0
Ма ат да ви вземат колата и мобифона - уведомяват ни "Труд" и "24 часа". Спокойно - не става дума за узаконен грабеж или за пълна национализация, твърдят изданията, а за промени в закона за МВР, според който гражданите са длъжни да съдействат на неотложните служебни задачи на полицаите. За целта полицаите ще могат временно да ви вземат колата или телефона, а ако след това ви ги повредят, ще можете да си търсите обезщетение по общия съдебен ред, уточнява "Труд".

Промените са изискване на Европа, казва вътрешният министър проф. Георги Петканов. "Полицията е наша, ние обаче не сме нейни", коментира "Труд". И се обръща към Георги Петканов с думите: "Уважаеми г-н вътрешен министър. И ние като вас сме гледали американски екшъни, в които доброто ченге сваля първия срещнат шофьор и се впуска да гони лошия разбойник. И ние като вас, продължава "Труд", искаме вашите хора да догонват винаги бандитите. Но ние знаем, че българското МВР няма пари дори и да прати на тенекеджия ударената "Лада" на своя сънародник. Така че, пише "Труд", полицията е наша, но не всичко наше е и нейно.

А потвърждения, че сме в състояние на непреодолими деления в държавата - колкото искате. Първи пример: "Министър унизи президента" - водеща публикация в "24 часа". След толкова писания в пресата, че едни автори са в читанките, а други класици са изхвърлени, президентът Първанов поискал спешен отговор от просветния министър Атанасов. Но вместо отговор, получил формално становище от чиновник в министерството на образованието. Това е скандал, твърди "24 часа", не успява да открие за коментар министър Владимир Атанасов, но не се отказва в лелеяната си мечта - да разбере имената на хората, които оценяват учебниците. След като във височайшата кореспонденция президент-министър се включва и "24 часа", просветното министерство обаче отпада - мобилните телефони са били изключени, а пресаташето е обявило, че е болна и не е на работа.

Експертите на финансовото министерство обаче явно са на работа, щом вчера са излезли с оценка - "Булгартабак" струва над 400 млн. евро, пише "Дума". (а не 110 млн. евро, колкото бе най-високата предложена цена в търга). В тази връзка и "Пари" прогнозира, че държавата ще има нови искания за "Булгартабак", земеделският министър Дикме вече бил очертал критериите. Въпросът тогава е какво става със сделката. Не е ясно. Ясно е само, твърди за пореден ден "Стандарт", че има тъмни интереси зад сделката.

В интервю за "Стандарт" икономистът Петър Димитров прогнозира, че ако "Дойче банк" наистина е купувала тютюневия ни холдинг, цената му щяла да е около милиард. Депутатът от левицата не се бои да заяви в интервюто си, че властта открито е лобирала в сделката за "Булгартабак" за фирма, свързана с принц Кирил. Зад всичко това депутатът Петър Димитров съзирал политика: Симеон Сакскобургготски се върна, заявява той, с твърдението, че се жертва заради България. А обяснението според него било просто: бившият цар се е съгласил да стане републиканец, за да може най-малко един от наследниците му да стане капиталист.

И още една сензационна новина около "Булгартабак", изведена от "Стандарт" на първа страница: един от спечелилите търга - Георг Цветански, шеф на "Балканфарма", е бил освободен от поста си. Обяснението на "Стандарт" е в една обещана публикация в днешния брой. В нея "Стандарт" твърди, че същият Цветански е човекът, забравил да плати 5,2 млн. долара данъци от предишната си сделка с акции на "Балканфарма". Министър Велчев ще си поискате ли парите за бюджета от своя приятел, пита "Стандарт" и се опитва да пресметне колко социални плащания могат да се направят с 5 млн. долара.

От страниците на "Дневник" политологът Иван Кръстев пък определя случващото се с "Булгартабак" като одисея, в която най-често споменаваните думи са криза, жега, корупция, турците и Русия. Все едно, пише той, че не се продава компания , а се преподписва Санстефанският мирен договор. И всичко според него се реализирало по формулата БББ. Което значело: когато пишеш за "Булгартабак", мисли за "Балканфарма", но плаши с БГА "Балкан".

В същото време "Монитор" от първа страница показва как производители на плодове и зеленчуци плашат да блокират пътищата - вчера пътят Петрич-София е бил задръстен с дини. "Труд" пък се опитва да ги успокои, че кабинетът въвежда висок таван на мита за вносните плодове и зеленчуци. "Пари" пък се опитва да облажи сърцата ни с публикации от немската преса, че България е новата Майорка. Животът там бил хубав и прекрасен, твърдят "Зюддойче цайтунг" и "Билд". Според "Монитор" обаче даже студентския ни град в столицата е заприличал на бардак - от нелегални заведения и барове.

"Стандарт" пък ни съобщава за чествания - на руското-турската война от 1-2 август на Шипка, която с тази цел щяла да светне като Царевец. А в същото време соцпартията, пише изданието, се готвела да чества своята 111-годишнина на Бузлуджа. И за целта се подмладявала рокерски. Соцлидерът Сергей Станишев с мощна хонда и кожено облекло щял да изкачи заветния връх. Каската и якето му били дарени от рокерското "Братство на вятъра".

Събитието е ознаменувано от "24 часа" на последна страница в рубриката "Оживление", където виждаме и какъв текст ще носи на гърба на якето си червения лидер. А той е: "Ако четете този надпис, значи Елена е паднала някъде по пътя". Става дума за приятелката на Станишев - журналистката Елена Йончева, за която "Стандарт" съобщава, че нямало да участва в похода с мотори, защото снимала филм. Доказателство - четем отново на последна страница на "24 часа" за една очевидна истина: жените са по-интелигентни от мъжете.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

с

Япония изстрелва слънчева електроцентрала в Космоса

Свят Преди 2 минути

Ако този проект види реално измерение отвъд тестовите параметри, това би могло да реши огромни проблеми и да намали нуждата от изкопаеми горива

<p>Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли</p>

Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли през 2024 г.

Технологии Преди 5 минути

Един от гигантите в бизнеса за отдаване на коли под наем постепенно ще извади от автопарка си повече електрически коли от планираното по-рано

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 8 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Свят Преди 8 часа

Захарова обеща "съкрушителен удар на възмездието", ако атакуват Кримския мост

Мрачни данни на Евростат за България

Мрачни данни на Евростат за България

България Преди 8 часа

Все пак сме сред държавите, където показателят е нараснал най-силно

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 10 часа

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Свят Преди 11 часа

От полицията посочват, че по случая се работи

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 11 часа

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 12 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 13 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

България Преди 14 часа

ЕЦБ приветства предвидените текстове в законопроекта

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 14 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 15 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 15 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 16 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 16 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков