0
р рното е пред фалит" - е днешната новина-сюрприз на "Труд", след което изданието пояснява: какво друго да очакваме при 503 млн. лв. дългове за ток и газ. Само от социални съображения не била обявена несъстоятелността на топлофикациите, а иначе това трябвало да стане в София, Пловдив, Бургас и Плевен, ако "Булгаргаз" си потърси неплатените сметки за синьо гориво.

"Отлагат обаче скока на телефоните", бърза да ни успокои "24 часа", ала тутакси е принуден да допълни: "Засега". Защото решението било политическо, и то по настояване на ДПС, че не било редно тези тарифи да се вдигат от 1 март, тъкмо преди протестите на занаятчиите. Транспортният министър Пламен Петров обаче е категоричен, че мениджърите на БТК само обмислят кога да въведат новите цени.

По повод на протестите за патентните данъци "Демокрация" е категорична, че занаятчийте ще искат оставката на финансовия министър Милен Велчев. Днес инструктори протестират във Варна и Бургас, отбелязва изданието. Утре се очаквала кулминацията на недоволството в София. Две колони от по 100 автомобила се очаквало да пристигнат утре слeдобед в столицата. Протестите започвали в 16,30 ч. пред Министерския съвет и пред парламента. Автомобилните инструктори щели да стоят там, докато не получат отговор от премиера... и ако не съзрат политическа воля за коригиране на данъците, смятали да покажат волята на народа, твърди "Демокрация".

А "Новинар" закръгля нерадостната картина край нас със следната вест: животът на 1000 бебета е в опасност. Става въпрос за живота на недоносените бебета, защото свършвал животоспасяващия препарат сърфактант, необходим за тяхното оцеляване, а доставки не били предвидени. Това твърди националният консултант по неонатология доц. Емилия Христова, здравните чиновници обаче не потвърждавали информацията. Ала "Новинар" изглежда сам е проверявал фактите, защото е категоричен в коментарната си колонка, че всичко това е пълен срам. И че да се пести от живота на пеленачетата, за да има за някоя и друга кьорсофра е пълен позор и най-малко клетите бебета са виновни, че им се е паднало да поемат първа глътка въздух по време на реформи и в още по-абсурдна държава.

"Стандарт" направо обявява държавата във фалит, тъй като черен списък от длъжници като "Кремиковци", Химко или БДЖ тегли надолу НЕК и "Булгаргаз".

А в същото време вътрешнопартийните проблеми на управляващите отново са на преден план. "НДСВ нямало да е партия", твърди "Монитор" и превръща тази вест в тема на броя си. Всичко това се вписвало в дългосрочните намерения на Симеон Сакскобургогтски да подмени ръководството на своята парламентарна група, която най-вероятно щяла да бъде поета от Весела Драганова. Никой обаче от царското движение не смеел да подхвърли дума за регистрация на партия, още повече като им било обяснено, че за да кандидатстват за членство в Европейската народна партия, трябва да са структурирани поне от година и да са парламентарно представени като такива. В момента всичко това оставало на заден план, проблемът бил как НДСВ да даде ръководни постове на всички воюващи лобита в движението, за да настъпи някакво примирие в движението.

Сигурно по тази причина "Труд" е категоричен, че през май ще има ремонт на кабинета. Поне трима министри си стягали багажа - най-вероятно министърът на културата Абрашев, на здравеопазването Финков и транспортният министър Пламен Петров. След което "Труд" бръква по-дълбоко в проблема и публикува последните рейтинги. А те най-добре показват, твърди социологът Кольо Колев от "Медиана", че разбитите илюзии вече си казват думата. Рейтингът на премиера Сакскобургготски се срива с още 4% и той вече е на 4-та позиция с 53%, между Георги Първанов с 55% доверие и Петър Стоянов с 49%, следвани от Соломон Паси и Надежда Михайлова, съответно с 47 и 44% доверие. Пръв отново е Бойко Борисов с рекордните 76% доверие. На същото мнение е и социоложката Мира Янова от МБМД, която в анализ в "24 часа" настоява, че фалират ли партиите, идва Бойко Борисов. Проблемът според нея е, че българите настояват държавата да се върне към установяването на ред и закон. И прави паралел с първите две години на кабинeта Костов, когато доверието на хората е било тъкмо в тази посока. А сега ситуацията е друга, продължава да настоява Мира Янова, този път от страниците на "Новинар". И я определя така: "Всички искат да спечелят всички. Това е невъзможно."

На същото мнение е и дългогодишният коментатор на "Свободна Европа" от Мюнхен д-р Васко Иванов, който пред "Демокрация" определя ситуацията в България като правене на недомислени и опасни политически експерименти. В тази връзка дори "Труд" прави предизвикан коментар и не крие недоумението си от факта как така вчера г-н Кирил Сакскобургготски от Лондон счете за необходимо да оценява "работата на българското правителство" в открито писмо, публикувано в столичен вестник. Нещо повече - дори да говори и настоява за кадрови промени и да мъмри уволнената Любка Качакова. Защото, настоява "Труд", това че князът се бърка в работата на татко си, не е семеен проблем. В Симеон Сакскобургготски са инвестирали доверие българските данъкоплатци и му плаща Република България. Ето защо не е нито демократично, а още по-малко аристократично, смята изданието, някой да третира страната ни като семейно ООД. Дори и да е препоръчал юпитата от "Сити клуб", защото дали ще има полза от тях за България, тепърва ще се доказва.

"Новинар" пък подчертава, че жълтите яко са се скарали кой кадрува повече и защо. Стигна се дотам, припомня изданието, лично Симеон да ги призовава да не уреждат чрез министрите своите дела. Назначенията в Бургас обаче се правели от царската депутатка Златка Бобева. Друг депутат - Николай Бучков, пък обвинява пловдивското ВиК, че плаща мобилните телофони на зам.-шефа на НДСВ Владимир Дончев и на областния управител Гьока Хаджипетров.

"24 часа" пък се чуди защо точно така сме си купили шеф на "Булгартабак". И отбелязва, че проблемът не е толкова в умопомрачителния договор на Георги Попов и в безумните му екстри, а в това, че държавата го е предложила на момче, което не е доказало дори, че може да издържи конкурс в министерството. И подчертава, че е хубаво, че двамата с вицепремиера Василев някога са ходили по купони в унгарската столица, но защо всички ние трябва да се бръкваме с над 100 000 долара за това. След което "24 часа" съветва управниците в такива случаи да пускат обява в "Иконъмист" - така за тези пари щяха да си вземат човек от "Филип Морис" или "Бритиш-Американ тобако", който да дойде с връзките и ноухауто си, а не някое наше вундеркиндче, уволнено от белгийците в "Амилум" и доскоро продавало бръсначки в "Жилет". В същата насока са и съветите на "Труд", който взема на мушка юпитата Василев и Велчев плюс най-окайваните министри Петров, Абрашев и Владимир Атанасов и с кратка аргументация отбелязва защо си струва планирано да бъдат изгонени от "Дондуков" 1.

"Какво да се прави - всичко е политика и хляб", настоява пред "Труд" писателя Дончо Цончев.
И за да не ме обвините в пълно черногледство, няма да се спирам на това къде гние боклука от софийските болници, нито на черната хроника и убийството на баща от 15-годишна дъщеря. А ще завърша този печат с жизнеутвърждаваща новина, която надявам се ще повдигне настроението ви и ще разпали страстите по залаганията: "Хлебарки ще се надбягват в петък", научаваме от "24 часа". И то забележете - става въпрос за гигантски южноамерикански хлебарки, които ще демонстрират екзотичен старт в музея "Земята и хората" на 1 март. Тренировките се извършвали в специална кутия, а проблемът бил, че от десетте трябвало да се селекционират само шест за старта. Собственикът на хлебарката победител щял да получи 500 долара, а за самата бегачка също била предвидена награда. И то каква - бира на корем. Оказва се, твърди "24 часа", че хлебарките просто обожавали пенливото питие. Е, както се казва: на победителите - наздраве.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Среднощен ракетен удар в Одеса, отекнаха силни експлозии

Среднощен ракетен удар в Одеса, отекнаха силни експлозии

Свят Преди 7 минути

Въздушната тревога бе обявена в 23.27 часа, след десетина минути отекна силен взрив

Отбелязваме Деня на труда

Отбелязваме Деня на труда

България Преди 22 минути

Синдикати организират празнично шествие и концерт, започва информационна кампания и подкаст за трудовоправни въпроси

<p>Велика сряда е, какво трябва да знаем</p>

Велика сряда от Страстната седмица е днес

Любопитно Преди 1 час

Вижте кой празнува имен ден днес

<p>Слаба зарядна мрежа в ЕС спира електрическата мобилност</p>

Зарядната инфраструктура в ЕС изостава драстично от нуждите на потребителите

Технологии Преди 1 час

В Европейският съюз са нужни 8 пъти повече зарядни точки от сега съществуващите

<p>Тези храни са по-здравословни и богати на хранителни вещества&nbsp;</p>

Проучване: Вегетарианските алтернативи имат по-ниско съдържание на наситени мазнини и повече фибри

Любопитно Преди 1 час

Растителните алтернативи могат да бъдат “полезна стъпка” към здравословна и устойчива диета

Вятър, облаци, дъжд: Какво време ни очаква през празничния ден

Вятър, облаци, дъжд: Какво време ни очаква през празничния ден

България Преди 1 час

Минималните температури ще са между 8° и 13°

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Технологии Преди 1 час

Това ще е първата стъпка на компанията в изкуствения интелект

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

България Преди 8 часа

Матева: Подготовката на ЦИК върви нормално

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

България Преди 8 часа

„Сиела Норма“ ще отговаря и за транспорта на машините

Шеф Ангелов раздаде черните куртки в Hell's Kitchen 6

Шеф Ангелов раздаде черните куртки в Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 8 часа

Хоби готвачката Царина и Китодар Тодоров от Златните напуснаха надпреварата

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

България Преди 9 часа

Главчев: Няма колизия между двете болници

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Свят Преди 10 часа

Разследването е в рамките на новия Закон за цифровите услуги на ЕС

Парламентът уважи ветото на президента Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът уважи ветото на президента Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

България Преди 11 часа

ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха "за" промените, а останалите парламентарни групи бяха "против"

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

България Преди 12 часа

Между първо и второ четене в деловодството на парламента бяха входирани над 20 становища, които обаче не бяха разгледани

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Свят Преди 13 часа

Мерчан глоби Тръмп с по 1 000 долара за девет конкретни нарушения

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

България Преди 14 часа

Катастрофата е станала на пътя Пловдив - Кричим