0
Дш шните издания отделят място на участието на премиера Сакскобургготски в обявеното от екоминистерството почистване на Витоша в неделя по случай Световния ден на околната среда 5 юни. Симеон чисти Витоша, пише "Новинар". Чисти боклуци, добавя "24 часа". Два чувала боклук събра и предаде премиерът, подчертава "Монитор".

Вместо да завърти жълтата метла из средния управленски кадър, както иска шефът на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов началникът му Симеон Сакскобургготски започна яка чистка отгоре, от Черни връх на Витоша, коментира "Труд". "Не са много боклуците. Хубаво е, това е известна грижовност, любов към природата. Като се разхождам по планините, винаги ги събирам", цитира изданието премиерът. На него му било много приятно да се занимава с това, допълва "Монитор". Изданието е впечатлено от уникалната бамбукова уелска тояжка, с която премиерът се подпирал по планинските пътеки. Тя била подарък от дъщеря му, която прекарала едно лято в Уелс, за да учи английски. След като отчете чувала с боклуците и получи талонче за томболата, премиерът раздаде десетки автографи, пише "Труд". 10 т отпадъци събраха 5000 участници в чистенето на Витоша, е равносметката от екоакцията, пише "24 часа".

"Равносметка" е озаглавен и редакционният коментар на "Демокрация". В него се отбелязва, че правителството не може да компенсира доходите заради високата инфлация. Приходите в бюджета не стигат. То няма да увеличи заплатите и пенсиите тази година. Мисията на фонда ни каза, че е необходимо бюджетните постъпления да се увеличат успоредно с темпа на инфлацията. Констатациите им са, че засега подобно нещо не се забелязва. Свидетели сме обаче на поредни предложения за нови данъчни увеличения. Не като средство за увеличаване на бизнеса, за стимулиране на потреблението, а единствено за нуждите на хазната. Равносметката е, заключава "Демокрация" - вече никой не вярва на предизборните обещания за бързо и несимволично увеличение на доходите.

Нямаше ли възможност за по-съществено намаление на данъците? При някои от доходите дори има увеличение, защото се преминава към по-висок етаж от скалата за облагане пояснява и пита "Новинар" министъра на финансите Милен Велчев. Според министъра скалата за увеличение е изчислена така, че да няма увеличение. Когато човек плаща 5 лева на месец, очевидно не може да намали данъка с 10 лева. Тогава и намаление от 1 лев е сериозно. За догодина ще има спад в данъчните приходи. От данък печалба ще спаднат с 0,1 % от БВП, а от налога върху доходите на физическите лица - с 0,3 % от БВП. Заради глупост си платих данъка хем рано, хем без отстъпка, заявява пред "Новинар" финансовият министър.

Кабинетът трябва да се концентрира върху общото намаляване на данъчните ставки, а не върху определени облекчения, напомня на правителството казаното от МВФ "24 часа". МВФ няма нищо против да бъдат увеличени заплатите и пенсиите, макар че ръстът им за тази година вече е определен, отбелязва "Демокрация". Това, разбира се, може да стане само ако правителството увеличава приходите в бюджета успоредно с инфлацията. Но се оказва, че правителството харчи повече пари от тези, които постъпват в бюджета, пише още изданието. Ще привлечете инвеститори, ако намалите бюрокрацията, лицензионните и разрешителните режими за бизнес, изтъква "24 часа" съвета на шефа на мисията на фонда у нас Джералд Шиф.

"Къде са чуждите капитали, юпита?" озаглавява аналитичната публикация си "24 часа". Когато цифрите заговорят, и министрите мълчат. Очертава се мрачна картинка. Преките чужди инвестиции в България през януари и февруари тази година са 56 млн. долара. Данните за март още не са обявени. Толкова малко чужди инвестиции в България не е имало дори през кризисната 1997 г., констатира изданието.

Но пък депутатите от НДСВ залагат двойно по-високи вноски за здраве, отбелязва "Дневник". Българите ще плащат общо 12% здравна вноска вместо досегашните 6%, ако бъдат гласувани поправките в Закона за здравното осигуряване, изготвени от експерти на парламентарната комисия по здравеопазване. Според изданието държавата ще изземе контрола над здравната каса.

Правителството обмисля и два данъка за колите, обявява идеята на вицепремиера Паскалев "Труд". В момента собствениците на коли плащат три налога под формата на такса върху течните горива, имуществен и пътен данък. Заговори се и за четвърти - във вид на пътна такса за ползване на магистралите и първокласната пътна мрежа, пише изданието. Как да бъде променено облагането и кои от налозите да бъдат оставени ще обсъждат на среща утре финансовото, строителното и транспортното министерство, съобщава "Труд".

Днешните издания отделят място и на предстоящата визита на папа Йоан Павел Втори. "24 часа" излиза с обширно интервю с патриарх Максим, озаглавено: "Не се притеснявам от папата!". "Българската православна църква е духовна майка закрилница на своя народ. Тя е съхранила в него вярата на чистото изповедание - светото православие. Затова посещението на папа Йоан Павел Втори не предизвиква у нас никакви притеснения, казва патриархът. Ще посрещнем папата както подобава. Имаме добрата воля за посрещането на високия гост и се надяваме то да премине благополучно", заявява още в специалното интервю негово светейшество.

Максим съкращава празничната литургия за Св.св. Кирил и Методий, съобщава "Демокрация". Според информацията на вестника максимовите владици вместо традиционно продължителната тържествена литургия щели да направят набързо един молебен, който да свърши в 10 часа - за когато по предварителната програма се предвижда посещението на папа Йоан Павел Втори в катедралата. Светият отец нямало да бъде посрещнат в черквата от Максим, а от неговия главсек архимандрит Борис, западноевропейския митрополит Симеон и русенския владика Неофит. Според "Демокрация" те щели да покажат на папата всичко, което поиска.

Папата уплашен, иска да живее - така "Новинар" интерпретира призива на Йоан Павел Втори към вярващите да се молят да продължи да изпълнява функциите си. Папата бил изтощен след рожденния си ден, обяснява "Монитор". Президентът Първанов изпратил поздравителна телеграма по повод 82-годишнината му, изтъква "Дума". Велико Търново осъмнало с плакати против папата, полицията търсела авторите им, разкрива вестникът.

28% от българите не знаели нищо за папата. Всеки четвърти, определил се като турчин или ром, одобрява визитата, публикува "Дневник" данните от социологическо проучване на "Алфа рисърч". Папата ще освети българската земя, съобщава изданието. Това ще стане още при слизането от самолета на летище София. Черноземът ще бъде поставен в сандъче, което ще бъде поднесено на папата от две деца, съобщили на "Дневник" от организационния комитет за посещението на светия отец в България. А Йордан Радичков ще бъде българинът, който ще приветства папата, разкрива още "Дневник".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Там, където свършва сушата и започва морето (СНИМКИ)</p>

"Краят на света": Там, където свършва сушата и започва морето

Любопитно Преди 3 минути

Най-западната точка в цяла Европа е в листа на всеки, стъпил на португалска земя

<p>Фондация &quot;Даная&quot;&nbsp;ще съди държавата, ето защо&nbsp;</p>

Фондация "Даная" ще съди държавата

България Преди 37 минути

"Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност“, посочват от фондация „Даная“

<p>Руска петролна рафинерия е атакувана от украински дронове</p>

Кремъл: Руска петролна рафинерия е атакувана от украински дронове

Свят Преди 1 час

Русия рядко разкрива информация за пълното въздействие на украинските атаки върху нейната територия и инфраструктура

<p>Демонтират монумент, посветен на близките отношения между Украйна и Русия (СНИМКИ)</p>

В Киев демонтират монумент, посветен на близките отношения между Украйна и Русия

Свят Преди 1 час

Статуите, за които се твърди, че тежат между 6000 и 7000 тона, ще бъдат преместени в музей

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

Любопитно Преди 1 час

Специални издания на предаванията, филми и българска музика са само част от изненадите, които медията ще предложи в следващите дни

<p>Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ</p>

Драматични сблъсъци: Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Свят Преди 2 часа

Дадохме ясно да се разбере, че животът в кампуса не може да бъде безкрайно прекъсван от протестиращи, съобщиха от учебно заведение

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Пари Преди 2 часа

След като се призна за виновен, Чжао се оттегли от ръководния си пост

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

България Преди 2 часа

Синя и зелена зона ще работи само на 2 май

<p>Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив</p>

След потресаваща катастрофа: Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив

България Преди 3 часа

Първоначално той беше пуснат без никакви обвинения, но вчера магистратите го оставиха на свобода под парична гаранция от 2000 лв.

<p>&nbsp;Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност</p>

Румен Радев по повод 1 май: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

България Преди 3 часа

"Първи май е олицетворение на просветеното общество", смята президентът

4,6 по Рихтер разлюля Хърватия

4,6 по Рихтер разлюля Хърватия

Свят Преди 3 часа

Епицентъра на земетресението е на 4 км от село Раковица и на 71 км източно от Риека

Среднощен ракетен удар в Одеса, има жертви и ранени

Среднощен ракетен удар в Одеса, има жертви и ранени

Свят Преди 3 часа

Има щети по гражданската инфраструктура

Отбелязваме Деня на труда

Отбелязваме Деня на труда

България Преди 3 часа

Синдикати организират празнично шествие и концерт, започва информационна кампания и подкаст за трудовоправни въпроси

<p>Почина световноизвестен писател</p>

Почина писателят Пол Остър

Свят Преди 4 часа

Смъртта му беше потвърдена от приятелката му Джаки Лиден

Нова информация за състоянието на момчето, бито в двора на училище

Нова информация за състоянието на момчето, бито в двора на училище

България Преди 4 часа

Майката на момчето обясни, че нито учителите, нито директорът са извикали полиция или Спешна помощ

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

България Преди 4 часа

Честването ще започне с посрещането на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне на гирлянд на славата