0
б бинетът "Сакскобургготски" остава без промяна до 6 април", уверява "Новинар" след изявлението на ДПС-лидера Ахмед Доган и след развихрилите се бурни дебати между ДПС и НДСВ по проблемите на управлението. Бурните дебати обаче се чуваха въпреки дебелите стени. Бе споменат проблемът с лекарствата, заради който ОДС ще искат вот на недоверие, протестите срещу патентите и високите данъци, добавя изданието. Какво точно мислят не е ясно. Ясно е обаче, че мислите им са 120 ветропоказателя, неуморно ориентирани в посока Симеон. Тия обаче не минават на Доган, който вчера тропна с крак, че промени може да има след 6 април. И в това едва ли може да се съмнява някой заради почти поговорката, че каквото каже Доган, става. Дано и Симеон я е понаучил, за да не пострада, надява се "Новинар".

Ако все пак планира да остане в България след април, царят има спешна нужда от някакъв силен ход, който да обърне минусите в плюсове. Такъв ход може да е един референдум за АЕЦ "Козлодуй", предлага Валери Найденов в своя анализ за "24 часа". Проблемът на царя според автора на анализа е, че той не си намира мястото в социалната структура. Той трябва да има някакво основание, за да съществува. Трябва да се впише. След като унизи царедворците в събота, територията му се стесни застрашително и вече е на път да изчезне. В днешния драматичен конфликт народът иска да ограничи произвола на политическия елит. В същото време, когато се разиграва данъчната драма, премиерът, чието основно занимание на този етап е да следи и координира работата на своите министри, разиграва етюда, че няма нищо общо с лудориите на тези момчета, които несимволично и незабавно затегнаха данъчната примка около врата на поданиците, вметва "Демокрация". Най-тъпото в целия номер е, че все още минава, констатира изданието. Показват го несъразмерните оценки в социологическите проучвания за Симеон и движението на титулата. Докато той обира овациите на върха, малко под хималайския рейтинг на народния герой Бойко Борисов, неговите хора силно изостават в класацията. Което ще рече, че избирателят още чака поредното чудо.

"По-добре една малка риба днес, отколкото една голяма утре или никога", припомня "Демокрация" една доста отдавна казана мисъл от френския баснописец Лафонтен. Види се, когато президентът и правителството не са от една партия, хората набират смелост и затрупват държавния глава с искания по болните си проблеми, прави разграничението "Новинар". Ако Първановите политолози правят анализ на първата му визита из страната, това ще да е един от основните изводи в доклада, смята изданието. Социалният президент започна от Делиормана. Освен това, когато човек е дошъл на власт с обещанието да е социален президент, Разград и Търговище са едни от най-подходящите места за първо посещение. Безработицата в тези градове е една от най-високите за страната. Хората там почти не вярват в държавниците институции, изтъква изданието. На всички оплаквания Първанов отговори с добронамерени приказки и с няколко жеста. Той дари 500 лева на джамията в Омургаг, а на децата с увреден слух от училище "Св. Иван Рилски" даде телевизор, футболни, баскетболни топки и книги.

Първанов говорел не като президент, а като соцлидер, изтъкват "Демокрация" и "Труд". Определението е на лидера на СДС Екатерина Михайлова по повод изявлението на държавния глава, че с вота на недоверие за кабинета сините искали да си мобилизират партията. Михайлова опроверга твърденията на БСП, че управляващите провеждали дясна политика, отбелязва "Труд". Увеличението на данъци, което намалявало социалната защита, било лява политика. Увеличението на патентния данък да е до 20%, ще настояват ОДС, изтъква "Новинар".

Парламентарната група на опозицията внася днес в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение на Закона за ДОД в частта му за патентния данък, съобщава изданието. Мощен протест срещу високите патентни данъци, организиран от Българската занаятчийска камара, започва утре пред парламента. Около 5000 души и най-малко 1600 коли от цялата страна се очаква да блокират центъра на София, уведомява "Труд".

Искат и 50% намаление на таксата за боклука. Предложението било на спецове по данъчно право, подчертава "24 часа". Сред жителите на големите градове боклукът излиза най-скъп на софиянци. На столичани се падат средно по 72 лева такса, показват сметките на "Труд". Тази година в касите на Стефан Софиянски се очаква да влязат два пъти повече пари - 80 млн. лева. Приходите се увеличават двойно, тъй като данъчните оценки на жилищата в София се вдигнаха с над 100%, обяснява вестникът и логично задава въпрос на градоначалника: "Г-н Софиянски, къде отиват парите от таксата за смет?" "Парите от таксата смет отиват в общинския бюджет, но дори увеличението няма да покрие разходите, които имаме. Всяка година ние субсидираме тази дейност", отговаря той. Проблемът според него е по-скоро в грешната база, върху която се изчислява данък смет и оттам идва недоволството на хората. Оказва се, че няма пряка зависимост между това колко ти струва апартаментът и колко смет ти генерираш. "Обжалвайте такса смет!", съветва гражданите КНСБ на страниците на "Демокрация".

А дали има пряка зависимост между горчивия хап и още по-горчивата му цена? Лекарствата пак с нови цени от утре, известява "Монитор". 609 български медикамента поскъпват с 20%. Нашите лекове се изравняват с вносните. Аналгинът вече ще струва 70 стотинки, ацетизалът - 87. Здравното министерство ще обмисля нормативни промени, за да не се допуска повече дефицит. А след месец подчинените на доц. Божидар Финков ще проверяват какво е реалното повишение. Тогава ще видим дали крайният потребител е излъган, отсича пред изданието министър Финков. Засега здравната каса е скандализирана.

Скандал с 1 млн. долара около здравната каса, тръби "24 часа". Здравната каса остава без информационна система от утре, защото отказа да плати 2 млн. долара на фирмата изпълнител "Аремис софт", отбелязва "Демокрация". Директорът на касата доц. Никола Василев няма да даде парите, защото договорените продукти не били завършени. Според управителя на "Аремис" в основата на конфликта стои изнудване. Шефът на "Аремис софт" се оплакал, че му искали подкуп заради софтуера. "Рекетът ми поискан от лицето Август Мичев", заявява пред "Труд" бизнесменът, който вчера сезирал прокуратурата по случая.

"Ще се оправим до две години", успокоява "24 часа" с прогнозата на астролога Калоян Петров. Симеон Сакскобургготски ще има здравословна криза, предрича още Петров.

"Сбъдването на човешките илюзии е градивно за човека, защото му дава сили и мотив да оцелее. Разпознаха царя в илюзиониста Худини от новата ми пиеса", признава драматургът Христо Бойчев пред "Новинар". Новата пиеса се нарича "Оркестър Титаник", а премиерата й се чака на 7 февруари в НДК. В нея авторът разсъждава над човешката съдба. Тя е "one man show" - всеки сам си я измисля и после си я играе. А историята е следната - на една изоставена гара живеят четирима клошари. Те мечтаят един ден някой влак да спре и да ги отведе на по-богата и по-хубава гара, където има много храна и пиене. Веднъж от преминаващият влак им изхвърлят сандък, в който намират още един събрат, още по-пиян и от самите тях. Той се оказва илюзионист и им обяснява, че илюзията е всичко на този свят, а той, великият Хари Худини, може да се измъкне дори от смъртта. "Този път няма никакви политически препратки", застрахова се авторът. Разсъждавам над това, което героите ще оставят след себе си."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 46 минути

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"