0
е езидентът брани РМД-то", коментира "24 часа" по една от водещите теми днес - първото отлагателно вето, с което Георги Първанов върна закона за приватизацията. Приватизационният закон е първият и единствен, приет от мнозинството след встъпването в длъжност на новия президент, подчертава изданието. Нормативният акт бе приет на 21 февруари т.г., уточнява "Труд" и подробно се спира на 7-те президентски възражения. Сред тях е загрижеността на държавния глава от ограничаване на правата на гражданите в две посоки: първата е свързана с лишаване на работниците от правото да придобият при облекчени условия участие в капитала на дружествата. Така според държавния глава българските граждани се разделяли на две групи и се създавала неравнопоставеност - там, където държавата успя да приватизира бързо, работниците се възползваха от предоставената им възможност, а там, където се забави, други ще са лишени от нея.

"Социалните права не търпят компромиси. Никакви аргументи не оправдават ограничаването им", е написал президентът до депутатите, разкрива "24 часа". Като ограничаване на социалния характер на приватизацията президентът визира и уредбата за разпределение на приходите от приватизацията, пише "Монитор". Според държавния глава в новия закон са заложени предпоставки и за корупция, подчертава изданието. "Първото вето на президента Първанов разбуни духовете в парламента", отбелязва "Труд".
Вицепремиерът Николай Василев е бесен на ветото. "Не приемам нито един от мотивите на президента", цитира думите му вацовият вестник. "Няма да отстъпим за анексите", подкрепя го на страниците на същото издание шефът на бюджетната комисия Иван Искров. "За мен ветото е политически акт", категорично заявява пред "Монитор" депутатката от мнозинството Ралица Агайн. Промени по спорните текстове няма да има, изтъква "Новинар" позициите на вицепремиера Василев и финансовия министър. Бламират ветото на президента, твърди изданието и очаква, че без промени Законът за приватизацията ще бъде гласуван отново до дни.
"Текстовете са много добри, очаквам парламентът да ги прегласува", добавя вестник "Пари" коментара на вицепремиера Василев в подкрепа на същото твърдение.

Ветото би забавило процеса на приватизация, бяха първите коментари от Световната банка с уговорката, че трябва обстоен анализ на мотивите на президента, пише "24 часа". Ветото ще забави с около две седмици откриването на процедура за "Булгартабак" и до месец на БТК, изразяват притесненията си от Агенцията за приватизация, отбелязва "Новинар".

"Кум и кумец продават "Булгартабак", сензационно обявява на първа страница "Монитор". Пот бе избила по челото на шефа на "Булгартабак" Георги Попов вчера след работния му обяд с Румен Порожанов, сменил Любка Качакова на поста председател на Съвета на директорите на холдинга. Скандалът в мениджърския договор за управлението на "Булгратабак" не е в къщата и самолетните билети. Вицепремиерът е осигурил на състудента си Попов солидно обезщетение, безплатно обучение и сигурни доходи за следващите три години, разкрива "Монитор". Кой плаща тези пари, ако новият собственик на "Бургартабак" реши да се раздели с Попов, пита изданието. Дори ако приватизаторът не е съгласен да се охарчи холдингът толкова и да оспори договора, той ще трябва да изплати неустойки и компенсации на уволнения директор. При веща подготовка на документите преди приватизацията може да се окаже, че холдингът дължи между 1 и 2 млн. долара освен постоянните харчове, които ще продължат за битието на Попов, прави заключение за цената на бъдещата сделка вестникът, провел собствено разследване.

Цената е водеща и за разследването на "Демокрация" колко е излязла на данъкоплатеца разходката на парламентарния шеф Герджиков до Мексико и Венецуела. Само 73 131 лева струва екскурзията, подчертава изданието, посочвайки официалните разчети на Народното събрание. А основният резултат от визитата бе резюмиран от самия Огнян Герджиков - той се похвали, че дал интервю за венецуелската телевизия, отбелязва "Демокрация".

Явно увереността, че се е справил с проблемите на законодателството ни, засилена от напъните за отваряне на нови хоризонти преди още да сме превзели приоритетните за нас, са били пътеводната звезда, ръководила авантюристичната душа на родния спикер, коментира "Демокрация". Откакто съмнението, че скоро няма да получим от НАТО покана, взе да покълва, ден не минава, без родните политици да заявят загриженост за тази стратегическа цел, вълнува се "Новинар". Едни искат в нейно име да разпускаме парламентарни групи, други викат чужденци а ла "Краун ейджънтс", които да теглят напред военната реформа, коментира изданието. И таман да повярваме, че работата е много сериозна, и МО се сдоби с нов зам. военен министър. Ще речете, и той сериозен човек, авторитетен, а то - посланикът, дето на няколко бири се хвалеше с "Йошката", както свойски наричаше външния министър на Германия.
Николай Апостолов се прочу скандално, след като на среща между експремиера Костов и посланиците ни в страните от ЕС обяви с пресипнал глас, че канцлерът Шрьодер изобщо не се интересува от външна политика, а само брои гласоподавателите. По-късно Апостолов обясни пресипналия си глас с бирите, които пил, припомня "Новинар" и акцентира върху разправата с непослушните. В случая - петима царски депутати: Кошлуков, Елка Атанасова, Стела Банкова, Севлиевски и Борислав Цеков. Искат седем оставки на среща с царя, увеличава бройка на жертвите "24 часа". Лично зам.-шефката на парламента Касабова поискала оставките на Кошлуков, Севлиевски и Цеков, разкрили запознати за часовия вестник. Обсъжданите депутати научили за това от медиите. "Аз съм втрещен! Тази информация ме заварва неподготвен. Ако това е вярно, то е изключително опасен факт", реагира в интервю за "Труд" Кошлуков. Според него е очевидно, че тече по-голям план за дестабилизиране на групата. Тези хора от ръководството ни, които са без политически опит и биография, се страхуват от реваншизъм, когато НДСВ падне. И затова отсега искат да си подредят живота. Да си подготвят бъдещата кариера на гърба на всички нас, опитва се да си обясни искането за оставки Емил Кошлуков.

Междувременно в парламента тръгна слух за ново писмо до царя, в което се обяснявали мотивите на първото, отбелязва "24 часа".
И така, с особено внимание към пощата изданието съобщава, че края на месеца синодът ще прави писмо до Ватикана. В него българският патриарх ще изрази готовността си да се срещне с папа Йоан Павел Втори.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Шахматистката Елица Раева е първата елиминирана участничка от “Игри на волята” 6

Шахматистката Елица Раева е първата елиминирана участничка от “Игри на волята” 6

Любопитно Преди 5 часа

Първото ексклузивно интервю с нея може да гледате в новия епизод на подкаста “След Игрите”

Ясни са водачите на листи на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА”

Ясни са водачите на листи на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА”

България Преди 8 часа

Атанас Зафиров повежда в 25 МИР - София

Ден без автомобили в София: Центърът ще е отворен за пешеходци

Ден без автомобили в София: Центърът ще е отворен за пешеходци

България Преди 9 часа

Целта е гражданите да се движат пеша

Русия атакува Одеса с ракета „Искандер-М“

Русия атакува Одеса с ракета „Искандер-М“

Свят Преди 10 часа

Според местните власти са нанесени щети и на цивилен кораб

Съдът на Европейския съюз образува дело за отстраняването на Андрей Гюров от БНБ

Съдът на Европейския съюз образува дело за отстраняването на Андрей Гюров от БНБ

България Преди 10 часа

Върховният административен съд отправи въпроси до Съда на Европейския съюз

Три жалби и един протест срещу присъдата на подсъдимия за смъртта на Ани и Явор

Три жалби и един протест срещу присъдата на подсъдимия за смъртта на Ани и Явор

България Преди 11 часа

На 4 юли Софийският градски съд осъди на 9 години затвор Адриан Антонов

Израел удари Бейрут

Израел удари Бейрут

Свят Преди 11 часа

Кадри от мястото на удара показват значителни разрушения

<p>Прощаваме се с двамата пилоти, загинали при авиокатастрофата край Граф Игнатиево</p>

Прощаваме се с двамата пилоти, загинали при авиокатастрофата край Граф Игнатиево

България Преди 11 часа

Поклонението пред двамата пилоти ще се състои на 21 септември 2024 г. от 10.00 ч. в района на авиобазата в Долна Митрополия

<p>Български политици реагираха на провокациите на РСМ</p>

Български политици реагираха на провокациите на РС Македония

България Преди 11 часа

Според Ковачев има възможности за замразяване на членството и отстраняване на ВМРО-ДПМНЕ от ЕНП

"Истинска богиня": Ирина Шейк в прозрачна рокля на Седмицата на модата в Милано

"Истинска богиня": Ирина Шейк в прозрачна рокля на Седмицата на модата в Милано

Любопитно Преди 11 часа

Вижте с каква визия моделът успя да събере отново погледите

Главчев: Тонът на РСМ няма да ѝ помогне да стане член на ЕС

Главчев: Тонът на РСМ няма да ѝ помогне да стане член на ЕС

България Преди 11 часа

Премиерът призова страната да спазва изискванията на ЕС

Пеевски: Трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

Пеевски: Трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

България Преди 11 часа

Председателят на ПГ на ДПС настоява за съвместни действия от политици и институции

<p>Разкриха кой издава мистериозните звуци край&nbsp;Марианската падина</p>

Мистериозното стенание покрай Марианската падина най-накрая има източник

Любопитно Преди 11 часа

За първи път стенанията са засечени през 2014 г. и морските експерти са в недоумение

<p>Нов украински боен робот започна да избива руснаци</p>

Нов украински боен робот започна да избива руски войници в Курск

Свят Преди 12 часа

Вчера бойната машина е атакувала укрепена руска позиция в Курска област