0
Пак делят България. Нови провинции замислят у нас. В сряда, 17 април, кабинетът ще обсъжда проект за ново териториално деление на страната. Казаното от вицепремиера Костадин Паскалев в предаването "Неделя 150" е водеща тема за "Труд". Проектът предвижда създаването на нови шест до осем региона, под чиято шапка ще се групират досегашните 28 области.

Става въпрос за изграждането на т.нар. "второ ниво на местно самоуправление", обяснява за изданието строителният заместник-министър Хасан Хасан, който отговаря за проекта. Новите региони ще се мислят по подобие на провинциите в Германия или френските департаменти. Но още не било ясно как ще се наричат у нас, обяснява "Труд" и добавя думите на Хасан Хасан, че това е условие за присъединяването ни към ЕС, което не бихме могли да прескочим. Предстоящото ново териториално деление разпали страстите сред областните шефове за това кой град да е център на бъдещите шест или осем региона, установява бърза анкета на вестника сред сегашните областни управители.

В същото време немец съветва Доган да иска вицепремиер, съобщава "Новинар". ДПС е твърде скромен партньор на НДСВ, се разбра на семинар на Боровец, коментира изданието първото събиране на депутати и министри за първи път, откакто ДПС е управляваща партия. Изненада за лектора от фондация "Фридрих Науман" Манфред Рихтер бил и фактът, че споразумението между НДСВ и ДПС е едва няколко страници. В Германия коалиционните споразумения представлявали обемисто томче. Рихтер посъветвал ДПС да направят институционализирано звено за комуникация с НДСВ и в съвместната си работа да не разчитат на инцидентни срещи, разкрива още "Новинар".
"Няма основание за ново коалиционно споразумение между НДСВ и ДПС", категорично заявява от своя страна в "Монитор" председателят на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов.

Сега за държавата не е най-важно дали ДПС има вицепремиер, казва пред "24 часа" Емел Етем. И да ставам за всичко, не аз управлявам, допълва заместничката на Доган. Трябва да търсим позитивното от опита на европейските ни аналози, но не само във вътрешнопартиен план, а и от гледна точка на интересите на държавата, коментира депутатката от ДПС.

"Как ДПС работи срещу България", хвърля собствен поглед към политиката на движението "Монитор". Скандално гласуване на Юнал Лютфи в ПАСЕ ни скарва с Армения. В Съвета на Европа представителят на Догановата партия винаги действа под диктовката на Анкара, твърди изданието. ДПС на международни форуми вече съвсем открито учавства в прояви, нанасящи чувствителен ущърб на националния ни авторитет. Крайно време и президентът Първанов, и неговата многолюдна група външнополитически съветници да влязат в час и да съобщят на висок глас колко точно са външните политики, които води в момента България. За тяхно сведение, отбелязва "Монитор", ще припомним, че навремето ДПС се бе прегърнало братски и с Костов, и със Стоянов, но после хладнокръвно им тегли шута точно, когато двамата сини "наивници" разбраха, макар и доста късно, че Ахмед Доган системно ги злепоставя пред международната общност.

"Трябва да формираме такава политика, която, целейки присъединяването към ЕС, да защитава националните интереси", заявява пред "Труд" вицепремиерът Костадин Паскалев. "Аз бих могъл да бъда доста по-опозиционен от определени среди в БСП, но дали това би донесло в този момент полза на страната, на хората, на БСП, ако щете?", акцентира на казаното от вицепремиера вестникът.

В интервю за "Стандарт" Паскалев признава, че и 8000 дни няма да стигнат за преборване на бедността. Казах на премиера, че съм готов да подам оставка, твърди пред изданието той.

Грешка ще е, ако помогнем на НДСВ, твърди пред "Новинар" депутатът от БСП Стефан Данаилов. "Виждам какво самочувствие придобива мнозинството, министрите. Имам чувството, че някои от моите колеги в парламента - симпатични хора, бивша моя публика, в кафенето си говорим, - живеят с мисълта, че някъде на "Позитано" в някакви бункери долу с грамадни компютри нещо им гласим, някакви лоши работи", споделя Стефан Данаилов пред "Новинар".

Изданието е развълнувано и от новаторството на премиера. Много новаторски постъпи премиерът Симеон с обръщението си към нацията по случай едноседмичната кампания на правителството "БългарияДА" преди Деня на Земята, 22 април. Появата на екрана в лежерната съботна вечер да говори с благ тон за природните красоти на родината не може да не е умилила всички, които са го гледали. Новаторски, защото не сме свикнали премиерът да ни призовава да се включим в оборките пред блоковете, коментира "Новинар".

Оловни деца в Куклен и Брестник, тревожно огласява един факт за екологичния риск край КЦМ-Пловдив "24 часа". Само в Куклен има 149 нови онкоболни за две години, почти всеки месец по един човек заболява и по един умира от рак, изтъква изданието. Държавата е в отрови. Между 8 и 10 млрд. са нужни, за да стане околната ни среда европейска, констатира и "Стандарт".

А само 300 софиянци чуха концерта на кабинета, посветен на правителствената инициатива за почистване, отбелязва "Труд". Въпреки костюма си премиерът не се притесни да нахлупи на главата си платнена шапка с надпис "Да започнем сега". Целият икономически екип на кабинета липсваше, изтъква изданието.

Разпитват Николай Василев за подкупа, обяснява "Новинар". Прокуратурата привиква и шефа на "Булгартабак" Георги Попов за скандала с подкупа от 500 000 долара. Обвинението срещу изпълнителния директор тютюневия холдинг е, че е искал подкуп от българския представител на фирмата "Союзконтракт табак" Гарегин Гевондян, пояснява "Демокрация". "Булгартабак" роди поредния правителствен скандал, подчертава изданието. Скандалът с "Булгартабак" избухна на 9 април т.г., когато вицепремиерът Василев събра журналисти на пресконференция, за да им предостави копие от писмото, с което Гевондян се е оплакал на премиера Сакскобургготски, че му искат подкуп, припомня "Монитор".

Филчев погва Муравей и Краус, известява "Дума". Едни търсят подследствени, други - хубави момичета. ВАЦ-овите издания "24 часа" и "Труд" се надпреварват в конкурсите си за мис. "Труд" обяснява, че изкусителните синоптички всъщност олицетворяват рейтинга и схващането на читателската аудитория за красота и стил. Красотата и трудът са неделими, опитва да убеди изданието, публикувайки снимките на претендентките, но не в работна среда. А "24 часа" направо обявява 16-годишната Теодора Бургазлиева за "Мис България". Вероятно тя е избрана и заради това, че е полиглот - владее английски, гръцки, италиански и руски.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 5 минути

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 43 минути

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 1 час

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 1 час

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 2 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

България Преди 2 часа

Той е бил установен в хотел в центъра на София

<p>Бивш директор на НСО с коментар за покушението срещу Фицо</p>

Бивш директор на НСО за покушението срещу Фицо: Реакцията на Словакия не беше на нужното ниво

Свят Преди 2 часа

Покушението срещу Роналд Рейгън е пример как охранител е застанал на пътя на опасността, каза ген. Красимир Станчев за NOVA NEWS

<p>Емблематична сграда в София ще бъде осветена, ето защо</p>

В знак на подкрепа към пациентите с ВЧЗ: Емблематична сграда в София ще бъде осветена

България Преди 3 часа

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 3 часа

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност</p>

Зеленски: Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност

Свят Преди 4 часа

На среща на върха на НАТО във Вилнюс лидерите на Г-7 приеха съвместна декларация в подкрепа на Украйна

Кирил Петков

Кирил Петков: Използвам охрана от НСО заради заплаха за живота ми

България Преди 4 часа

Лидерът на ПП публикува пост в профила си в социалната мрежа Facebook

Ракета "АТАКМС"

WSJ: Украйна е поискала разрешение от САЩ да стреля по територията на Русия с американско оръжие

Свят Преди 4 часа

Ако американците се съгласят, това ще отбележи голяма промяна в политиката на Вашингтон

България РСМ

"Началото на проблема между РСМ и България е отпреди повече от век"!

България Преди 5 часа

Всичко започва от една налудничава идея, категоричен е специлистът Иван Николов