0
Нк карта е поставен целият европейски процес на Югоизточна Европа. И Вашнгтон, и Брюксел и Анкара не пренебрегват това опасение на София. А то е породено от продължаващата криза в Македония, която и днес е в центъра на вниманието на вестниците.
Позицията на правителството по отношение на конфликта в нашата съседка е доказателство за еманципацията на българската външна политика и за надмогването на балканските комплекси, категоричен е "Демокрация" в редакционния си коментар. Както и за разумно поведение в момент, когато място за романтика няма. И би било непродуктивно събитията в Македония да бъдат вплетени в стереотипите за поредицата балкански войни.
И все пак, случващото се в Македония финализира кризата на Балканите в разпадаща се Югославия. Затова и се очакваше, убеден е професор Георги Бакалов в анализ за вестник "Демокрация". Колкото до причината - по скоро трябва да се говори за цял комплекс, защото е трудно само една от тях да бъде изведена като водеща. Има от всичко по малко, както често става в живота. А той винаги е по-сложен от начина, по който се представя. И все пак може спокойно да се заяви, че решение има, защото няма неразрешими конфликти. Още повече, че след 10-15 години този проблем вече ще е архаичен и за целите Балкани. Пък и никой няма да иска да се занимава с него при едни отворени европейски граници, когато подобни конфликти губят своята значимост.

И въпреки, че Европа има различни лица, за съжаление все още има ъгълчета на Стария континент, в които се е утаила ретроградността, споделя полският режисьор Кшищоф Зануси в интервю за вестник "Демокрация". Но никой не трябва да мисли, че някои страни или народи са по-лоши от другите. Щом виждаме, че се води война сред баските или корсиканците, не можем да не си дадем сметка, че войната на Балканите всъщност е част от нашата европейска драма. И проблемът е, че когато говорим за Европа, ние мислим по-скоро за детайлите. Докато световното предизвикателствот е в друга посока - глобализацията. И затова, както отбелязва папа Йоан-Павел Втори, крайно време е Европа да започне да диша и с двата си дроба.

Вътрешнополитическите проблеми, чиято значимост никой не поставя под съмнение, също вълнуват днес вестниците. Работа и сигурност в България. Именно това обещава СДС за новия си мандат, разкрива "Демокрация" във водещото си заглавие. И ако досега за страната най-важна е била стабилността - в политиката, в икономиката и в обществения живот, на дневен ред вече идвали работа и сигурност. Именно в тези две ключови думи сините са синтезирали основното си послание за предстоящите избори. През последните четири години изминахме най-тежката и болезнена част от пътя. И затова не трябва никой да си прави илюзии, че проблемът със заетостта ще може да бъде разрешен, ако България загърби еворпейския си път, отбелязва вестникът. Защото чуждите инвеститори не биха дошли в несигурна и нестабилна страна, а именно те са тези, които създават най-високоплатените работни места.

И поглед към другия полюс на започналите предизборни стратегии и обещания. "Магарето на електората срещу Опел-а на депутата". Това пък било основното внушение, което човек можел да си извлече от политиката, която води БСП, според "Труд". И тъй като от 10 години насам БСП не увещавала електората си, а кокетничи с него, то големите глави заключили, че предизборното "фръц" на една стара кокетка вече не привличало, а отблъсквало, разкрива вестникът. Та затова на тези избори партията решила да се държи сериозно като стара дама от добро общество.

При всички положения в момента обаче се развива огромна обществена манипулация, убеден е "Новинар". И в нея ролята на социологията, дори ако целта не е умишлена, е твърде нездравословна. Защото поръчковата социология в момента работела именно на принципа - имаш примерно реална подкрепа около 20%. Хората обаче няма да гласуват. Затова можеш спокойно да умножиш резултата по две, да прибавиш малък влог от коалиционни партньори, да извадиш някой и друг процент щети от компромати и издънки. И ето - резултатът е готов. При такъв удобен прочит на фактите всяка предизборна победа, респективно поражение, изглеждат възможни, отбелязва вестнкът. За съжаление обаче подобен метод пренебрегва една все по-нарастваща част в обществото, която не мисли в черно-бели краски.

И поглед към по-позитивно заредените неща - латинофиеста с френски диджей в Червило, оповестява купона, организиран от РФИ-България "Дневник". Голямо латинопарти под мотото Тропикалипсис 2, с участието на френския диджей RKK ще започне веднага след прожекцията на филма Буена виста соушъл клъб. Гостът от Франция ще запознае публиката с музиката, която се слуша по партитата в Париж.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 1 час

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 1 час

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 1 час

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 1 час

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 1 час

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

Земетресение в района на Пазарджик

Земетресение в района на Пазарджик

България Преди 1 час

Трусът е на дълбочина 10 км

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Свят Преди 2 часа

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите

<p>Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите (ВИДЕО)</p>

Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България

<p>На фона на обвинения в корупция: Зеленски с нови рокади в Украйна&nbsp;</p>

На фона на обвинения в корупция: Зеленски уволни високопоставен служител на СБУ

Свят Преди 2 часа

Зеленски обеща да продължи стриктната борба с корупцията и присвояването на държавни средства

93-годишна жена даде близо 4 000 лв. на "ало" измамници в София

93-годишна жена даде близо 4 000 лв. на "ало" измамници в София

България Преди 2 часа

Дъщерята на потърпевшата жена, пожелала да запази анонимност, разказва как мним полицай измислил история, с която да излъже пенсионерката

<p>След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия (ВИДЕО)</p>

След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия

Свят Преди 3 часа

Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите