0
Ди инг и предателства. Жега по никое време и още набъбнал долар. Но и нови олимпийски медали, тото без данък и стабилни цени на ж.п.билетите чак до пролетта. Както чувате, животът е разнообразен и днешната преса е пресъздала това негово очарование с типичната си пъстрота и стилно разнообразие. "ИЗГОНЕНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ - БЕЗ ПРАВО ДА ОБЖАЛВАТ" Това четем под главата на "Демокрация" и научаваме за законопроекта, подготвен от сините депутати Васил Гоцев и Иван Димов, който предвижда, изгонени от България със заповед на вътрешния министър чужденци да не могат да обжалват пред съда.
Също на първа страница "Труд" уточнява, че за първи път парламентът ни ще приеме тълкувателен закон, който да разясни друг - в случая - Закона за чужденците.
"Основен повод за написването на закона е, че ВАС допусна за разглеждане жалбата на изгонения Майкъл Чорни" - предполага в. "24 часа" в материала си на 4-та стр., озаглавен: ЗАКОН "АНТИ-ЧОРНИ" ВНЕСОХА СИНИТЕ". В подзаглавие е подчертана една от особеностите на законопроекта, а именно, че законът трябва да е с обратно действие, т.е. ще влезе в сила от началото на годината, а не от датата на приемането си или на публикуването му в Държавен вестник.
"ПЕТИМА СИНИ СРЕЩУ ЕЛЕНА КОСТОВА"
Това е голямата заглавие от първа страница на "часовете", а темата е вализна за целокупната българска преса.
В "Дума" заглавието е досусщ като току-що цитираното, само името на съпругата е заменено с това на съпруга.
В "Труд" - едно към едно с "24 часа", но с по-едър шрифт и съвсем-съвсем под главата.
Единствено в. "Земя" е заредил титула на информацията от пленарната зала с положителен заряд. В заглавието й отсъстват думички като "против" и "срещу". То е: "ПЕТИМА СИНИ ДЕПУТАТИ ГЛАСУВАХА ДА СЕ РАЗСЛЕДВА КОСТОВА".
Съдържанието на всички тези информации е идентично. Вчера в залата на парламента е било внесено предложение от левицата за създаването на парламентарна комисия, която да разследва дейността на фондацията "Бъдеще за България" и със 108 гласа протим то е било отхвърлено. При изписването на резултатите от гласуването се е оказало, че петима депутати от СДС са гласували за това предложение. В "Труд" са публикувани не само имената, а и фотографиите им, но всичко това са предположения, защото въпросните депутати отказват да потвърдят, че са гласували по този начин. Пресата изказва предположение, че е възможно гафът да се е получил при гласуване с чужда карта - нещо не така рядко в българския парламент. Един от набедените - Панайот Ляков, пък се кълне, че е гласувал против предложението, което означава, че някой от колегите му е гласувал с неговата карта. Покрай тази парламентарна мистерия всекидневниците не пропускат да ни уведомят, че депутатите от БСП са поискали и оставката на Йордан Соколов като шеф на комисията "Антимафия".
Другата новина от НС е, че Конституционният съд е допуснал за разглеждане делото, заведено от опозицията по повод освобождаването на Благовест Сендов от поста зам.председател на парламента. Впрочем, по темата "Дума" се е разпрострял на цяла страница. Отвореното писмо на премиершата по повод атаките на опозицията срещу "Бъдеще за България", в което тя заявява, че няма да съди Първанов е публикувано изцяло в "Демокрация", със съкращения в "24 часа" и фрагментарно в "Труд". В писмото си г-жа Елена Костова съветва лидера на БСП вместо да се отказва от собствения си имунитет, да гласува за отмяна на тази депутатска привилегия, за да бъдем всички равни не само пред бога, а и пред закона. И освен това заявява, че не е засегната от изявленията на Първанов, тъй като ценностните системи на двамата не съвпадат по нито един пункт и в нито един момент.
Другата "челна" тема за днешните вестници само ще я спомена, защото за подробностите си има спортни коментатори. Става дума за двата нови медала в щангите, извоювани от Гълъбин Боевски и Георги Марков, които блеснаха малко след като се разбра, че отнемат среброто на Иван Иванов заради положителна допинг-проба.
"СРАМ ЗА 130 ЛВ". е заглавието на челния коментар в "Демокрация", който е посветен именно на тази тема. Имам предвид "звучния шамар по спортния авторитет на България", както се е изразил авторът Александър Гигов.
Животът обаче е шарен и след шамара идва ред на нежната милувка откъм държавния финансов иск, който се е отказал да данъкооблага печалбите ни от тото, лотария и хазарт.
"Труд" и "24 часа" съобщават радостно тази вест от първите си страници, а "Новинар" - вътре, но в разгънатата информация, озаглавена "КАБИНЕТЪТ ОДОБРЯВА ДНЕС НАМАЛЕНИЕТО НА ДАНЪЦИТЕ". Така става ясно, че освен отказа от данъчно посегателство върху игрите на щастието, предстои намаляването на повечето налози от следващата година. Необлагаемият месечен мининум става 100 лв., ДОД пада с 2% и дори няма да се слага акциз върху домашната ракия и вино.
По темата авторитетно се изявява в "Труд" председателят на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев. Коментарът му е озаглавен "ДАНЪК ВЪРХУ ТОТОТО НЯМА ДА ИМА" изразява личното отношение на депутата към темата. Той признава, че информацията в медиите е била коректна и действително се е обсъждал вариант за данъчно облагане на печалбите от тото, лотария и хазарт, с цел намаляване на възможностите за пране на пари. Впоследствие обаче финансистите са решили, че има и други начини за спиране на незаконните парични трансфери и са се отказали от това данъчно облагане.
Сред аналитичните материали в днешната преса мога да ви препоръчам разследването на "Демокрация" за горските пожари, озаглавено "ДЪРВЕНАТА МАФИЯ СЕ ОБЛАЖИ ОТ "СЛУЧАЙНИТЕ" ПОЖАРИ". В същия вестник можете да прочетете и мнение за това, че икономическата логика ни връзва за еврото.
"Труд" е отделил цяла страница, за да препечата материалите, които е публикувал литовският вестник "Летувос Ритас" за изгонването на Денис Ершов от България и интервюто с него. Основната теза на тези материали е изнесена в заглавието "КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ ПРОГОНИЛА ДЕНИС ЕРШОВ".
На съседната страница е интервюто с Венцеслав Димитров "ЛУКАНОВ ДАДЕ БИЗНЕСА НА ЕЛЕНА". В него депутатът се връща към времената на Кръглата маса и влизането на Иван Костов в политиката.
На сложните отношения избиратели-избрани е посветено пък есето на поета Румен Леонидов "ВЛАСТТА - НАЧИН НА ИЗНЕВЯРА". Мога да ви цитирам избрани падажи от него, но няма да е честно. Към автора и към вас. Такива есета се четат насаме и изцяло. Или въобще не се четат. Въпрос на личен избор.
Анализът на "24 часа" е посветен на панелите и призовава за законодателни решения на панелните проблеми. Кристина Кръстева е бръкнала точно в раната на стотици хиляди семейства, които обитават бетонните спални на големите градове и трудно биха си позволили допълнителни разходи за "освежаване" или укрепване на жилищните си блокове.
Вестникът е дал думата и на дискутирания напоследък активно президентски съветник проф. Стив Ханке в интервю, озаглавено "ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ СА ПО-УМНИ ОТ БЮРОКРАТИТЕ". Под този комплимент са подредени аргументите на професора за несигурното бъдеще на еврото и спокойствието, което лъха от долара. Пак в "часовете" са публикувани и размислите на проф. Драгомир Драганов "МОЖЕХА ДА ЗАТВОРЯТ УСТАТА НА ЛУЧАНСКИ", посветени на все още неприетия закон за политическите партии.
И накрая - за пътуващите по източното трасе на българските железници - челният материал на "Новинар" - "ПОДБАЛКАНСКАТА ЛИНИЯ - ЗАТВОРЕНА". За два месеца до Бургас ще може да се пътува само пред Пловдив, тъй като два тунела край гара Клисура и отсечката Стралджа - Церковски влизат в ремонт.
За финал искате ли виц?
Добре.
Този път е от "Луд Труд" Жена, легло, любовник. Съпруг по никое време. Жената изтиква любовника към балкона и му вика: "Скачай!".
Той се опъва: "Ама как? Това е 13-тия етаж!".
А тя: "Не бъди суеверен. Скачай!"
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Жена, преследвала Хари Стайлс, влезе в затвора</p>

Заради 8 хил. картички: Жена, преследвала Хари Стайлс, влезе в затвора

Любопитно Преди 14 минути

Бразилката получи и 10-годишна забрана да ходи на концертите му

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 24 минути

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 34 минути

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 1 час

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 1 час

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 2 часа

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 2 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 2 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 2 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 2 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 3 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента