0
Ио орите наближават. И страниците на днешните вестници вече преливат от прогнози, социологически проучвания и данни за водачи на листите. "Царят опря президента" - доста метафорично и с огромни букви обобщава "24 часа". И за по-достоверно съединява двамата в колаж от първа страница (при това с математически знак за равенство) след като ги е покачил на стълбчета за рейтинга им, на които е записано - 59 процента. Данните са на агенция МБМД. Според "Новинар" данните са отчетени в синята централа и там вече готвят кабинет с царя. Но все пак изданието поставя водещата си новина под въпрос. А щом има въпрос, явно възможностите са още доста хипотетични. Впрочем и аргументите, с които "Новинар" подкрепя хипотезата си са само два - изявлението на Симеон Втори пред "Дейли телеграф", че ще спечели мнозинство с коалиция и реплика на Светослав Лучников в Плевен, че СДС може да привлече царя за своята кауза.

"Демокрация" пък се интересува от обществената подкрепа и излиза със заглавието, че ОДС водят пред останалите политически сили соколо 10 процента. Данните са на различни социологически агенции и са били оповестени на семинара в Хисар пред лидери на СДС. Анализите показвали, че сините могат да разчитат между 23-33 процента от избирателите.
И ако отново говорим за данни, вече цитираните данни от "24 часа" са малко по-различни. Според МБМД ОДС също са безспорен обществен лидер в момента, но с 21 на сто от гласовете. В коментара си Мира Янова обаче настоява на друг важен нюанс. И той е, че да я наречем "царската партия" профучава като влак, но край БСП и срива избирателното поле на червените. Само за седмица роялисткото мнозинство е нараснало с 11 на сто и е стигнало 18 процента, докато БСП, твърди Мирослава Янова не могат да надхвърлят твърдите за тях 14 процента. Толкоз с цифрите. След което май идва ред на контактите.

СДС търси мир и любов със себе си - с това малко необичайно заглавие излиза "Труд". Снимката под което е също доста необичайна - братска прегръдка, на която виждаме Евгений Бакърджиев, шефът на икономическата комисия Никола Николов и зам.шефът на агенцията за приватизация Пламен Стоилов. Целта на изданието не се открива веднага и трябва да прелистите две старници, за да разберете, че освен предизборно сплотяване на сините редици, "Труд" съзира и сформирането на нов кръг сред управляващите, назован от него "агнешки главички плюс". И "24 часа", и "Труд" не крият любопитството и какво в плюс ще има в червените листи, защото там имало разнобой. "Демокрация" дори говори направо за депутатска сеч на "Позитано 20", защото половината червени депутати нямало да са в следавщия парламент. "Новинар" ни дава свой проектосписък на червените листи. В него съзираме имената на Нешка Робева, Бриго Аспарухов, Стефан Данаилов, Кръстьо Петков и Стоян Александров. Последният от които проговаря пред "Труд", но което е интересното не толкова за лявата коалиция, колкото за това, че царят можел да направи широк експертен кабинет. Явно повечето политици у нас напоследък стават и лягат с името на монарха на уста. Потвърждение за което виждаме, отваряйки вестник "Стандарт", който на вътрешните си страници е дал думата на Ренета Инджова и бившия служебен премиер отваряйки устава, веднага отронва сентенцията: "сега на ход е царят". И се впуска в обяснението, че царят нищо не бил направил досега, защото чакал 11 години да види партиите какво ще покажат, но че дълг и шанс на негово величество било да се присъеди към сегашния политически процес и т.н. И да видите царската тема прераства в обсесия, още едно потвърждение пак от "Стандрат" - изданието отделя цели две страници за диалог с българския кмет Йоан Костадинов, избран от БСП. Ала първото, което се набива в очи в интервюто е карето: "хората викаха - Йоане, върни ни Симеон". С което слагам точка и на царската тема в днешия печат.

И в опит да избера нещо по-различно, попадам на проектозакона за занаятите, който според "Труд" предизвиквал дискусии в гилдиите. Защото узаконени се оказвали едва 143 занаята - някои от които доста екзотични. След легитимните са коминочистачите, свещарите, звънчарите, иконописците и гайтанджиите и оръжейниците, ала, както омже да се очаква имало и пренебрегнати майстори, които биели тревога. И като говорим за оръжейници, "Демокрация" публикува обширно интервю със зам.министъра на икономиката Иван Иванов, от което научаваме доста подробности за съдбата на ВМЗ "Спопот". Според него оръжейната индустрия e в криза, защото не бива да забравяме, че ООН въведе строги мерки и наложи ембарго над доставки на оръжие за определени държави. И въпреки всичко приватизацията на Сопотските заводи вече била в ход. Но така или иначе, съкращения на оръжейници са налагали, затова имало и специална социална програма за 1850 работни места в община Карлово. А иначе, четем в интервюто в "Демокрация" вече имало много добри примери за успешно приватизирани заводи като "Юнион Миниер" Пирдоп, КЦМ-Пловдив. Но всяко издание си има приоритети. И в дненшия си брой "24 часа" явно е наблегнал на криминалната хроника - на цели две страници изданието помества луксозни туристически снимки на Поли Пантев от остров Аруба дни преди убийството - Пантев на плажа, Пантев играе сантасе, Пантев с местен инструктор по подводен риболов. И дори публикува текст на негов съдружник, който дни преди това е бил на карибския остров. Любителите на подобни четива могат да прочетат есето за човека, неуспял да остарее и надебелее. "Труд" пък се впуска да изследва решетките на психиатриите, където се държат опасни престъпници. В пълно единомислие с него "24 часа" пък отделя още две страници на това "как живеят лудите убийци".

Явно така двете издания разбират дълга си да отразяват "новините, каквито са". Но техните приниципи явно са в противоречие с вижданията на други хора. И от страниците на "Демокрация" известният финансов експерт Владимир Каролев им отговаря с яден анализ, обвинявайки ги в непрофесионализъм и манипулации, особено около трагедията с малкия Петър. Кои бяха "убийците", пита Владимир Каролев по повод на известния брой след смъртта на детето, недоумявайки защо под заглавието са слагани портрети на депутати. Защо се използва "Елегия" на Ботев в коментарната колонка на вестника, за да ни се внуши, че сме робска държава. Поради което той заявява в края на анилиза си, че ще е принуден да обобщи масовата вестникарска практика у нас със стария съветски виц - във в. "Правда" няма известия, а във в. "Известия" - няма правда, което твърди той, откъдето и да се погледне не е добре нито за информираността, нито за морала на българското общество. А пък в "Стандарт" четем изповедта на един варненски поет - Аврам Аврамов, който признава, че животът е все по-голяма загадка. Петдесет и шест годишният поет споделя, че колкото и около нас да има тревожни неща и хората да са лабилни, не разбира защо някой от нас са като глухарчета. И признава, че дори думата общество напоследък му е неприятна. Може би защото почти всеки български поет е писал стихове за стадото. Но с едно нещо все пак не можел да се примири - че е толкова по-лесно да бъдеш мутра, отколкото поет. И то не защото творците са на изчезване, а просто защото агресията се намести край нас.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 6 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 6 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 8 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 9 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 10 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 10 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 11 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 11 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 12 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 12 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 12 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 12 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 13 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 13 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 13 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок