0
Пв вителството нанася удар върху диабетиците, алармира "Демокрация". Постановление №290 отменя правото на диабетиците да получават безплатни глюкомери и тест-лентички за измерване на кръвната захар, съобщават за вестника от диабетния център "Свети Лука". Специалистите са убедени, че здравословното състояние на 50 000 диабетици, сред които 3500 ще се влоши.

Отлагат ДДС за лекарствата, известява на първа страница "Новинар". Лекарствата, произведени или внесени до 31 декември, ще се продават на старите им цени от миналата година. Това е едно от предложенията, които вчера здравното министерство внесе във финансовото. Така налагането на данъка ще се отложи за известно време, обяснява изданието. Но поне още два месеца ще продължи хаоса с лекарствата, докато се продадат старите медикаменти, прогнозира "24 часа". Някой трябва да поеме политическа отговорност за хаоса в аптеките. Ако монополът остане, фармацевтите отиват на борсата, изразява опасенията си пред "Демокрация" председателят на Браншовата камара на търговците на едро на лекарствата Владимир Найденов. В момента 75% от аптеките не работят. Тези, които работят, продават с 20% надценка и в нарушение на постановлението. Ако спазват цените от него, те пък са в нарушение на закона за ДДС. Крайно време е да се разбере, че командно-административния подход за вземане на решения е приключил. Вече отиваме към Европа и трябва да се зачита мнението на професионалистите, заявява Владимир Найденов.

Юристи откриха фатален гаф и в данъка за колите, отбелязва "24 часа". Депутатите не са определели данъчната основа за налога, твърдят те. Според закона данъкът се пресмята върху цената на придобиване на колата, посочена от официален вносител и коригирана с коефициент за овехтяване. Само парламентът обаче, а не вносителят, може да определя данъчната основа, подчертава изданието. Грешка открива "24 часа" и в таблицата за колите. Излиза, че за по-нов автомобил трябва да се плаща по-нисък данък.

Юристи са открили, че КАТ глобява незаконно за стари книжки, твърди на свой ред "Новинар". Никъде в закона за документите за самоличност не пише, че зелените паспорти и старите шофьорски книжки са невалидни от януари. Според тях трябвало да се посочи изрично кои документи и откога са невалидни, за да има право КАТ да глобява шофьорите, добавя вестникът.

По пътя на гафовете - хванаха дефектно евро у нас. Българин откри три дефектни банкноти от по 100 евро вчера. На банкнотите липсва кръглата холограмна лепенка, която е на лицевата страна. Това обаче не е единствения случай на дефектни евробанкноти в Европа, успокоява "Труд". Вчера и във Финландия са били установели седем купюри без холограма. Подобни дефекти понякога имало и в доларовите банкноти, отбелязва "Новинар".

А какво да каже народът за основния дефект на държавата още от Татово време - три цени в курортите: за чужденци, за простосмъртни българи и за управляващи, кой знае защо в нисходяща градация?, чуди се вестник "Труд". През първата си ваканция и царски избарници опитаха от благинките. Депутите нощуват за 4 лева в правителствените станции, показва проверка на изданието.

Колеви, Илиеви, Местан и Петрови, четири семейства в новото време пък фокусират вниманието на "24 часа". Четирите български семейства заживяха поновому. След като правителството на Сакскобургготски се закрепи, и мъжете, и жените преминаха на отговорна работа. В някои случаи на власт са и зетьове, баджанаци и лели. Непотизмът, или уреждането с постове на близки роднини и приятели, е нещо много типично за българските политически нрави, констатира изданието. Депутатката Адриана Брънчева често може да се види с колежката си от НДСВ Маргарита Кънева. Брънчева е снаха, а Кънева - кума на Весела Драганова. Роднините спасяват управленеца от страха да не се издъни. Постове си раздават в провалените общества, твърди в тази връзка пред "24 часа" антропологът Харалан Александров. Може да се окаже, че просто нямаме общество като цяло, а само анклави на благополучие и развитие. Тук има патология на овластяването. Тя е свързана с няколко феномена - разпадане на доверието, отсъствието на институционализирани стандарти и критерии, обяснява Харалан Александров.

Първанов ще моли Стоянов за съвети след 22 януари, пише "Демокрация", правейки така извод от срещата настоящия и бъдещия държавен глава. Първанов ще покани на разговори и експрезидента Желев. Политици от различни цветове ще помагат на новия държавен глава, добавя "24 часа". Петър Стоянов да продължи да работи за президентската институция, предложил дори новоизбраният държавен глава. Като знак за приемственост Първанов посочил, че първото му посещение ще е в Брюксел. Той щял да запази концепцията за структурата на президентската администрация. Ще има и двама нови секретари - по социалната политика и евроатлантическата интеграция, отбелязва "Новинар". Според "Труд" Първанов събира шарен екип. Разбира се, като всяко нещо, за което народът е търпелив, догадките започнаха. Сред сигурните лица "Труд" поставя бившата журналистка и доскорошен РR на Първанов Бойка Башлиева и другият важен човек - Красимир Стоянов. В президентството ще отидат да работят и дясната ръка на Първанов Тодор Велев, както и дипломатите Георги Димитров и Атанас Павлов. Завесата обаче напълно ще се вдигне на 22 януари. Действието ще е дълго, изморително и много отговорно. И за главните персонажи, и за народа. Дано този път той не бъде приет като масовка в кариерите на политиците, отправя пожелание изданието.

Ние танго не танцуваме, твърди Красен Станчев от Института за пазарна икономика пред "24 часа". Спасени ни сме поне от аржентинския кошмар. България според него има безопасен изход от борда - скок в Еврозоната.

Но оставаме в нашия си кошмар. Убийството на 6-годишното дете става все по-неясно, констатира "Демокрация". Горя танковата бригада в "Горна баня", добавя "Труд". Пуснаха депутатските близнаци побойници за по 1000 лева, известява "24 часа". "Не съм застрахован от това да се превърна в по-лош човек. Това е моят страх. Да не тръгна да озверявам и аз. Искам да съм на страната на добрите. На хората, които са запазили доброто, искам да кажа, че ние не сме малко", заявява на страниците "Уикенд" на "Новинар" Митко Кърнев, китаристът на "Д-2".

Още не са отшумели новогодишните празници и християнският свят е вече в навечерието на още два свети дни - и на 6 и 7 януари ще празнуваме Йордановден и Ивановден. И този път ще спазим отколешната традиция. На Богоявление, припомня "Новинар", след божествената служба в храма, шествието отива до някой извор, река или морето, където свещеникът хвърля кръста. Този, който съумее да го извади, пръв се поръсва със светена вода. В навечерието на Богоявление или на самия Йордановден тя пази от болести и пречиства духа. Това твърдят народните вярвания по нашите земи от незапомнени времена. За да омилостивят вили, самодиви и русалки, древните славяни изричали заклинателни молитви над езера и морета. Разказват, че срещу Йордановден небето се отваря и който в този момент силно си пожелае нещо, то ще се изпълни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности