0
Вд ди Рашидов излезе от ареста, доволен е "Монитор".
Освободиха Вежди, присъединява се и "Труд". Рашидов и Додов пуснати под гаранция, отбелязва "Новинар". За 500 лева, уточнява "Република". Прокуратурата наруши закона, задържайки скулптора за над 90 часа, твърдят юристи пред "Монитор". Началникът на премиерския кабинет Стоян Ганев питал главния прокурор Никола Филчев за случая. От своя страна Филчев разпоредил проверка по случая "Вежди Рашидов", а шефът на софийска районна прокуратура Славчо Кържев е викан за обяснения, проследява стъпките по разгадаването на случая изданието. Защо толкова дълго, пита Ганев Филчев, изтъква "24 часа" и цитира думите на министър Петканов, които звучат като обяснение: "Всички са равни пред закона". За "Демокрация" обаче директорът на премиерския кабинет Стоян Ганев се е намесил безпрецедентно в независимото по конституция правосъдие. "Скандално!", отсича вестникът.
Срещата е безпрецедентна, тъй като изпълнителната власт няма право да се меси в работата на съдебната, коментират пред "Новинар" магистрати.

Премиерът поиска да узнае от Филчев защо е задържан Рашидов, внася яснота "Монитор". Премиерът има право да знае, заявява Ганев в интервю пред "Труд". Според началника на премиерския кабинет заинтересоваността на изпълнителната власт към това дело няма да му повлияе, допълва "Монитор". В същото време събират подписи за бития полицай, отбелязва "Труд". Това е правилният избор - и българският полицай го заслужава. Погледнете го - той винаги е на поста си, чист, спретнат като струна. Вие никога няма да го видите да влиза разпасан в близката кръчма на мутрите. Той никога няма да ви спре на пътя, търсейки си причина да ви прибере петдесетачка. Напротив - винаги е готов да ви се притече на помощ. Българският полицай знае, че е едно от лицата на държавата. Затова - да козируваме пред него!, гласи одата за българския полицай на страниците на "Труд". Хората се разделиха, констатира изданието. Това е акция за назидание. След нея наемни килърчета изляха фашизоиден гняв, твърди пред "24 часа" художникът Светлин Русев. Вежди сбърка, да се извини, опонира му задочно Юрий Проданов. Един публичен скандал, със замесена публична личност, се оказа много удобен за властта да демонстрира, че пред закона няма приятели, няма заслужили или незаслужили - всички сме равни. Много съм любопитен представителите на властта дали поне мъничко си вярват, пита на свой ред художникът.
Бандата от изнасилвачи е пусната на другия ден, убиецът с някаква мъничка гаранция е на свобода, да не говорим за крадците, които продадоха или изнесоха България. Всъщност публичните личности трябва да внимават какво говорят и вършат пет пъти повече от обикновените. Славата задължава, е отговорът на Юрий Проданов.

Така покрай скандала с известното име на Рашидов се очертаха две любопитни явления, обобщава "Новинар" в публикация, озаглавена "За кожата на един скулптор".
Първото е, че у нас много се дискутира за разпасалата се престъпност и щом се отвори дума за порочното явление, се стига до проблема за липсващото самочувствие на полицаите, които, счита се, са призвани да бдят над сигурността ни. А щом полицаят спре някой разбързал се депутат за превишена скорост, депутатът с иначе правилно мислене пита: Бе, ти знаеш ли кой съм? Второто любопитно явление е какви разделения настанаха в обществото ни за кожата на един скуптор. Едното е познато - полицаи срещу интелектуалци. Лошото е, че и второто е разпространено у нас - интелектуалци срещу интелектуалци, отбелязва "Новинар". Между другото, Вежди Рашидов се покая по телефона: "Има грешка, има и прошка", което е по-достойна позиция, коментира изданието.

Наред е срещата Сакскобурггоски-Първанов. Симеон - Първанов: рунд първи. Президент и президент в битка за спецслужбите, обявява "24 часа".
Добър ден, България! Прочулата ни по света като екзотична страна двойка цар-премиер и президент-социалист днес най-сетне ще се срещне, за да обсъди бъдещите си взаимоотношения, отбелязва "Новинар". Първанов се разбра с главния секретар на МВР Бойко Борисов за наследник на ген. Атанасов, научаваме от "Република". Двамата се видели на четири очи и Първанов ще склони за кандидатурата на досегашния зам.-председател на службата Иван Драшков, пише "Република". В същото време "Монитор" напомня, че политиците не са абонирани за "Мъж на годината". Класацията застава зад прогреса на личността като движение, път за извървяване, цел за преследване, а не като крайна точка. В политиката важи изразът "урокът свърши", заявява пред "Монитор" новоизбраният президент Първанов. А дали и в синдикалната дейност. Напоследък се чуват някакви жални вопли, че между правителството и синдикатите няма диалог, а ни очаква тежка и бедна зима. Но вярва ли някой на смешния синдикален плач, пита същото издание. От 12 години насам "свободните" профсъюзи се грижат единствено за това какво да спазарят за себе си и как да повлияят върху властта. Страната обаче замръкна пред железничарска стачка снощи, предупреждава "Новинар".

Стачката в БДЖ е пред старт, обявява "Демокрация". Железничарите едва ли склонят на обещания, тъй като получават заплатите си със закъснение от 1998 г. Железничарите най-вероятно ще спрат работа на 10 декември, понеделник, когато ще обявят ефективни стачни действия, уточнява "Република".

Бедните без пари, пенсионерите - без пенсии, МВР гледа строго. Така "Труд" навлиза в темата за бедността. Без пенсии и социални помощи могат да останат хората, които ще посрещнат Нова година със старите си зелени паспорти, защото от 1 януари 2002 г. те не са валидни документи. А катаджиите ще налагат глоби от 20 до 150 лева на всички, които карат със стари шофьорски книжки. Сега те са около 1,6 млн. души. Без глоба за смяна на шофьорска книжка след Нова година, уточнява "Новинар". Но ще има социално напрежение. Задават се бунтове заради личните карти, категоричен е вестникът, но изразява надежда, че еврото ще ни направи по-свободни.

От 1 януари влоговете ни в марки или френски франкове автоматично ще станат в евро. Не бива обаче да забравяме, че еврото стартира в трудни времена - война и рецесия, които го карат да кръжи около долара със скокове плюс-минус 10%, вдигайки кръвното на обикновените хора, загрижени за частните си спестявания и съдбата на малките инвестиции. И все пак, убеден е "Новинар", колкото и да се съмняваме в бъдещето на единната европейска валута, не можем да отречем, че тя ще ни направи по-богати и по-свободни, преди още да сме влезли в ЕС.

Френският зов ЕС да се разшири удря под кръста Германия. Френското предложение да бъдат приети наведнъж всичките 12 страни, включително България и Румъния, според списание "Економист" е опит да се блокира появата на голяма еврозона, чийто естествен център би станал Берлин, пише "24 часа". "Намирисва ли на вето?" е заглавието на престижното списание, в което се анализира френското шоково предложение за присъединяването на България и Румъния.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 21 минути

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Свят Преди 59 минути

Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 1 час

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 1 час

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 2 часа

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 2 часа

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 9 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 11 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 12 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 12 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 13 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 13 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 14 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 15 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 16 часа

Разпоредена е проверка

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 16 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР