0
НВ В се разпада - с това заглавие излиза "Новинар" и подчертава, че в управляващото мнозинство тътнат сериозни проблеми, щом партньорите - Тошо Пейков и Весела Драганова - са решили да не влизат в царската партия. "Демокрация" е още по-категорична: "Тошо Пейков не пуска НДСВ в Европа".

Аргументите и на двете издания са извадени от декларацията, която Партията на българските жени и движение "Оборище" са разпространили изненадващо в края на седмицата. От нея става ясно, че двете малки партии са поискали своята част от държавната субсидия, настояват за тристранно споразумение. И което е още по-интересно: Пейков и Драганова предупреждават, че партията НДСВ (която трябва да се учреди на 26 януари) не може да бъде парламентарно призната партия, подчертава "Демокрация".

"24 часа" обяснява случилото се с дисидентство в царската група. И дава думата на Весела Драганова, която в обширно интервю настоява, че "ще докаже, че не могат да ги пренебрегнат". Отговорността за всичко това Драганова стоварва върху лидера на жълтата парламентарна група Пламен Панайотов.

"24 часа" обаче явно не питае особени симпатии към бунтарите, понеже в редакционния си коментар зове царя "да гони фантомите". След което изданието определя случващото се като политически рекет, защото "двата мили фантома просто щяха да гледат властта през крив макарон, ако не беше дошъл човекът от Мадрид".

"Труд" съзира в случващото се ултиматум към Симеон, но смята, че проблемът ни е друг, а не толкова в това парламентарно представена партия ли е НДСВ. Според "Труд" проблемът е дали сме случили на държава. И подчертава, че управляващите дойдоха на власт с обещания и приказки за ред. А ето че седем месеца по-късно само спорят помежду си кой е по-управляващ.

"Труд" прогнозира и истински срив в съдебната система, доколкото след поста на Филчев прокурорите Чирипов, Карайотов и Лилко Йоцов атакуват избора и на председателите на двете върховни съдилища в страната - Иван Григоров и Владислав Славов. Какво излиза: съдебната система сама започна да напада себе си - пита се "Труд".

Според "Демокрация" пък поне четирима министри трябва да си ходят, и то възможно най-бързо. Мнението е на синята лидерка Екатерина Михайлова, а неудачните министри според нея са финансовият, социалният, здравният и вероятно този на МВР, е подчертала тя, отбелязвайки все пак добрата работа на главния секретар Бойко Борисов.

Днешните издания не подминават и "случая Софиянски". "Новинар" не вярва от този случай да произтече шоу. "Труд" и "24 часа" взимат със Софиянски обширни интервюта, в които той подчертава, че е бил съгласувал всичко с правителството на Костов, а "Труд" дори извежда като водещо заглавие оплакването на столичния кмет, че малко преди изборите бил заплашван по мобифона от Йордан Соколов заради политическите си позиции. Горе-долу в тази връзка в редакционния си коментар в "Демокрация" Атанас Свиленов пък недоумява по логиката на какво, каквото и да сторят сините, все за някого е лошо.

На друго мнение по случая "Софиянски" е и "Монитор", който пита в анализ "няма ли да замръзне усмивката на Софиянски?" Защото, подчертава изданието, независимо от приятните си черти, кметът трябва да отговори: законни ли са комисионните на банка "Париба" и "Стандарт енд Пуърс"? Защо заемът е трябвало да бъде изтеглен от чужда банка, а не от някоя от българските, която пращят от свободни парични ресурси? И накрая "Монитор" се опитва да тегли чертата на двамата му кметски мандата, питайки се какво направи той за София. Построи ли поне един нов стадион, за да има децата къде да спортуват, а не да се тъпчат с наркотици и да затъпяват с рап? Едно модерно училище или детска градина? Вместо това, категоричен е "Монитор", първото нещо, с което Софиянски се зае, беше да си построи банка.

За "24 часа" най-важното с днешна дата е, че наесен пускат нов буквар. От читанките вече отпадали Младен Исаев и Асен Босев, а и буквите щели да се учат в друга последователност. Първо гласните, групирани по двойки (широка и тясна): а-ъ, о-у, е-и; после звучните, беззвучните и т.н.

От страниците на "Монитор" бившият румънски крал Михай пък хвали Симеон, че е станал премиер и го определя като голям патриот. Интересното е, че при срещата пред Врана с журналисти сегашният български премиер влязъл в ролята на преводач от английски, защото се оказало, че неговият румънски кралски братовчед е позабравил родния си език и на Михай просто му убягвали някои румънски думи.

В интервю за "Демокрация" едно от новите лица на СДС - д-р Васил Паница, пък прави следната връзка между професията на политика и тази на лекаря: в политиката някои виждат ясно, а други имат превръзки на очите. Второто обаче било изключено при докторуването.

А за "Новинар" всичко, което се случва около нас, са "царски работи". Как за половин година Симеон да зачеркне навици, градени 64 години? - пита изданието. А ние все му придиряме: че му паднал рейтингът, че царедворците му направили хаос с лекарствата, че някой си Тошо и някоя си Весела щели да му съсипят партията. В отговор, подчертава "Новинар", Симеон отсича - "стига с това черногледство". Тези думи може и да ни се струват малко странни за премиер. Но нашият премиер нали работи цар. А чули ли сте досега, пита "Новинар", някой цар да работи?

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 31 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 55 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни