0

В сички ежедневници пишат за 71-годишната варненка, която спечели дело срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заради незаконни цени на тока. Комисията ще трябва да плати на пенсионерката 198,29 лева обезщетение за периода от 1 юли 2003 г. до 1 юли 2004 г. , посочва "Труд".

"Тя е една от 1500-те завели дела срещу този държавен гнет - отбелязва в позицията си вестникът и добавя, че трябва да се натрива носът на държавата и да се удря през пръстите. Иначе ще стане по-нагла от мутри, събирачи на дългове".

"Масирана атака срещу България заради борбата с престъпността" е заглавието на материал в "Сега", по повод статии в чуждата преса. Според цитирания австрийски вестник "Хойте" от 1998 г. Брюксел е налял в България 619 млн. евро за предстоящото й членство в ЕС, но не предприема никакви мерки за борба с организираната престъпност. Той се позовава на поверителен доклад на ЕС, както стори предния ден и германският в."Билд", посочва "Сега".

Пред българската преса външният министър Ивайло Калфин заявява: "Европейската комисия каза, че няма секретни списъци за България. По темата "Разширяване" няма тайни документи".

"24 часа" твърди, че екипът на вестника е видял документа, който спъва България за ЕС и че това са изрезки от стари вестници. В самият доклад, предоставен на изданието от "Дойче веле", са описани известни от пресата неща, а изводите се позовават на медии и слухове, изтъква "24 часа".

"Труд" помества позицията на автора на критичната статия в "Билд" Ханс-Йорг Фелевалд. Той твърди, че доклад има и той не е писан в София, а в Брюксел, и че според него, съставителят е от евроструктурите за борба с корупцията. "Изненадан съм, че докладът е само за България, а не и за Румъния" казва Фелевалд пред изданието. Той твърди също, че става въпрос за нон пейпър, което не е официален документ, и че текстът не е на български.

"И да не съществува докладът на Брюксел, написаното в него е истина" анализира "Монитор". Престъпността у нас е твърде видима и това е причината за вторачването на Запада, пише ежедневникът.

"Сега" съобщава още, че правителството обмисля как да реагира официално на публикациите, които поставят страната в неблагоприятна светлина. Темата е също сред акцентите в "Дневник" и "Пари".

Депутатите си гласуваха 18 дни почивка от утре, съобщава "Дума" и изтъква, че за разлика от тях гражданите ще почиват извън обичайните събота и неделя само два дни - в понеделниците на 26 декември и 2 януари. В католическите държави коледната ваканция обикновено е за всички. В източноправославна Русия неотдавна депутатите в Думата обявиха за почивни дните от 31 декември до 9 януари, отбелязва още вестникът.

"Опозицията не одобрява промените в Конституцията" извежда "Труд". Отбелязва се, че според ДСБ конституционните промени, които управляващите предлагат, са палиативни и не решават проблема с контрола, прозрачността и ефективността на съдебната система.

"Брак по сметка в името на Европа" - под това заглавие "Труд" прави обзор на политическите събития през изтичащата 2005 г. Първанов бърза бавно към втория мандат, отбелязва изданието.

"Обсъждат се три варианта за приватизация на "Булгартабак" информира "Дневник". Според цитираният министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, откриването на процедура сега, когато драстично се повишават цените на цигарите, ще е най-малкото неразумно. За сега все още не е ясно и кой ще проведе приватизационната процедура, пише изданието.

Според "Пари" продажба на "Булгартабак" ще има най-рано в средата на 2006 г.

"Знам, че коледните добавки за пенсионерите са малки, но това са възможностите ни" казва пред "24 часа" финансовият министър Пламен Орешарски. Пред ежедневника той разказва какво предвиждат държавните финанси за следващата година. По думите му, доходите ще се вдигнат с 10 %.

"Бюджетът угоди на бедните и бизнеса" коментира "Стандарт" и посочва точките, по които управляващите и Международния валутен фонд спорят колко да затягаме колана.

"Новинар" сравнява цените на разговорите на мобилните оператори и предупреждава читателите си да не бързат да сключват договори за 1-2 години напред, защото се очаква понижение на цените.

"И в ЕС се оплакват от цените на мобилните оператори" казва пред "Сега" председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Георги Александров. Той коментира развитието на телекомуникационния пазар в страната, както и позицията си относно продажбата на БТК.

"Гърци купуват дом у нас, води ги пътят за Драма" - под това заглавие "24 часа" разказва за оживлението на пазара за имоти в гр.Гоце Делчев след отварянето на Граничния контролно-пропускателен пункт Илинден - Ексохи между България и Гърция.

"Европа кани образовани имигранти" извежда "Сега". Посочва се, че вицепрезидентът на ЕК Франко Фратини и еврокомисарят по трудовата заетост Владимир Шпидла са представили план за привличане на законни имигранти.

Целите на плана са две, разкрива "Сега" - да се привлекат квалифицирани кадри от страните извън ЕС, за да просперира икономиката на съюза, и да се реши по този начин демографският проблем. В материала се изтъква още, че докато Европа пристъпва към насърчаване на легалната имиграция, в САЩ правят първи стъпки към ограничаването й.

"Спират ли зелените карти за САЩ?" пита от първа страница "24 часа", а "Труд" отговаря, че САЩ премахват визовата лотария, позната в цял свят като "зелени карти", в рамките на по-суровите мерки, които администрацията на президента Джордж Буш взима за укрепване на граничния контрол. Изданието се позовава на публикация във "Вашингтон таймс".

От посолството на САЩ в София заявили, че кандидатстването за зелени карти продължава, и че на този етап няма никаква промяна в програмата за разнообразяване на имигрантския поток за България, пише още "Труд".

"Кой кой е в групата за преговори в Либия" - под това заглавие "24 часа" представя участниците в първата среща за "преговори с роднините" в Триполи. Вече трета седмица либийската столица е домакин на дискретни срещи, за които се смята, че могат да помогнат за разрешаването на СПИН проблема в Бенгази, пише в статията.

Отбелязва се, че тези срещи обикновено завършват с кратко съвместно комюнике на преговарящите страни. Първата среща бе на 12 декември, втората - само пет дни по-късно. Тя съответно завърши с насрочването на трета дата за разговори - 28 декември, пише вестникът.

Един от акцентите в пресата е акцията на българските спецполицаи, спасили похитен от бандити британски гражданин. "Бях в ада! Благодаря на българската полиция, която ме спаси от смърт" казва Фанос Кристоу, който е настанен в МВР болница.


Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 5 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 8 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 10 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 12 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 13 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 14 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 14 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 14 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 15 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 15 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 15 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 16 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 17 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 17 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 17 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 18 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите