0
а андал", алармира "24 часа". 146 депутати работят в нелегалност в Народното събрание. Това показват данните от национално представително проучване, направено от МВМД по поръчка на изданието. Оказва се, че избирателите познават само 94 народни представители. 2/3 от българите не могат да посочат името дори на един депутат. В списъка на депутатите, които заслужават да са в Народното събрание, начело е Надежда Михайлова. Близо половин милион българи сочат името й. След нея се нареждат Ахмед Доган, Емел Етем, Румен Овчаров. Българският депутат е убеден, че от търсене на депутати кой знае каква файда няма. Колцина са се опитали да ги притеснят - около 1% са ги търсили за решаване на обществен проблем, двойно повече за - личен. Даже интересът към пресата е по-голям, се изтъква в анализа. И ето ти - само седем месеца след избирането си и този парламент е готов за разпускане, защото положително отношение към настоящите депутати имат едва 18% от хората. А защо ли е така? Депутатите знаят, че политическото им бъдеще зависи не от избирателите, а от шефа. Като пример "Труд" посочва кадровика Пламен Панайотов и неговите "панайотки". Само за шест месеца доц. Панайотов, председател на ПГ на НДСВ, станал нарицателно. А фамилията на доцента дала цели две - глагола "панайоткам" се (мотая се, бездействам) и съществителното "панайотка" - личност, въдворена в политиката с помощта на енергичния парламентарен лидер, припомня "Труд".

Но ако в изпълнителната власт паяжината на кадровика се простира по всички кьошета, в парламентарната зала плетката е напластена в три ката. Депутат с изследователски подход твърди, че най-вътрешния кат съставят пловдивските депутати. Бримка по бримка плетивото нанаждат и т.нар. малки парламентаристки. Така наричали депутатките Гергана Грънчарова, Мария Ангелова, Нина Чилова. Грънчарова цели шест пъти я командироват до Лондон, Мюнхен, Брюксел, Париж... Мария Ангелова също не седяла. Заедно с Нина Чилова панайотките творели и "законопроекти", от които произтичал по някой и друг гаф в жълтата законодателна дейност. "Панайотки" имало и сред областните управители, пише "Труд", доверявайки се на разговорчивите насаме депутати от НДСВ относно списъка на Панайотовите кадри.

В същото време Весела Драганова лобира за колежи с неясна легитимност, разкрива "Демокрация". Няколко месеца преди да се легализират, Колежът по икономика и бизнесадминистрация в Ботевград и пловдивският Земеделски колеж побързаха да заобиколят собственото си утвърждаване като школи, претендиращи, че обучават студенти по европейски стандарти. Вместо да изчакат институционалната си акредитация, двата колежа са подали документи за преобразуване в специализирани висши училища, съобщили на "Демокрация" източници от академичните среди. Заобикалянето на закона се извършва с активното съдействие на Весела Драганова. Лидерката на партията на българските жени от месеци лобира за частните интереси на Ботевградското висше училище, известно повече като "Българо-датски колеж" АД, става ясно от представения проект за преобразуване в Националната агенция по оценяване и акредитация. В папката с документи на ботевградския колеж се мъдри и становище в "защита на родния край", подписано от всички депутати на НДСВ и БСП от 26-и избирателен район (София-окръг), допълва изданието.

В борбата за новия морал депутатите на премиера не са негова страна, констатира "Монитор". Способен ли е Симеон да създаде политически елит, логично пита същото издание. Истината е, че каквито и предположения да се правят, по-напред трябва да се реши един много по-сложен въпрос - този за манталитета на политическата класа. Промяната трябва да започне именно от него, а това, както знаем, е дълъг процес, напомня "Монитор". И докато при депутатите нещата са предопределени, с министрите стоят по различен начин. Всеки, който не върши работата, за която е сложен, трябва да си иде, убеден е вестникът. "Симеон привика министрите си", информира "24 часа".

Основната тема на вчерашната извънредна среща била да се подобри координацията между МС и ПГ на НДСВ по изпълнение на законодателната програма. Според участници в срещата на нея е била обсъждана и енерийната стратегия, от която ще стане ясна позицията на България при воденето на преговорите с Европейската комисия за затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Концепцията за енергийната стратегия щяла да бъде публикувана, за да се обсъди публично, разкрива същото издание. Според министъра на енергетиката Милко Ковачев концепцията трябва да осигури общата политика в областта на енергетиката. Тя е административната рамка за доброто взаимодействие между държавата и бизнеса: какъв е енергийно-мощностният баланс, как ще се развива енергийният пазар, как ще се решават проблемите на потребителите, твърди министърът в интервю пред "Новинар". Но не сме длъжни да обявяваме мотивите за кадровите смени, контрира той въпроса на "Новинар" кой кадрува в енергетиката.

Юпитата май спорят кой да командва. Без сегашните тежки мерки може да стане като в Аржентина, смята Кирил Сакскобургготски пред "24 часа". Очевидно България не е голям пазар, нито традиционно привлекателно за инвестиции място. Но според стандартите на страни, които са в нашата ситуация, тя е обект на голямо обществено внивание, твърди Сакскобургготски-младши. Той изтъква казаното по време на вчерашната му среща от представители на ЕБВР: "За нас това е година на България". Което означава, че банката ще се опита да извърши сериозни неща, тълкува бившият президентски съветник.

Защо обаче СДС иска вот на недоверие? Казват, че с този вот на недоверие СДС се опитва да дестабилизира страната и се проявява като национално безотговорна политическа сила. До решението си за вота на недоверие СДС направи доста, за да вразуми днешните управляващи - и за да бъде избегнат хаосът с лекарствата, и за да не се нанесе тежък удар на средния и дребния бизнес. Опозицията е най-вече морално длъжна да предприеме следващи действия при тази ширеща се безотговорност на властниците, посочва в днешния си коментар "Демокрация", опитвайки се да разсее страховете около предстоящия вот. ОДС предлагат и таван за смет, и с 20% по-ниски патенти, отбелязва "24 часа".

От днес работна група от парламентарните комисии по бюджет и икономическа политика, представители на синдикати и занаятчии щели да умуват цели 14 дни дали могат да бъдат намалени патентните данъци. Шефът на червените в Столичния съвет Тодор Модев внася незабавно докладна за намаляване на таксата смет от 4 на 2,5 промила, съобщава "Новинар". Според вносителя колегите му ще подкрепят предложението, защото има опасност хората да се откажат да плащат.
Петъчният протест на таксиджиите дава ли старт на бунтовна пролет? С този въпрос се обръща "Труд" към бившия синдикалист проф. Кръстьо Петков. Това е началото на верижни протестни акции, обещава той. Следващата дата е 22 март, когато може да се стигне и до граждански протести. Готвим се за предсрочни избори. Развитие на ситуацията ще зависи от реакциите на правителството - ако то замаже положението, може да се стигне до ескалация на напрежението, прогнозира проф. Петков пред "Труд". Изданието връща времето пет години назад, за да напомни за сакралната дата 4 февруари 1997 г., когато номинираният за премиер Николай Добрев върна мандата след 40-дневни протести срещу управлението на БСП.

Прочулият се с миротворческите си мисии в Босна, Косово и Македония бивш военен Джеймс Пардю е в центъра на вниманието на "Монитор". Причината за това внимание е, че в близките десет дни България ще даде агреман за нов шеф на американската мисия у нас. Джеймс Пардю ще е новият посланик на САЩ, твърдят изданията "Труд" и "Монитор" като всяко разчита на свои високопоставени източници.

Сменят и шефа на Националната полиция, известява "Новинар". Участник в януарските събития заема мястото на ген. Василев.
А Г-жа Стихийно бедствие отпразнува 80-ия си рожден ден, добавя "Труд". И като на всеки рожден ден най-важното нещо са подаръците. Будка за цветя получи Стоянка Мутафова на грандиозното честване в Народния театър. Актрисата се сдоби с павилиона, след като директорът на театъра Пламен Масларов прочете Наредба за прехвърлянето на парцела. Това щяло да стане след бъдеща реституция на имотите на Народния. Знаменитата актриса получи и личен стол в непостроената сграда на Младежкия театър.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 7 минути

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 23 минути

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

Очаква ли се ръст в цените на горивата

Очаква ли се ръст в цените на горивата

България Преди 2 часа

С политиката в ЕС няма как те да поевтиняват, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 2 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 2 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 3 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 3 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 4 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 4 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 4 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 4 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 4 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

<p>Внимание, опасно време! Предупредителни кодове за почти цялата страна&nbsp;</p>

Внимание! Жълт и оранжев код за значителни валежи в почти цялата страна

България Преди 5 часа

За значителни валежи от дъжд, гръмотевици и градушки предупреждават синоптиците

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 5 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел