0
Пл леждам днешната "Демокрация" и изпитвам належаща необходимост да се втренча в датата. Няма съмнение - 28 септември. Поглеждам прегледа на печата от миналия четвъртък - същото заглавие под главата. Или почти - като форма, но съвсем - като съдържание. И си казвам: ето, това е организиран вестник - за всеки ден от седмицата нужното заглавие на първа. За деня четвъртък то е "ИЗГОНВАНЕТО НА ЧОРНИ БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ". Вероятно това съвпадение се дължи на законодателния ни график, защото става дума за същия закон, който миналата седмица беше проект, а от вчера е почти нормативен акт, тъй като е приет на първо четене. Това е тълкувателния закон за някои текстове от Закона за чужденците, според който не подлежат на обжалване заповедите, налагащи принудителни мерки, свързани със сигурността на страната.
Реакцията на "Дума" по темата също е аналогична на онова, което четохме миналия четвъртък. Днес заглавието е "ПОЛИЦЕЙЩИНА", а приетият на първо четене текст е окачествен като откровена политическа акция.
Темата не е пропусната и от другите вестници, но е вместена вътре, между 3-та и 5-та стр., като акцентът в заглавията е поставен върху изявлението на министър Емануил Йорданов, че дори и да бъде отменена заповедта за изгонването на Чорни, той веднага би подписал нова, защото "лица като това не може да имат достъп в България".
"Стандарт" е разширил погледа към събитието, като е дал думата на адвоката Тодор Батков, според когото "ВЪРВИМ КЪМ ТОТАЛИТАРНА ДЪРЖАВА".

За "Новинар" водещото заглавие на първа е "МИЛОШЕВИЧ САМ СИ ИЗМИСЛИ БАЛОТАЖ", под което е тревожната информация от Белград за официално обявените резултати от изборите, които опозицията не приема. Цитиран е българският премиер, който е заявил, че може да се оправдаят най-лошите ни предчувствия.
Почти същата като съдържание и олбем информация тръгва от първа страница и в "Демокрация", но тук заглавието е "БЕЛГРАД ПРИЗНА ПОРАЖЕНИЕТО СИ".
Веднага вадя от купчината вестник "Дума" и чета: "МИЛОШЕВИЧ И КОЩУНИЦА ОТИВАТ НА ВТОРИ ТУР". Информацията обявява резултатите, съобщени от ЦИК и споменава, че опозицията възнамерява да бойкотира балотажа. Вътре има цяла страница за ситуацията в западната ни съседка, изпратена от пратеника на "Дума" в Белград Горан Готев. Коментарът е в смисъл, че са рухнали всички обвинения срещу режима на Милошевич, че е диктаторски и ще фалшифицира изборите. Фактът, че е признал преднината на Кощуница е според вестника най-яркото доказателство за неговата честност и принципност.
И защото си говорим за избори и вестник "Дума" някак случайно погледът ми спира върху страницата с титул "младост", която се оказва посветена на попфолка, а водещият материал е интервю с певицата Силвия, която твърдо заявява в заглавието: "КОЙТО ЗАЛОЖИ НА ПОПФОЛКА, ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА". От което разбирам, че на "Позитано" се е появил нов десен политолози.

Връщаме се на темата "Югославия", защото тя е централна и за непартийните вестници.
"БИЯТ БЪЛГАРИ В ЮГОСЛАВИЯ" е заглавието на колажа от материали в "24 часа". В него има интервю с Емил Кошлуков и разказ на Мирослав Севлиевски за арестуването на представителите на БСЧИГП в Ниш и боя, който са яли в полицията. Не е пропуснат и другият край на пръчката - разказ на депутатите Велко Вълканов, Стефан Гайтанджиев, Яшо Минков и Веселин Бончев, които са били в качеството си на наблюдатели по време на изборите в Югославия. Според тях, обстановката в Белград е била ведра, купчинките с бюлетини за Милошевич - по-високи, а свободата на словото - гарантирана. В "Демокрация" основният материал е за малтретираните в Ниш българи и дадената от тях вчера пресконференция, но в отделно каре е информацията "МИЛОШЕВИЧ СЪРДИТ НА БСП". Всъщност, тази информация фигурира и в други днешни вестници и от нея става ясно, че югопрезидентът е очаквал официална делегация от "Позитано" за изборите и е разочарован от резервираното отношение на българската левица.
Водещият репортаж в "Труд" е от Севда Диновска и носи заглавието "СЪРБИЯ Е ИЗПРАВЕНА НА КРЪСТОПЪТ". От него става ясно, че напрежението не е журналистическа измислица и трезво мислещите хора с тревога очакват развитието на събитията. В специално каре е публикуван отговорът на авторката срещу обвиненията на депутатите Велко Вълканов и Яшо Минков, че дезинформирала читателите. "ПИША ТОВА, КОЕТО ВИЖДАМ" е наслова на този отговор. А по-надолу четем : "Това, което видях по улиците, господа, не се виждаше от прозорците на луксозния хотел "Интерконтинентал" или от автобусчетата, с които вашите домакини - управляващите в Сърбия, ви разхождаха по избрани секции и ви срещаха с когото трябва.
Приключвам темата със съобщението, че за поведението на българските депутати редакционен коментар е посветил "24 часа". Той започва така: "Май не са българи тия депутати, дето твърдят, че в Сърбия по изборите всичко е било розово." Нататък си четете сами.

Една и съща снимка шества днес по първите страници на тиражната преса. Премиерът Костов, скръстил ръце и леко примижал срещу обектива на фотокамерата, а зъд гърба му - величествената пустиня и пирамидите.
В "24 часа" снимката включва и Елена Костова. Също скръстила ръце.
Снимката в "Стандарт" има вид на автентична и показва премиерът на фона на каменните блокове, от които е изградена Хеопсовата пирамида. Заглавието е "КОСТОВ: НЕ СЪМ ОБСЪЖДАЛ ЛИБИЯ В ЕГИПЕТ". Информацията, която изтече във вчерашните вестници, че двамата премиери разговаряли за нашите в Либия и Мубарак обещал помощ, се оказва партенка. "За Либия ние говорим само с Либия, а не с други страни" - отсекъл Костов снощи при завръщането си от Египет.
На премиерското семейство двата многотиражника са отделили специално внимание. В "24 часа" на две страници е разположен репортажът - разговор във фондацията "Бъдеще за България" с управителния й съвет - Елена Костова, Слава Стойчева, Красимира Краус, Мирослава Нейнска и Мая Кирчева. От него научаваме, че Елена Костова е загърбила представителните си премиершески функции, че петте жени са отдадени изцяло на идеята да вършат добро и че е жалко, когато идеологията на някои български политици ги кара да атакуват жени.
"Труд" пък се вгледал в премиерското минало и на 11-та стр. разказва за родната къща на Иван Костов на ул. "Самуил" 68, за 76-то основно училище, където българснкият премиер се е учил на четмо и писмо, за студентската му любов с Елена и галените обръщения към нея.

"НОВО КОСОВО ПЛАМНА КРАЙ ХАСКОВО" е тревожното заглавие в същия вестник, под което се крие стандартна армейска информация за учението "7 звезди 2000" на многонационалните мироопазващи сили за Югоизточна Европа, край хасковското село Корен.

Взривът и пожарът в "Арсенал" - Казанлък не са пропуснати от никой вестник. "ПОДОЗИРАТ САБОТАЖ ПРИ ВЗРИВА В АРСЕНАЛ" - "Стандарт"
"ДАЙТЕ ПАРИ, НЕ ТЕЛЕГРАМИ" - "24 часа"
"РАБОТНИЦИ ПОДОЗИРАТ САБОТАЖ В АРСЕНАЛ" - "Труд"
"НЕЩАСТЕН СЛУЧАЙ Е ОСНОВНАТА ВЕРСИЯ ЗА ВЗРИВА В АРСЕНАЛ" - "Демокрация"
"В АРСЕНАЛ ТРЪПНАТ ОТ УЖАС ЗАРАДИ ВЗРИВА" - "Дума"
"АРСЕНАЛЦИ: ПО-ДОБРЕ РИСК, ОТКОЛКОТО БЕЗ РАБОТА" - "Новинар'

Има още една тема, която в никакъв случай не можем да пропуснем. Това са масовите безредици в чешката столица по време на срещата на високо равнище на МВФ. "Часовете"обявяват от първа, че куршум е профучал на 15-тина сантиметра от главата на Муравей Радев. "ДЕМОНСТРАНТИ ИЗПОЧУПИХА ПРАГА ЗАРАДИ МВФ" четем под главата на "Труд"
"ЕПИЧНИ ЛИ БЯХА БИТКИТЕ В ПРАГА" задава въпрос "Демокрация" и се чуди как "13000 ПОЛИЦАИ ТРУДНО СЕ СПРАВИХА СЪС 7000 ДЕМОНСТРАНТИ".

На 2-ра стр. в същия вестник четем оптимистичното заглавие "ИЗЛИЗАМЕ ОТ ЧЕРНИЯ ВИЗОВ СПИСЪК НА ПЪРВИ ДЕКЕМВРИ" под което е набрана информацията за започващите дебати в Съвета на министрите на вътрешните работи и на правосъдието по въпроса за изваждането на България и Румъния от негативния визов списък. Акцентът в нея е върху възможността двете страни да бъдат разграничени и така за нас ограниченията да отпаднат по-рано.
По същата тема заглавието в "Стандарт" е: "ОСТАВАМЕ В ШЕНГЕН ЗАРАДИ РУМЪНИЯ"
В "Новинар" - "БЕЗ ВИЗИ ЗА ЕС ДОГОДИНА"
В "24 часа" - "ВАДЯТ НИ ОТ ЧЕРТНИЯ ВИЗОМ СПИСЪК НА ЕС?"
В "Труд" - "ЕВРОПА ОБЕЩАВА ДА НИ МАХНЕ ВИЗИТЕ НЯКОЙ ДЕН".

Анализите и интервютата в днешната преса не са малко. Като се започне от разговора с лидера на ОБТ проф. Кръстьо Петков в "Труд", мине се през анализа на Мира Янова за излишните депутати в "24 часа", предвиждането на "Стандарт" за провал на изборите догодина заради лричните карти и се стигне до спомените на писателя Димитър Инкьов в "Демокрация".
Златният медъл на Армен Назарян ще коментира Асен Минчев след малко , а аз завършвам с новината, че ди джей Ал Бож е записал първото си предаване "Музика за душата" в Дарик и описание на това събитие можете да намерите в "24 часа". Музика, музика, ама пак са го издебнали, за да го попитат: "Наистина ли вие блокирахте сделката за приватизацията на БТК?" Познайте от три пъти какъв е бил отговорът.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 1 час

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 1 час

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 1 час

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 1 час

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 1 час

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

Земетресение в района на Пазарджик

Земетресение в района на Пазарджик

България Преди 1 час

Трусът е на дълбочина 10 км

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Свят Преди 2 часа

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите

<p>Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите (ВИДЕО)</p>

Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България

<p>На фона на обвинения в корупция: Зеленски с нови рокади в Украйна&nbsp;</p>

На фона на обвинения в корупция: Зеленски уволни високопоставен служител на СБУ

Свят Преди 2 часа

Зеленски обеща да продължи стриктната борба с корупцията и присвояването на държавни средства

93-годишна жена даде близо 4 000 лв. на "ало" измамници в София

93-годишна жена даде близо 4 000 лв. на "ало" измамници в София

България Преди 2 часа

Дъщерята на потърпевшата жена, пожелала да запази анонимност, разказва как мним полицай измислил история, с която да излъже пенсионерката

<p>След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия (ВИДЕО)</p>

След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия

Свят Преди 3 часа

Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите