0
Ии иза ли наистина Стоян Ганев от ВИП-а на политиката или не - това е най-коментираната тема от днешните български вестници. Почна се, обявява "Демокрация". Стоян Ганев е аут. Без да е освободен и без да е подавал оставка. Което е типично в стила на Кобурга. Въпросът е към какво надцакване отваря врати хода на царя, пита изданието. Според вестника не само заради социологическите проучвания е време кабинетът да бъде ремонтиран драстично. Няма друг начин Симеон да се задържи още малко.

Защо уволнихте Стоян Ганев, задава директния си въпрос към премиера "Демокрация". "Тука не става дума за ник'ви уволнения, моля ви се, като във всеко ведомство или всека канцелария постепенно се вижда какво да се предприеме, за да бъде по-оперативно. С г-н Ганев, с другите ми сътрудници сме обсъждали това вече отвреме, макар че това не е нещо официално, ами просто делово и за да мога да работя по-добре, сега се решава така", гласи дословно отговорът.

Не уволнение, а административна реорганизация нарича своето решение относно Ганев премиерът пред "24 часа". Мнозинството е изненадано, отбелязва "Труд". Според избраник от мнозинството Ганев пречел на министрите да общуват директно с премиера. Често министри опитвали да се срещнат директно със Сакскобургготски по даден проблем, но Ганев казвал, че той ще съобщи на премиера, разказва пред "Труд" жълтият депутат. Шефът на Народното събрание Герджиков не коментира оставката, защото нямал достоверна информация. Дежурният отговор на шефа на жълтите Пламен Панайотов е: "Коментар може да даде или министър-председателят, или шефът на пресслужбата на Министерския съвет."

Но депутатите от ОДС и "Коалиция за България" посрещнаха с усмивка оттеглянето на Стоян Ганев, отбелязва "Труд". "Малко сме в ситуация "тука има-тука нема", коментира Екатерина Михайлова. Според нея промените в Министерския съвет били козметични и мимикрия, колкото да свалят напрежението от сериозния спад на доверие в управляващите.

Пълен хаос настъпи вчера след новината за промени в изпълнителната власт, констатира "Новинар". Информационното затъмнение, в което тънеха царските депутати, бе отчасти осветлено, когато министрите дойдоха за парламентарния контрол. Пред журналисти обаче министрите заявили, че знаят само това, което са прочели от вестниците, отбелязва същото издание.

Защо си отива Ганев, ще го последва ли някой, в чий интерес е промяната, продължават да обсъждат вестниците. Премиерът разтърси държавата. Любка в истерия, Ганев в отпуск, Милен с оставка в джоба, обобщава "Новинар", след като в четвъртък се разбра, че премиерът се е разделил с шефа на канцеларията си. Най-спрягани за уволнение са зам.-министрите на икономиката Любка Качакова и на финансите Атанас Кацарчев, говори се още за постовете на митничар №1 и транспортния министър Пламен Петров. Мислил съм за оставка, но реших, че сега не е целесъобразно да я подавам, добавя "Новинар" съобщението на финансовия министър Велчев. Уволняват ги до седмица, категоричен е "24 часа" за гореизброените. Министър-председателят щял да изчака шумът да утихне и тогава се разделя с Кацарчев, Качакова и РевиЗоро, уверява изданието. Министрите се точат цял ден при Симеон, отбелязва "Новинар".

Министър-председателят не е подписвал оставки, нито такива са предлагани, осланя се на правителствената пресслужба "Монитор". "Шефът на премиерския кабинет не е вече на този пост, но и той не е уволнен", цитира думите на пресаташето Цветелина Узунова вестникът. Узунова обяснила, че Ганев е в отпуск и отпътувал по лични дела за Ню Йорк миналия петък, когато в парламента се проведе дебатът по вота на недоверие на кабинета. "Не съм уволнен и не съм подал оставка", заявява в експлузивно интервю за "Монитор" самият досегашен директор на кабинета на премиера Сакскобургготски. "Аз все още съм в позицията на човек, който е просто един чиновник и нищо повече. Не съм в конфликт с никого и на никого не желая злото", твърди Ганев пред вестника. Според него не е много естествено за една такава, друга, нормална държава, да се вдига толкова шум за лице, което отговаря за канцеларията на кабинета. А на въпроса - вярно ли е, че в скоро време ще стане министър на специнформацията и това е причината да напусне канцеларията, Ганев отговаря: "Това за първи път го чувам от вас." Той обаче не желаел канцеларски труд. Стоян Ганев преценил, че не желае да изпълнява подобен тип работа, а иска да бъде натоварен с друго, подчертава и "24 часа", като се позовава на правителствения пресдиректор Узунова. А очевидци твърдели, че Ганев започнал да събира багажа си от "Дондуков" 1 още преди месец. Не подценявйте царя! Само Симеон знае защо напуска Стоян Ганев, но няма да го каже!, предупреждава в анализа си "24 часа".

Везирите не са вечни, заключава "Труд". Ако Ганев е изповядвал принципни позиции, това би му осигурило гърба на премиера. Но явно има и нещо друго. Като всеки сив кардинал, и Ганев се чувстваше тясно в ролята си. Отначало се виждаше като премиер, после като първи вице, слезе до външен министър и се спря до началник на кабинет. Накрая Симеон прецени, че спадащият рейтинг на управлението се свързва с името на Стоян Ганев. С отстраняването му отслабва сериозен властови кръг. Според "Труд" в НДСВ започва нова битка. За наместване във вакуума.

Станалото през последните дни е начало на прочистване на отделните министерства, което поетапно ще приключи през април. Основният удар щял да бъде през март, твърди "Демокрация". Според информацията на БНР, която "Демокрация" използва, Симеон и кметът Софиянски са обсъдили структурните промени в кабинета на тайна вечеря. "Не сме правили Министерски съвет, не мислете, че съм седял на горния етаж и съм свалял Стоян Ганев", заявява пред "24 часа" Софиянски, който вчера представи ръководството на партията си на обяд с посланици в "Къщата с часовника". След местните избори догодина политическата картина в България ще бъде друга и свободните демократи ще бъдат други, загатва прогнозата на кмета часовият вестник. "Няма оферта към мен", категоричен е Софиянски пред "Демокрация". Както е категоричен, че журналистите са тези, които коментират.

Ако обаче великото спотайване в управлението продължи, и медиите може да се преквалифицират на магьосници, предупреждава "Новинар". Филмът на Хари Потър дойде. Ура!, възкликва изданието. Децата се струпаха пред столичното кино "Сердика" през първия ден от прожекцията на световния хит, за да гледат любимия си филм.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 3 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 3 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 5 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 6 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 6 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 6 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 7 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 7 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 8 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 8 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 8 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 8 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 9 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 9 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 9 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко