могат да мобилизират хората си, ако армията не може да извади подготвените за нарязване бронетранспортьори и да ги пусне да помагат в разчистването на пътя, закъде пътуваме тогава? За обединена Европа?, пита вестникът.

Вината засега се прехвърля изцяло на лошото време. КАТ не се занимава с чистене. Агенция "Пътища" няма надеждна техника. Думи като снежинки засипват бедстваща България, но не я вадят от преспите, заклячава изданието. И на всичкото отгоре на това и чудо. Чудо!, възкликва "Демокрация". Царското правителство пак сътвори чудо. Този път то е във вид на постановление за пределните цени на лекарствата. И нали е чудо, само публикуването му в "Държавен вестник" бе достатъчно, за да хлопнат врати почти всички аптеки в страната. Само че на кого му пука за проблемите на хората, в кабинета "Сакскобургготски" си купуват медикаментите от странство - от Испания, от Великобритания, дори от САЩ, възмущава се изданието. Почти всички аптеки ще престанат да работят до няколко дни или направо ще фалират, ако правителството не отмени постановлението за пределните цени на българските лекарства, предупреждава "Дневник". Цените на лекарствата ще скочат с 39-43% от понеделник, заплашиха търговци на едро и аптекари, напомня "Новинар". Според тях спазването на наредбата за пределните цени, според която увеличението е максимум 9%, ги води до загуба или ги тласка към нарушаване на закона за ДДС. Поскъпването ще е шоково, защото и в складовете, и в аптеките ще начисляват ДДС върху илачите. Така цените стават много по-високи от пределните, определени от МЗ, обяснява "Новинар". "Дневник" отбелязва, че кризата е изкуствено създадена, за да фалират малките аптеки и по-дребните търговци на лекарства и да се гарантира монопола на големите вериги аптеки и мощните дистрибуторски фирми. Браншовите организации настояват правителството да определи гратисен период за въвеждането на ДДС върху лекарствата, докато пазарът се регулира. И да бъде приета диференцирана ставка на ДДС, не по-висока от 7-8%. Този петък браншовите организации внасят във Върховния административен съд жалба срещу правителството за отмяна на постановлението, съобщава изданието.

От март пък здравната каса готви нов удар за хилядите хроничноболни, които живеят на безплатни и намалени лекар ства, алармира "24 часа". Те са на път да си плащат надценките на препаратите в аптеката. От здравните ни вноски ще се покриват само базовите цени на медикаментите, без търговските добавки. Злоупотреби налагат доплащане за безплатните медикаменти, казва Стефан Софиянски пред "24 часа". Ще мислим за облекчения за пенсионерите, обещава шефът на УС на здравната каса доц. Никола Василев.

И в Испания някои неща поскъпнаха, споделя завърналия се от Мадрид премиер. "Всеки път, когато се връщам, питате едно и също", оплака се той на летището. Не питайте за нови министри, извежда думите му в заглавие "Труд". Два часа по-рано началникът на кабинета му Стоян Ганев, който пък се завърна от САЩ, заяви, че промени в правителството не са изключени, отбелязва изданието. Четирима поне до март са бетонирани. "Труд" съди за това по разпратените покани за участие на Третата кръгла маса с правителството на България. Форумът ще бъде в столичния хотел "Шератон" на 5-6 март, а организацията е на реномираното британско издание "Икономист". По-висок стандарт за 2002 година и прелом в българската икономика обещаха премиерът Сакскобургготски и шефът на кабинета му Ганев, изтъква "Дневник". Данъците трябвало да бъдат намалени, защото съществува несправедливост заради ниските доходи и високата безработица. Шефът на кабинета очаквал повишаване на американските инвестиции в българската развлекателна индустрия и туризъм, пише вестникът. А основен приоритет на премиера ще бъде добруването на страната. Но на въпрос на "Труд" кои са първите мерки, които ще предприеме, Сакскобургготски отговаря, че това не е въпрос на публични изказвания. Знаете как функционирам аз и как си работя, напомня той. Пожелавайки да започне да изпълнява обещанията си, 24-годишният студент по педагогика Ивайло Крачунов подари на премиера фланелка с надпис "Ужасно ме е срам от Сакскобургготски и неговото правителство", подчертава "Новинар". "Симеон ми отвърна, че не може да чете без очила", разказва пред вестника Ивайло.

Първата партия, която има повод да почерпи в началото на годината, е ДПС. Движението е създадено на днешния ден преди 12 години във Варна. Сега лидерът Доган е изправен пред предизвикателствата на властта и фаталното 13, отбелязва "Новинар". Защо и докъде се простира бъдещeто на ДПС, пита изданието. Същият въпрос може да зададе всеки към себе си и собственото си бъдеще, смята "Демокрация". Безвъзвратно, като стъклени топчета, се изтъркулват годините. Добре е да не забравяме реторичните въпроси и "безполезните" мъдрости на миналото. Но да не ги обръщаме в канон и да не превръщаме себе си в кладенец на въздишки, от който запомнящо се е само ехото, призовава Венелин Ерменков от страниците на "Демокрация". Време е спрем да баем над граховите зърна от сънищата си и да поживеем в настоящето на опита си. Да се събудим в 2002 и да не го забравяме до края на годината.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Google е блокирала над 2 млн. приложения за Android

Google е блокирала над 2 млн. приложения за Android

Технологии Преди 10 минути

Системите за сигурност засичат все повече рискове

Най-големият невроморфен компютър в света имитира човешкия мозък

Най-големият невроморфен компютър в света имитира човешкия мозък

Технологии Преди 25 минути

Невроморфният Hala Point обработва информацията 50 пъти по-бързо и използва 100 пъти по-малко енергия спрямо предишна подобна разработка на Intel

Ето къде Русия струпва войски за следващата офанзива

Ето къде Русия струпва войски за следващата офанзива

Свят Преди 8 часа

Бел: Лятото ще бъде много трудно за Украйна

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

Свят Преди 9 часа

Бислими посочи т. нар. Руски хуманитарен център

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 10 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

България Преди 10 часа

Очаква се утре текстовете да бъдат приети на второ четене

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

България Преди 10 часа

Парламентът се събира извънредно утре, за да гласува текстовете окончателно

Борисов: Бащата на „сглобката” беше покойният Алексей Петров

Борисов: Бащата на „сглобката” беше покойният Алексей Петров

България Преди 11 часа

Борисов: Повече ние в сглобки не участваме

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 12 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 12 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 13 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 13 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 13 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 13 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 14 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“