0
Ди иетата. Досиетата тръгнаха, лаконично обобщава от първа страница "Труд", отбелязвайки, че депутатите с часове са дискутирали поправките на първо четене, които да дадат достъп до скритото ни минало. "Дума" възприема поправките драматично. И след като заявява, че по този начин СДС е отворило кутията на Пандора (справка - гръцката митология и началото на злините на човечеството), изведнъж все пак решава от първа страница, че с досиетата ще приспиват мишлета. След което левият вестник се аргументира така: с отварянето на досиетата групата на г-ца Михайлова (сиреч парламентарната група на синята партия) целяла приспиването на 8 млн. мишлета от тежките им социални проблеми. И вчера БСП остана сама в гласуването, е коментарът около досиетата, който прави "Демокрация". Защото въпреки първоначалните си несъгласия, ДПС е подкрепило закона на първо четене. България не е нормална държава, може би този закон ще допринесе за имиджа й, е заявил депутатът Ремзи Осман. Според синия вестник дебатите около проектозакона се съпровождали от нервен смях отляво, както и спор от банките кой агент се крие зад псевдонима Лалето (депутати от дясно твърдели, че това е Георги Първанов). И за да придаде тежест на позицията си, "Демокрация" излиза с открито писмо на журналистите от изданието, които решават да дадат пример, искайки публично да се отворят досиетата им. Впрочем, от данни в "Труд", научаваме, че 90 процента от българите искали истината около досиетата да излезе наяве.

"24 часа" обаче е доста равнодушен към досиетата и настоява по-скоро да се отворят партийните каси. Както в САЩ списък на всички дарители можел да бъде открит в Интернет, твърди изданието. И ни призовава да не забравяме, че идат избори. И че ще настъпи истинска Троянска война, ако депутатите не разсекретят парите на партиите. Затова трябва регистър и за тях, твърди "24 часа", с ирония отбелязва, че само един членски внос не стига и се зарича да отдели място на всички партии, ако те кажат кой, кога и какви пари им е дарил.

А иначе по страниците на днешните издания си е все същото. Продължава да лее скандала около подхвърлената идея президентът да не се избира пряко, а направо от парламента. С едно уточнение: Костов е несъгласен с Народен съюз, отбелязва "Демокрация" вчерашната позиция на премиера за това, че не е бил известен от коалиционните си партньори. Тъй че няма нужда от интриги и куковича плетка, твърди синият вестник, припомнайки че СДС вече е поело ангажимент да подкрепи кандидатурата на Петър Стоянов. "24 часа" препоръчва в тази връзка на премиера да не гледа само към теменужките, а и да говори с шефа на кабинета си Николай Вълчев от Демократическата партия, който пръв лансира идеята. А според "Дума" Иван Костов е останал направо втрещен oт поредната идея на демократите на Праматарски.

И както говорим за изненади - не липсват и прогнозите. "Труд" определено бие рекорда, излизайки със заглавието "цигански бунт във Вълчедръм". Вчитането в публикацията обаче показва, че такъв бунт евентуално може да има днес, ако не бъдат изплатени отложените им социални помощи. "Новинар" провижда, че сметките за тока щели да набъбнат като ни пуснели по домовете напрежение от 240 волта, вместо традиционните 220. И това вече ставало, защото възмутени граждани звъняли в редакцията, за да кажат, че крушките гърмят в домовете им. Проверка на "Новинар" показала, че напрежението в редица сгради в кв. "Изток" е наистина 240 волта. В резултат на което крушките припуквали, вместо да припламват регулярно.

"24 часа" пък сизира припламнала война между сини лагери в Бургас. Нещо повече: изданието извежда тази новина още в заглавието си и подкрепя твърдението си с изстрелите, отекнали в понеделник по колата на областния лидер на СДС в Бургас Васил Камберов. "Дума" пък избира за разследването си близкото минало и по-специално причините, поради които са изритали Богомил Бонев от властта, публикувайки засега встъпителната част от строго секретен доклад на НСС, в който само се очертават причинителите на мръсните приватизационни сделки и на корупцията. В пасаж от този доклад откриваме основните дейставщи лица: това са групировките на Васил Божков-Черепа, "Вис-2", групировките на Николай Гигов, на Димитър Джамов и Гриша Ганчев, в близост до които били "Мултигруп", групата на Грашнов и Кюлев и стоящият в дъното на всичко това Мйкъл Чорни. "Демокрация" проверява твърденията на д-р Тренчев за спиртната афера и участието на "СИС Индъстрис". Позовавайки се на финансовото министерство, "Демокрация" обаче оповестява новината, че докторът синдикалист бил замесен в икономическа война на интереси и че сам бил получил 250 000 долара от фирмата "Синхронинвест", за да оповести озовалия се у него доклад на НСБОП. И като сме тръгнали по пътя на разкритията - "Стандарт" пък публикува документ, от който личи как навремето Максим е бил избран от Политбюро за патриарх. Документът, датиран от 8 март 1971 г. гласи следното: "Възлага се необходимата подготовка за избирането на Максим за патриарх". И той е подписан от Тодор Живков, Иван Михайлов, Пенчо Кубадински, Живко Живков, Станко Тодоров и Тодор Павлов.

"Трябва да се отърсим от миналото си, както Ница отрече Ялта", това твърди "Демокрация", публиквйки вчерашното обръщение на премиера Костов по повод на новите европейски реалности. Нищо от Ница, далеч по-скептичен в анализа си в "24 часа" е културологът Ивайло Дичев, който въпреки всичко смята, че повечето важни решения в Eвросъюза пак ще сe отлагат, пак ще има кандърми, закрити разговори, работни обеди и вечери.. Дали Германия не е била големият победител в Ница? - такъв въпрос задава пък "Демокрация" в специалното си приложение Европа b:g:. И за да не даде еднозначен отговор изданието публикува на цели две страници обширен репортаж от срещата в Ница, където, по думите на изданието, левичари са се опитали да застанат срещу обединението на Европа. Още повече, че и Джордж Буш -младши се ангажира с Балканите - това пък заявява в специално интервю за "Стандарт" председателят на комитета по разширяването на НАТО Брус Джаксън, който не скрива, че големите надежди в региона се възлагат именно на София.

Това е пътят пред нас, твърди актрисата Мартина Вачкова, която не може да сдържи радостта си пред "Демокрация" от падането на визите. И се обръща с призив към всички да гласуват . Защото няма кой друг да дойде и да оправи страната ни - категорична е Мартина Вачкова, която не скрива, че вижда отделни грешки, но че вече е направила избора си. А иначе имала неистовото желание да рикува, а покрай дъщеричката си се увлякла да модeлира с пластeлин. Иначе голямата й мечта било да направи предаване в което директно да говори с хората - дар, който имала и който и се струвало, че липсва днес, когато хората все повече са затворени в себе си.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена? - Не, първо ще си почина малко...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 22 минути

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 53 минути

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 2 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 3 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 3 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 4 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 4 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 4 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 5 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 5 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 5 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 6 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 6 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 6 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 7 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"