0
НВ В реши да ражда партия, огласява горещата новина "Монитор". Жълтите правят партия от американски тип, уточнява "Труд". Царят става и партиен лидер, добавя "Демокрация". Лично Симеон поставил въпроса на гласуване, разкрива "Новинар". НДСВ ще се регистрира по Закона за партиите, като запази характера си на движение от електорален тип, решиха жълтите депутати и министри на семинара в Боровец след 4-часова дискусия с мнения "за" и "против". Шефът на ПГ на НДСВ отказа да съобщи колко са били "за" и "против". Според него са се противопоставяли само няколко души с алтернативно мислене, отбелязва "Труд". Премиерът взел думата накрая. Четири часа той внимателно слушал изказванията. Дори направил жест за мълчание с показалец пред устата на депутат, който се опитал да репликира изказващ се, допълва изданието. Семинарът излъчи три работни групи да подготвят учредяването на новата партия.

Министрите - Соломон Паси, Николай Василев и Любка Качакова, се изказали в подкрепа на партията, защото навсякъде в чужбина ги питали от коя партия са и те не можели да кажат, изтъква "Новинар". "Всяко движение, като участва в изборите, става партия, но не всяка партия е движение", обяснява пред "24 часа" шефът на премиерския кабинет същността на новата сила.

Според Явор Милушев НДСВ щяло да се регистрира като партия, за да осигури гръб на правителството и за да има механизъм да оперира в обществото, отбелязва "Монитор". Партията ще запази името Национално движение "Симеон Втори", няма да има низови структури, а по места ще бъде координирана от малки щабове, ръководени най-вероятно от депутати на движението, пише "Демокрация". Е, и? - репликира "Република". Решението на НДСВ да стане партия, макар и да е гореща новина, май интересува само кандидатите да я оглавят. Народът се вълнува най-вече ще има ли добавки върху коледните заплати и пенсии и дали след Нова година няма пак да го халосат с нови цени и данъци. По някое време депутатките Елка Атанасова и Румяна Георгиева залепили лица пред телевизора, където по новините чули, че няма да има 13-а заплата. "А бе, кой ги съобщава тия новини", отразява възмущението на жълтата депутатка Елка Атанасова вестник "Труд". Тв екранът отвърнал: "..., съобщи министър Милен Велчев пред журналисти в Боровец".

НДСВ да си направи партиен орган, защото било нормално управляващите да имат орган, поискал културният министър Абрашев. Той напомнил, отбелязва "24 часа", че царските хора трябва да имат и свое предаване по БНТ, за да може телевизията обстойно да показва това, което те правят. И тогава сигурно ще гледаме танцьорки и ще слушаме канцонети - гвоздеите в програмата на семинаристите в събота през нощта в ресторанта на хотел "Олимп". Трапезата не била съобразена с коледните пости - имало печени мръвки и паниран кашкавал. Постещите хапвали пържени картофи и салати. Менюто било написано върху жълта хартия. Насред вечерята избраниците затаили дъх, защото колегите им Даниел Вълчев и Христо Георгиев изпълнили италианската песен "Йо, ти амо" досущ като Масимо Раниери. Двамата си акомпанирили на ресторантската йоника. И насред целия този материал, достоен за предаване, "Труд" не пропуска и готовността на Тошо Пейков да катери Мусала, ако Симеон му нареди. Но не за да търси пари за коледни добавки.
Търсят пари за коледни добавки, пише "Труд". Чакали се средства от допълнителни плащания на държавните фирми под формата на дивиденти и приходи от данъци.
Коледните пари скараха Шулева и Велчев, отбелязва "24 часа".

Наложило се организаторите на семинара да ги съберат на обща пресконференция, за да изгладят разминаването, разкрива "Демокрация". Всъщност винаги сме твърдели едно и също, само че единият казваше, че чашата е полупълна, а другият - че е полупразна, отразява позицията им изданието. Над 800 млн лева са необходими, за да бъдат платени коледните добавки и пенсиите, както и всички планирани разходи, съобщава "Република". "24 часа" и "Труд" изтъкват, че Милен Велчев посъветвал журналистите да пишат, че ако не се намерят пари за добавки, вината няма да е на това правителство, а на предишното. То изхарчило 180 млн. лева за допълнителна инвестиционна програма, за да се опита да спечели изборите. Твърдението се поддържа и от началника на кабинета на премиера Стоян Ганев, според когото положението било толкова тежко, че човек и магьосник да бъде, не може да оправи това, което в продължение на 7-8 години е грабено истински и непрекъснато, отбелязва "Труд" и подчертава, че докато на целокупния български народ му растат сметките за телефон, бира, цигари, ток и парно, на отделни негови представители им растели сметките в Швейцария!

И така, пише изданието, докато финансовият министър Велчев се чуди откъде да вземе пари за коледни добавки, само през 2000 г. от България, и то само в посока Швейцария, са били изнесени 154,5 млн. швейцарски франка, или 207 млн. лева, разкрива "Труд". Изданието черпи информация от данните от секретен доклад на базирана във Великобритания организация "Суис мъни" ("Швейцарски пари"). В доклада се изтъква, че България се нарежда на четвърто място в света по темпове, с които нарастват депозитите на чужди граждани в швейцарски трезори. Диагнозата на анализаторите е, че милионите в закрити сметки са на корумпираните у нас.

Е, като е така, и занапред на българина децата му ще отлитат за Америка, парите - за Швейцария, а той ще хвърля капа, като събере стотинки за един шоколод. От Своге, заключава изданието.

Жълтият семинар на Боровец все пак произведе и новини, връща ни към широко дискутираната сбирка "Република". Една от тях е, че скоро сменят шефове на спецслужби. Промените ще се съгласуват със стария и новия президент. А особено необходимо било смените да бъдат съгласувани с Георги Първанов, защото той ще работи с шефовете им занапред, пише "Република". Започват големи съкращения и на дознателите до края на годината, наложени от липсата на образователен ценз, научаваме от същото издание. Само полицаи висшисти ще водят дознанията, цитира думите на министър Петканов "Труд". Решението е част от стратегията на МВР за борба с престъпността, която трябва да бъде готова до 30 март 2002 г. Най-важните приоритети на МВР ще бъдат борбата с корупцията, организираната престъпност, наркотиците и тероризма, изтъква обясненията на вътрешния министър "Монитор". Но засега нашата непредсказуемост тревожи света, споделя в интервю за "Демокрация" председателят на ПГ на НДС Надежда Михайлова. На конференцията "Политически промени" в Мексико бе изразена надежда, че това няма да доведе и до смяна в курса на страната, особено в посока на развитие на отношенията ни с ЕС и НАТО, заявява Михайлова.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Свят Преди 14 минути

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Свят Преди 27 минути

Властите смятат, че 47 работници са останали в капана на развалините

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

Свят Преди 2 часа

Тълпи ликуват и стрелят във въздуха по улиците на южния град Рафах

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 4 часа

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 5 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

Свят Преди 6 часа

Урсула фон дер Лайен: Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Любопитно Преди 6 часа

Двойката от Сливница сподели, че са разочаровани, че са отпаднали

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 7 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 7 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 8 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 9 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 9 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 10 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 11 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 11 часа

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната, предаде "Ройтерс"

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Изтребители летяха над София в Деня на Българската армия (СНИМКИ и ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя днес в Деня на храбростта