0
Оо ово пребит полицай заради паркинг. Втори случай - така "24 часа" привлича вниманието ни към инцидента, който явно получава допълнителен отзвук заради аналогиите със сблъсъка пред общината в София, когато съветниците Вежди Рашидов и Емил Додов бяха обвинени в побой на полицай. Този път случката се разиграва в Пловдив, където сержант Георги Георгиев от общинската полиция е бил бит и е с пукната кост и скъсано сухожилие на ръката.
"Труд" обаче обръща внимание на главна прокуратура по следния начин: полицай е пребит, но биячът е бил пуснат. Главният секретар на МВР Бойко Борисов заявява пред изданието, че няма да търпи двоен стандарт и че е възмутен от пускането на бандита.

А в същото време бомба помете блок в кв. "Хаджи Димитър", е водещото заглавие на "Монитор". На фотографиите виждаме, че са пострадали три етажа от блок 133. Има ли взривът връзка с Поли Пантев, пита изданието, доколкото нароченият за убиване Кирил Цветанов, пред чийто апартамент е било поставено взривното устройство, е свързан с групировката СИК и е бил приближен на ликвидирания на остров Аруба Пантев. Още по-разтърсващи кадри на зейнали стени е уловил обективът на "24 часа". В блока имало и наводнение, а общинските власти търсят да настанят хората във временни жилища.

В същото време в "Труд" четем, че вече 1000 души са се подписали в подкрепа на пребития в София полицай, а Вежди Рашидов в блицинтервю му поднася извиненията си, като твърди, че го е обиждал, но че не бил използвал юмруците си.

Също за удар, но за данъчен удар, ни известява "Новинар". И то от 2002 г., когато ще плащаме двоен налог за имотите. Кафето ще е по-скъпо заради акциз с 1,50 лв. на кг. Втечненият газ ще се облага със 120 лв. на тон. Данъкът на колите вече ще е с 1% от пазарната стойност. Поскъпват и много други търговски услуги: например собственикът на хотел ще плаща 2000 лв. годишна такса за продажба на цигари. Шоколадът и капучиното щели да се облагат с по 3,50 за кг.
За сметка на това увеличават тавана за ползване на детски надбавки. За да получите такава надбавка, доходът на член от семейството трябва да е не 110, а 150 лв., но пък надбавките падат от 17 на 15 лв.

А сега поглед към вътрешната политика: Симеон клекна пред Първанов относно Националната следствена служба, твърди "Демокрация". С вчерашна дата стана ясно, че неин директор ще се назначава след 22 януари в съгласуваност с новия президент. Според изданието е започнал големия пазарлък за посланическите постове. Коментарът на "Демокрация" е, че ситуацията е в "царствено червено". И най-вероятно се върви към споразумение: царят-премиер оставя на новия президент-социалист да подбере шефове на спецслужби и възлови посланици срещу което получава комфорта лявата опозиция да не сваля правителството му.

"Вече няма да има боянски ливади", подкрепя тази хипотеза и в. "Земя". Думите са на Георги Първанов. А според "Земя" премиерът и бъдещият президент явно са се договорили. "Република" подчертава, че за целта те първо са похапнали постно на работна закуска в "Хилтън", състояща се от кифлички и кроасани, кафе, чай. "Монитор" също се вълнува от параметрите на договорката. Но успява в друго: да получи ексклузивно интервю от главния прокурор Никола филчев, в което той казва следното: че прокуратурата работи в момента по приватизационните сделка и се нуждаела от допълнителна помощ, тъй като делата били извънредно сложни.

Ако се питаме кои са феномените на годината, това са царят, Първанов и избирателят, твърди в обширен анализ политологът Андрей Бунджулов в "Труд". И характеризира ситуацията като "хибрид" (думи на Симеон Втори, казани за него самия).

В България много неща не проработиха, особено формулата за "независимия кандидат", твърди пък в специално интервю за "24 часа" съпругата на настоящия президент Антонина Стоянова, която настоява, че остават важни двете твърди ядра - дясното и лявото...

На ръба на пропастта сме - така режисьорът Борислав Чакринов определя българската участ пред в. "Република", нарича културата ни "безпризорна" и смята, че трябва да си достатъчно луд у нас, за да станеш примерно директор на театър. Абсолютното на същото мнение и актрисата Ани Бакалова, която пък в интервю за "Демокрация" се пита защо у нас все не успяваме да пресеем зърното от плявата. Защо забравихме толкова много неща, искрено се чуди тя, защо българинът смята, че е бил по някакъв начин щастлив в унизителната, но сигурна мизерия от времето на Живков и Виденов. Не знам в каква България ще живее моя внук Иван - не крие тревогата си актрисата Ани Бакалова пред "Демокрация" и споделя, че най-вече й се иска да се окажем страна с европейски характер.

Затова франкофонията е вашият коз - настоява пък в екслузивно интервю пред "Труд" Пиер Московиси, министър по европейските въпроси на Франция, който днес пристига на посещение в България. И определя френската позиция по разширяването на Евросъюза така: Франция приветства това разширяване, като още след срещата в Хелзинки през 1999 г. се бори да няма "две вълни" в преговорите с кандидатките за членство. Така че преговорите засягат всъщност 12 страни кандидатки, отбелязва Пиер Московиси. И припомня следното: Франция винаги е заявявала пред своите европартньори, че не иска България и Румъния, които са приятелски държави, и с които тя поддържа тесни връзки, да бъдат изоставени. Ето защо и позицията на Париж е техните перспективи за приемане в Евросъюза да бъдат ясно очертани. След което в заключение френският министър по европейските въпроси подчертава, че франкофонията е наш сериозен коз, доколкото България и Румъния са най-големите страни фракофони от Централна и Източна Европа. Става дума за коз, който не може да бъде пренебрегнат при вашата европейска интеграция, подчертава Пиер Московиси, доколкото е ясно, че езиковото разнообразие е едно от богатствата на Европа и една от основите на общия европейски дом.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 33 минути

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 12 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус