0
"Аз управлявам страната, останалото се слухове", извежда в заглавие "Монитор" казаното пред журналисти от Симеон Сакскобургготски, преди да отпътува от страната. Интервюто на премиера по актуални политически въпроси е в центъра на вниманието и на останалите издания. Първоаприлска шега и грозни манипулации нарече премиерът слуховете, че на 6 април ще напусне поста си. Според него конфликтът в МВР също е спекулация. Манипулация и подигравка с хората е информацията на "Труд", че ще посочи за свой наследник Бойко Борисов, изтъква "Монитор". "Бойко премиер само на първи април", перефразира "Новинар" казаното от премиера. "Не чета вестници. Спрях да го правя, защото може да прочета, че ще ставам президент", репликира пред същото издание самият Бойко Борисов. "Фантазии и манипулации. Ние сме тука за четири години, за един мандат", коментира премиерът спекулациите, че ще сдаде властта, отбелязва "24 часа". Попитан от кого очаква да са тези манипулации, той каза: "Да му мислят тия, които ги пускат, но е много грозно спрямо обществото", пише "Труд". "Хаосът, за който се претендира, че е толкова голям, малко идва тъкмо от всевъзможно непроверени и какви ли не други изказвания, теории, пускат се, повтарят се слухове", цитира дословно премиерското обяснение "Монитор". "Симеон не се кани да сдава властта", прави своето заключение "Труд". "Ще призова и други депутати да напуснат групата", подчертава намеренията на Сакскобургготски "Демокрация".

Премиерът отлетя с правителствения "Фалкон" за Барселона за участие в срeща на Европейския съюз, която започва днес. За първи път на работно заседание на Европейския съвет ще присъстват държавните и правителствени ръководители на страните кандидатки за членство в съюза, отбелязва "Демокрация". "Връщам се в събота и за съжаление няма да си видя семейството. Това пък е допълнителна информация. И ще вечерям с краля довечера - това така да видите, че понякога говоря", цитира заключителните думи от интервюто с премиера вестникът.

"Обичам премиера Сакскобургготски. Работя неуморно за него и интересите на България и смятам, че той е добър премиер", заявява пред "Труд" вицепремиерът Николай Василев. Той споделя, че няма никаква представа колко ще трае политическият му живот, но гарантира, че до края на политическата си кариера няма намерение да придобива нови дялове в български дружества, както и да има каквито и да е икономически интереси. "Аз работя за националния интерес", подчертава пред "Труд" министърът на икономиката Василев. "През тази година ще има икономически растеж и се надяваме той да бъде поне 4% - оптимистично заявява вицепремиерът. - Данъчната тежест като процент от БВП през 2000 г. в бюджета е била заложена като 36,4%. През т.г. тя е 31,6%. Т.е. всички спекулации, че сме направили данъчен ураган, са абсолютно несправедливи", не скрива разочарованието от пропуска на този факт вицепремиерът. "Нашите мерки всъщност са спешни и донякъде екстравагантни", признава пред "Труд" Николай Василев.

А изданието разсъждава над въпроса как естравагатно се става баровец за 1 лев. Хамлетовски въпрос мъчи от месеци парламента - да вземат ли детските от децата на "заможните" родители, за да дадат по 15 лева помощи на бедните? Т.е. на тези майки и бащи, които внасят по 150 лева месечно за всеки член от семейството. Левче повече и хоп - детето вече е "баровско". И кръц - добавките!, пресмята "Труд" по повод очакваното днес гласуване от парламента детските добавки да станат 15 лева само за бедните. Навремето с месечните добавки се насърчаваше появата дори на трето дете. Сега срещу сриващата се раждаемост властта няма нова държавна политика. Не се и замислят, че родителите, чиито малчугани остават без добавки, заслужават поне данъчни облекчения. Вместо това им поднасят криворазбрана класова солидарност, коментира вестникът.

Ще се съдейства за активизиране на бизнессредата у нас и за ангажиране на изпълнителната власт с проблемите на частните предприемачи. Създава се Съвет за икономически растеж като консултативен орган. Шефът на бившата Г-13 - клуб "Възраждане", Емил Кюлев е в него въпреки многобройните скандали, съобщава "Демокрация". Вестникът обаче акцентира на решението на Върховния административен съд, с което е уважена молбата на бившия член на УС на БНТ Дочо Боджаков срещу акта на СЕМ, с който предсрочно бе прекратен мандатът на ръководното тяло на държавната телевизия.

"Силната съдебна власт пречи на слабата държава", казва пред "Монитор" председателят на Софийския районен съд Капка Костова. "Лошото е, че всяко управление започва отначало. През всичките тези години имаше опити на управляващите да търсят нови решения, да запращат системата в различни посоки, да реорганизират, да преструктурират - а съдебната система по същност е такава, че не може да търпи това. Тя изисква сигурност и стабилност, както и ясни правила за работа. Няма релси, по които да се върви дори и бавно", признава известната юристка, констатирайки липсата на реформи.

"Реформирането на партията минава и през реформирането на апарата. Това е философията на политиката ни - обяснява пред "24 часа" новият лидер на СДС Надежда Михайлова. - Няма да предизвикаме избори заради собствените си интереси. Желанието на СДС да бъде принципен и твърд коректив на управляващото мнозинство от НДСВ, ДПС и БСП е продуктивано от желанието ни да запазим стабилността в страната. Ще ви убедя, че промяната не е сделка за мене", заявява Надежда Михайлова. "Не искам да бъда лидер на всяка цена. Искам да помогна на СДС, за да може той да помогне на България. А как ще се развие тази политика и дали аз ще оправдая доверието на хората, е въпрос на бъдеще", казва още Михайлова.

Връщайки се назад в миналото, известният сладкодумец Георги Данаилов препълни "Сълзата" с приятели и спомени, отбелязва "Демокрация". Писателят и драматургът представи книгата си "Доколкото си спомням-3", в която изразява личния си поглед за последните 10 години. Георги Данаилов не се довери на актьори и сам прочете великолепно забавните и тъжни откъси от "Доколкото си спомням-3", изтъква изданието. Как нарекъл Стоян Ганев посред нощ "фарфарон", а после разбрал, че точната дума е "фанфарон", но все си означава дрънкало, самохвалко и т. н. е една от случките, на които в салона се забавляваха от сърце.

Излезе и една новина, съобщава изданието. Веригата "Хеликон", която разпространява книгата на Данаилов, обявява годишна награда за българска литература.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 51 минути

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 1 час

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 2 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 3 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 3 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 3 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 3 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 3 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 4 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 4 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

<p>Внимание, опасно време! Предупредителни кодове за почти цялата страна&nbsp;</p>

Внимание! Жълт и оранжев код за значителни валежи в почти цялата страна

България Преди 4 часа

За значителни валежи от дъжд, гръмотевици и градушки предупреждават синоптиците

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 4 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 12 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия