0
з з трима зам.-министри". Днешната преса обаче явно се е настървила в очакванията си за уволнения и от липсата на информация, ако се съди по глаголите, които използва. Според "Труд" - "С един удар на Симеон са паднали трима". "24 часа" е още по-образен: "резнаха главите на трите "К" - сиреч Качакова, Кацарчев и Карабаджаков". "Новинар" също им взема главите. "Монитор" набляга на уволненията без мотиви. А "Демокрация" предполага, че това са само първите уволнения в жълтия кабинет. След което гадае за следващите и съзира, че е пожален, но засега, митничар №1 Емил Димитров-Ревизоро. След което тръгват питания и коментари какво всъщност се случва.

"Труд" се шегува дали погледът на премиера Кобургготски не е зациклил на буквата К и дали след Ка-чакова, Ка-царчев и Ка-рабаджаков, жертва на своята фамилия няма да стане и министърът на държавната администрация Димитър Калчев. "24 часа" прави кратки портрети на "тримата, които паднаха първи" и ги характеризира така: "За Качакова се знаеше, че искаше да е икономически вицепремиер, но не стана. Жалко за нея". Ганчо Карабаджаков, твърди изданието, пък бе известен като зам.-министъра на културата, който бе еротичен художник и пийваше вкъщи. По повод на уволнението си Карабаджаков не скрива какво мисли за началника си Божидар Абрашев, твърди, че дължи лоялност не нему, а на българската култура, и още заявява, че си отива, защото не можел "да лази и да остави след себе си лигава следа, която в Министерския съвет се наричала "добро възпитание". Колкото до Атанас Кацарчев, "24 часа" е категоричен, че грешки заради данъците и лекарствената политика са му взели главата. "Демокрация" пък подчертава, че разводът между Василев и Качакова е станал публичен, сега се мислело кой да влезе в бордовете на "Булгартабак" и ДСК. "Труд" дава думата на Любка Качакова, която твърди, че е "знаела, че ще изгори". Интервюто отново е взето на части от журналистката Валерия Велева, и то още от миналия петък, затова Качакова до последно смята, че Симеон няма да разпише уволнението й. То обаче завършва с потрес от вчерашните думи на Николай Василев, че тя не била лоялна и не можела да работи в екип. "Изглежда не съм познавала Николай", скръбно констатира г-ца Качакова, която на предишни страници във вестника виждаме да размахва фланелката "Срам ни е от вас".

"Монитор" пък се е заел с един от съветниците на кабинета в сянка - небезизвестният икономист проф. Владимир Квинт, и го подпитва за връзките му с Ганев и сектата на Муун. Само изучавам икономиката на България, изненадващо казва Квинт, макар доскоро да се хвалеше със съветите, които давал на Симеон и неговото движение. Сега обаче Квинт отказва да отговаря на всякакви въпроси, най-вече относно Стоян Ганев, и заявява, че с кого се срещал си било лично негова работа. След което пред "24 часа" Владимир Квинт отново се представя като правителствен икономически съветник и изненадващо заявява, че на страната ни били нужни хора като Стоян Ганев. Наистина се объркваме.

В същата светлина са и анализите в пресата. "Демокрация" твърди, че в неяснотата трябва да се проиграват варианти. Защото не е ясно: уволнен или повишен е Стоян Ганев? Гони ли го или го спасява премиерът Кобургготски? Част от многоходова игра ли е всичко това или временен завет от интриги? Ала как да провидим иззад лондонската мъгла и медийния смут, излъчван от кабинета, пита се "Демокрация". И определя ситуацията така: като маневри по оттеглянето на Симеон от най-странния експеримент в най-новата ни история.

"24 часа" пък съзира друго: че царят и Софиянски са започнали да делят територии. И дори разкрива някакво твърде странно и дългосрочно споразумение: Софиянски - премиер през 2005 г., Симеон - президент през 2007 г. Дето се вика - с петилетки напред. Диагнозата на Евгений Дайнов от страниците на "Труд" е малко по-различна. И тя е: пълна немощ на политическия елит. Властта не търпи вакуум, припомня политологът, а в момента управлението прилича на обсадена отвсякъде крепост. И доколкото параноята "нас ни клатят всички" според Дайнов е характерна за края на едно управление, именно това обяснявало и защо царистите като цяло са все едно взети от филм на ужасите: погледнеш го - младеж, взреш си внимателно - разпадащ се старец. По тази причина заключението на политолога е повече от нерадостно: вървим към т.нар. "провалени държави" - термин, използван предимно за Албания, Беларус, Афганистан и Молдова...

На крачка сме от диктатурата - това пък твърди в ексклузивно интервю за "24 часа" царската депутатка Диляна Грозданова, която е и политически секретар на партията на Стефан Софиянски. От интервюто на Диляна Грозданова научаваме и как зад кулисите се регулират медиите в България. Когато парламентът избираше квотата на СЕМ, разказва Грозданова, при нас дойде Стоян Ганев и просто ни донесе списък с имена, казвайки: "Ето това са имената, които премиерът поръча да ви съобщя. Гласувайте ги." И което е още по-интересно: от списъка останала непрочетена само една кандидатура - на Анна Хаджиева от Радио Пловдив, която пък сега Милена Милотинова внася в парламентарната зала. Според Диляна Грозданова като шефка на медийната комисия Милотинова е допуснала много гафове, особено с това, че не е проверила членовете на СЕМ чрез комисията за досиетата, и би следвало да се оттегли.
"Труд" пък съобщава как вчера прокуратурата е взела становище, че бившата генерална директорка на БНТ Лили Попова и управителния съвет са освободени нецелесъобразно от СЕМ. С което, коментира изданието, кашата в медиите става пълна. И явно ще излезе, че в Новото време някои се мислят за по-високи от закона.

На този фон явно нищо вече не може да ни смае. "Новинар" и "24 часа" все пак отбелязват паниката в Благоевград, след като земетресение 4-та степен по Рихтер удари България.

А иначе - да не забравяме, че е 19 февруари. "Демокрация" припомня, че на този ден за 129-и път почитаме паметта на Апостола. От своя страна "Труд" извежда на първа страница думите на Васил Левски: "Да бъдем равни на другите европейски народи зависи от нашите общи задружни усилия". Ала в политическата суматоха - кой да чуе.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности