0
Съ ът на Кадафи - наблюдател на процеса в Триполи. Новината вдъхва на "Труд", "24 часа" и "Монитор" известни надежди за по-благоприятен изход за нашите медици в Либия. "Българите изглеждат относително добре", цитира "24 часа" председателя на парламента Герджиков.
Спецално пред "Монитор" проф. Герджиков заявява, че не иска да се ангажира с категорична прогноза, но определя като "обнадеждаващо" посредничеството на втория син на либийския лидер - Сейф Ал-Ислам, който играе специална роля в джамахирията. След което "Монитор" ни дава и някои подробности за него: 28-годишният Сейф Ал-Ислам е завършил бизнес в Австрия. Той е и председател на благотворителната фондация "Кадафи", която осъществява деликатни мисии по цял свят. Миналата година, припомня изданието, именно той бе посредник в преговорите с филипинското бунтовническо движение "Абу Саяф", което държеше заложници на остров Холо. И мисията успя, след което лично германският външен министър Йошка Фишер отиде в Триполи да му благодари. Да се надяваме, че и ние ще можем да се радваме на посредничество от този род, защото все още нищо не е ясно, твърди "Монитор".
"Демокрация", от своя страна, също се позовава на изказване на председателя на парламента, но е явно по-склонна да приеме, че на 22 септември делото може отново да бъде отложено. На същото мнение е и "Стандарт", който направо излиза със заглавието "Отлагат делото в Либия".

Най-сетне. Така пък "Труд" посреща вчерашната новина, че кабинетът "Кобургготски" се доокомплектова с още зам.-министри. Ала кои са те? Повечето имена са неизвестни - справка: кандидатурите на ДПС Мехмед Джафер (на отбраната), Нахит Зия (на финансите), Хасан Хасан (на регионалното развитие) и Фатме Илияз (на околната среда). Една зам.-министърка на околната среда - Адрияна Тошева, остава от предишното правителство. Но голямата изненада, отбелязват днешните издания, е назначението на Миглена Плугчиева като зам.-министър на земеделието. "Труд" я определя като висш соцфункционер, доколкото дамата е член на Висшия съвет на БСП и червен депутат от два парламента. "Демокрация", пък припомня, че тя беше замесена в бурен скандал с проф. Андрей Пантев около подредбата на червените изборни листи и я определя като кандидатурата, която явно циментира участието на БСП във властта.

А във властта всичко къкри. Днешната преса реди хипотеза след хипотеза относно кандидатите в президентските избори. "Кой е кандидатът?", пита се на цяла страница "24 часа" и очертава по-ясните кандидатури със съответните портрети. Първи е Петър Стоянов, най-добрият президент, който България е имала досега, по мнението на изданието. Стои добре на международната сцена, добър (понякога повтарящ се) оратор, опази се от каквито и да е скандали, репутацията му не е помрачена. Но той е кандидатът на СДС и това може да му отреже пътя към другия лагер, твърди "24 часа". Освен него часовият вестник подозира издигането на кандидатурата на Стефан Софиянски - зад когото все още били Доган и Бакърджиев. Но кандидатурата била прекалено комплицирана, коментирали хора от синия лагер, дори да има част от поддръжката на СДС и НДСВ. Третата кандидатура за президент, смята "24 часа" е тази на двойника на царя - Пламен Панайотов - мълчалив, немски възпитаник и верен до гроб на Кобурга - качество, което Симеон би искал да види в човека на "Дондуков 2". И накрая - Димитър Попов - твърди "24 часа". Бившият служебен премиер бе забелязан наскоро при Симеон, отрече, че търси участие в изпълнителната власт, но отговори витиевато за президентския пост. Димитър Попов някога бе консенсусна фигура, но оттогава мина време, отсича "24 часа" и припомня един скандал: този с визитата във Вадуц през 1991 г., когато в качеството си на премиер Попов отказа да отиде в Лихтенщайн, когато разбра, че на обяда ще присъства и Симеон Втори. Тогава служебният премиер съзря в това "клопка" - царят обядва със своя премиер. Сега обаче, смята "24 часа", това може да му затвори пътя към поста, защото познавачи на характера на Симеон твърдят, че той не прощава такива неща. "Демокрация" от първа страница също твърди, че кандидатурата на Димитър Попов изплува на повърхността, съзирайки зад нея повод за вчерашната среща между Доган и Георги Първанов, след която те са заявили, че почти имат обща кандидатура. А от вътрешните си страници синият вестник пита: "Кога най-сетне НДСВ ще каже има ли кандидатура за президент?" И прогнозира, че нещата ще се развият така: в последния момент Симеон ще се напъне, ще се повдигне на пръсти, за да постави на президентския пост просто някакво име. Всяко друго, но не и Петър Стоянов.

Ала всичко изглежда още витае само в съзнанието на царя, смята "Монитор" и решава да пита съпредседателката на неговото движение Весела Драганова имат ли президентска кандидатура. На което тя отговаря така: "Може и да имаме, може и да нямаме. Нашите избиратели ще ни подскажат какво да направим. Ще обиколим сред хората, ще чуем каква обществена поръчка се възлага на президента и тогава ще изберем нашия човек", отбелязва Весела Драганова.

Но докато търсят човека за "Дондуков" 2, полк. Бойко Борисов влезе в МВР, съобщава от първа страница "Стандарт" за повишението на бившия телохранител на Симеон. "Труд" също не пропуска назначението, добавяйки и това, че Вътрешно министерство вече има и парламентарен секретар - 24-годишната юристка от Велинград Светла Янкулова, за която това въобще било първото работно място в кариерата. "Демокрация" обаче не изпуска от вниманието си предишните работни места на гарда на Симеон и излиза с разследване, от което научаваме, че фирмата на Бойко Борисов "Ипон" била завлякла с 58 000 германски марки харманлийска фабрика. Всичко това е било установено от ревизия още през 1996 г. Договорът бил подписан още през 1992 г., твърдят ревизори във връзка със сегашното назначение на телохранителя за главен секретар на МВР, а интересното било, че несъстоялата се търговия е имала за крайна цел Испания.

Ала такива са нещата в България, щом даже крематориумът на Централни гробища се оказа приватизиран "под масата", тюхка се "Труд". Някои смятали, че италианска фирма стопанисва пещите, после внезапно се появили двама българи и един грък, а зад всичко това стояла мистериозна фирма с още по-мистериозното наименование "Карма интернешънъл".

A като говорим за гробища, "24 часа" разработва като основна тема на броя си новината, че има цял "списък за убиване". Атентатите от последните дни не са изолирани, твърди изданието. Води се гангстерска война и се избиват "сикаджии". Това обяснявало и поредния атентат в кв. "Изток" през почивните дни срещу така наречения "бай Миле". Следвало и други да се готвят, защото се водела война заради кокаина.

Идва и ценова война, подчертава "Дневник" и ни "честити" ново поскъпване - този път с 20% от есента поскъпват градските телефонни разговори. "Стандарт" пък пише, че тиня течала от чешмите в Батак, в Смолян пък пламнал коремен тиф като през Първата световна война. Накъде сме тръгнали тогава - към XIX в. или към Европейския съюз, пита от страниците на "Дневник" колегата ни от "Дойче Веле" Александър Андреев. И прави равносметка на бедността край нас и на войната в Македония.

Какво правим и защо все подписваме чекове на доверие - пита сънародникът ни от Париж, писателят и журналистът Тончо Карабулков от страниците на "Демокрация". И недоумява в едно: трябваше ли да понесем толкова жертви за 45 години и да си останем все така лековерни? И защо агонията на прехода се превърна днес в агония на мнозинството българи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 5 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 9 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 11 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 11 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер