0
Бв вално за часове класическият въпрос "Да бъдеш или не" се превърна за България в дилемата: "Да си затворим ли блоковете на АЕЦ "Козлодуй", или не", констатира "Труд", отправяйки апел: "Да кажем истината за АЕЦ". "АЕЦ разцепи НДСВ и обедини опозицията", отбелязва "Новинар". Енергетиката пак ще се срине, ако затворим АЕЦ, премиерът не биваше да прави изявление пред Симитис, казва пред "Стандарт" Кирил Ерменков, председател на енергийната комисия в 38-то Народно събрание. АЕЦ винаги е била горещият картоф в ръцете на политиците, припомня "Новинар". Хаосът около "Козлодуй" стана пълен, след като вчера и преговарящият с ЕС Меглена Кунева сбърка датите, фигуриращи в комюникето от срещата на Костов и Ферхойген. Тя най-неочаквано съобщи, че диапазонът за затваряне на III и IV блок е между 2006-08 г. и може би малко след 2008 г., а не 2008-2010 г. Според информация на вестника в момента юристи на Външно проучвали въпроса дали въпросното комюнике може да се публикува, за да се избегнат грешките. Сроковете за спиране на III и IV реактор са записани в меморандума между бившето правителство и Еврокомисията, цитира "Монитор" главния преговарящ. В документа няма фиксирани дати, категоричен е и предшественикът й Владимир Кисьов. "Кунева и Кисьов в задочен спор за АЕЦ", пише "Демокрация". И президентът е смутен от противоречията в правителството за бъдещето на централата, отбелязва изданието. "Те казаха "хоп", преди да са готови да скочат - т.е. преди да са готови с енергийната стратегия", коментира президентът Първанов заявлението на премиера Сакскобургготски за готовността на Бъргария да затвори III и IV блок на АЕЦ през 2006-а, добавя "Монитор". Съществува възможност да не се стигне до затваряне на блоковете на АЕЦ, твърди същото издание.

Според експерти България има право да предоговори условията от гаранционното споразумение по три начина - като изтъкне промяна на обстоятелствата, чрез частично денонсиране, т.е. като не изпълни спрямо себе си ангажиментите, изпълнявайки всички други свои ангажименти по гаранционното и заемното споразумение, т.е. получаване и връщане на парични траншове, и да не извърши конкретно само един ангажимент.
"Диваци ли сме, че държим на атомния ток", пита пред "24 часа" асистентът по право Атанас Семов в отворено писмо до ЕС.

"Не сме роби на тока и парното", заявява "24 часа". За енергото, ВиК и топлофикациите българският гражданин е поданик. И на първо място, когато се пише новата енергийна стратегия на страната, българинът клиент да не е последна грижа в нея, предупреждава изданието. Класиците учат, че битието определя съзнанието. Животът не ги е опровергал, изтъква "Труд" в днешния си редакционен коментар. Българите започнаха да получават първите данъчни честитки. И направо пропищяха от първите известия за данък сгради и такса смет. Данъчният удар направо помете собственици на имоти в идеалния център на столицата. Дори стъклена тераса вдига оценката на имота. Ужилването е над 100%. За апартамент от 220 кв. м определените задължения за 2002 г. са 440,18 лева. Миналата година данъчната тежест за същия имот е била 268 лева. Очевидно трагедията на обитателя на горното жилище не е изключение, а правило, заключава изданието. Целта е 5 млн. лева повече да влязат в хазната, обяснява пред "Труд" зам.-финансовият министър Атанас Кацарчев.

Удариха и безработните. Така "Новинар" коментира окончателното решение на парламента - безработните да получават обезщетение само ако имат три години стаж. Депутатите орязаха и размера на обезщетенията. Те вече са между 70 и 130 лева. Самонаетите ще се осигуряват на минимум 170 лева и максимум 850, решиха още депутатите, пише вестникът. Богатите - по-богати, бедните - да се оправят, както си искат. Това очевидно е веруюто на Новото време, изтъква "Новинар". За шест месеца, ако не друго, разбрахме, че всяка нова тесла на властта се стоварва върху най-опърпаните хорица. Колите на депутатите пак ще свирят със сини лампи и ще карат с висока скорост - решиха единодушно членовете на транспортната комисия, добавя изданието.

НДСВ дава 10 000 лева за учредителното си събрание, разкрива "Демокрация". 700 са разпратените покани за тези активисти на движението, които бяха избрани за учредители и единствени сигурни членове на партията. 13 депутати от царската група няма да станат учредители на партията НДСВ. Това, което им пречи, е забраната за двойно членство, обяснява изданието. От тях като гости на сбирката ще присъстват само Весела Драганова и Тошо Пейков. Два дни преди учредителното събрание Емил Кошлуков пусна в депутатските кутии на колегите си изготвена от него стратегия за политическото поведение на НДСВ, разкрива "Новинар". В 11 страници той маркира стъпките на успеха на царската партия - борба с корупцията, правила за открита политика, политическа визия за бъдещето на страната. Друг царски депутат - Кирил Милчев, пък предлага партията да има говорител, мотивирайки се, че медийната политика е най-големият неуспех на НДСВ.

Цената на шампанското привлича вниманието на всички издания - 1600 лева струва шампанското, с което ще бъде полято учредяването на партията утре. "Утре избират Симеон за лидер", оповестява в аванс "24 часа". Пускат слух в парламента, че царят ще е почетен председател, а Панайотов щял да оглави партията. Тази теза пред изданието застъпва и депутата Николай Чуканов: "Симеон е цар на българите и отдавна е заявил, че не иска да бъде лидер на партия." Според него учредителното събрание са организирало така, че Панайотов да бъде избран за лидер на партията. Симеон сваля Панайотов като шеф на парламентарната група на НДСВ след учредителната конференция утре, твърди "Стандарт". Царски депутати съобщили, че премиерът получил много писма от хора, които не били доволни от поведението на Панайотов. Премиерът обаче все още не казва да ли ще се нагърби и с партийна работа, отбелязва "24 часа".

Друга тема, която вълнува днешната преса, е превръщането на левчето в монета. Монета от 1 лев заменя книжното левче от средата на годината. Монетата ще бъде с лика на Паисий Хилендарски и ще прилича на еврото. Ще се печатат и банкноти от 2, 5 и 10 лева, защото много от наличните са изхабени. Подготвя се банкнота от 100 лева, твърди "Монитор". Но няма да бъде пусната в обръщение, заявява "24 часа". Причината е, че паричното обръщение у нас не се нуждае от по-голям купюр. По данни на БНБ и 50-олевките в обръщение били малко на брой. Реално хората ползват банкноти от 2, 5 и 10 лева, а големите купюри обслужвали основно сивата икономика.

"Големите актьори обаче стискат по 5 лева, унижението стигна до дъно. Все повече държавата прилича на силует, на сянка. Протестирам срещу тоталното политизиране на душите, на мисленето. Много ми се иска всеки да изповядва повече себе си, да сътворява своя паметник, а не да учавства в глобални илюзии", признава в интервю за "Стандарт" драматургът Елин Рахнев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 2 минути

Очаква се и нова подредба на бутоните

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 13 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 56 минути

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 1 час

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 3 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,