0
й й е!". И в скобички, ако някой се съмнява все пак, следва уточнението - Петър Стоянов. И още по-категоричния текст под снимка на вървящите рамо до рамо Петър Стоянов и Иван Костов - "Aко искате да знаете с една дума дали ще подкрепим Петър Стоянов за втори президентски мандат, тя е "да", заявил премиерът Костов. Така, на отделеното значително място на първата си страница, "24 часа" въвежда водещата за всички вестници днес новина, а именно - СДС ще подкрепи Петър Стоянов за нов президентски мандат и като независим кандидат - това заяви самият Иван Костов след среща на НИС с държавния глава. "Премиерът ме извади от неудобството да кажа - никога не съм се съмнявал, че ще получа подкрепата на СДС", цитира от своя страна "Демокрация" държавния глава. "Костов се вкопчи в президента", отмества леко ъгъла на наблюдение "Труд" като добавя - "Сините посягат към високия рейтинг на Стоянов заради собствения си срив". Защото според вестника не би могло и да има две мнения по въпроса - СДС поиска от Стоянов да бъде гарант за новата му предизборна политика. Той пък на своя страна поиска от управляващата коалиция да се разшири още преди изборите. Явно отново ще станем свидетели на работа в екип. Какъв атестат обаче получават за прогнозите си онези, които до неотдавна твърдяха обратното, пита се "Демокрация". И припомня, че лидерът на БСП Георги Първанов дори се беше ангажирал с точната дата на предcрочните избори през.. .настоящия октомври. За такива дяволити закачки обаче в политиката се плаща, отсича вестникът. А удобството да си в опозиция не е индулгенция за маршируването през просото с рогата напред. А иначе събитията от изминалия ден могат да бъдат синтезирани по следния начин - СДС и президентът показаха, че ще работят като един екип за управллението на държавата както досега, така и след изборите догодина, категоричен е "Демокрация". И следва признанието - това е нужно, за да не отидат на халост при евентуална промяна на мнозинството досегашните усилия на управляващите и лишенията на народа. Затова и СДС отново каза за Стоянов "Той е!", макар и с уговорката за независим. Защото този екип показа, че политиците може и да не се гледат в очите, но гледат в една посока.

Коя обаче е тази посока и е ли тя правилната, или поне що се отнася до народа, нищи днес "24 часа". Защото след смяната на върха в Югославия у нас човек и консерва да отвори отвътре ще изскочи наш държавник да дава ъкъл на комшиите. Очакваше се даже на внезапната среща СДС-Стоянов пак този болен въпрос да се нищи. Не че той не е важен и за нас самите. Само че след промяната в Белград у нас също станаха ред трагични неща. Едни младежи убиха друг с бомбички. Просто ей така. Избухнаха стари мини - разбирай как елитът харчи пари и как спестява пари. Да не говорим за отворените рани безработица, здравни грижи, образования, немотия, които тревожат три четвърти от българите. Синият елит обаче не пожела да говори пред обществото за тези дреболии. Защото него го занимават глобални, фундаментални и стратегически въпроси. И явно този елит толкова е затънал във виртуалните си игри, че не вижда пропастта, която зее между тях и грижите за хората, тъжно констатира вестникът. Само че тази пропаст не може да не се забележи, когато я гледат от другата страна. От един друг ъгъл, който може да се синтезира чрез простичката аритметика - 60 цента = 1,40 лева.
Защо тези сметки ли? Ами защото толкова пари ще получават бедните у нас, когато социалното министерство узакони новия праг на бедност. Според министър Иван Нейков летвата на нищетата у нас е 1 долар. Но тъй като и това явно е много, държавата ще дава на оголелите българи само по 60% от тази сума. В какво могат да я вложат, как да се прехранят с нея и други подобни ценни екзистенциални съвети дава днес "24 часа". Има даже разнообразие в менюто. Ако обаче сте решили да се поглезите с наденица, непременно ще трябва да оставите половината от кофичката кисело мляко за утрешния ден. Да не прекалявате все пак. Ако пък ви се е прияло грозде, то според министерските сметки освен сух хляб друго не заслужавате за останалия ден. И едно предупреждение - не се увличайте, твърде радостни от предложеното ви от вестника меню номер две например. Защото в цената там не са включени разходите за ток, ако все пак решите да си сварите или изпечете картофите!

Едва ли обаче същите терзания и сметки раздират всички онези, превърнали една неприлична дума в световен ред след края на Студената война. А коя е въпросната думичка - ами за нея шефът на Световната банка споделя - "Когато дойдох в банката ми беше казано, че има една дума, която не мога да използвам, К-думата, думата корупция". И въпреки подетия кръстоносен поход в световен мащаб срещу явлението, криещо се зад тази думичка, той едва ли ще има успех, прогнозира политологът Иван Кръстев в анализ за "Труд". И надали особен успех ще има дори и въвеждането от страна на Международния валутен фонд и Световната банка на набор от свещени практики в стила на ранния калвинизъм - например изискване фирмите, участващи в конкурс, да се закълнат, че ще играят честно. Защото икономистите и активистите на гражданското общество влизат във войната с корупцията без да съзнават, че преследват различен враг. Но пък може би тъкмо това е начинът, по който работи новият глобален свят?

В крайна сметка обаче, това може би не трябва да ни учудва. Защото в политическото море се появиха корабокрушенци и туристи с надуваеми лодки, които ще вземат превес, защото са екип на почиващите. Но изобщо готованците винаги печелят. Каквото и да получат все е кяр, защото нищо не са платили, споделя карикатуристът Борис Димовски пред вестник "Дума". И неговата житейска философия - "Отрано аз се простих с илюзиите за безпроблемно бъдеще и се научих да воювам с недъзите на живота, да посрещам стоически ударите му, без да се отклонявам от пътя си. Това ме удовлетворява и прави живота ми по-смислен".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Срещат се приятели. - Защо обикаляш така? - Търся сина си. Няма го в интернет клубовете, и в кафето, в дискотеката също. - Може да…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Любопитно Преди 2 часа

Тя e ексклузивен гост в подкастa “Кухнята след Ада”

<p>Изтеглят COVID ваксината на &quot;АстраЗенека&quot; в световен мащаб, ето защо</p>

Изтеглят COVID ваксината на "АстраЗенека" в световен мащаб

Свят Преди 2 часа

Според изчисленията разпространението на ваксината е спасило живота на 6,3 милиона души по света

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Свят Преди 4 часа

"Колективният Запад използва фалшификацията на историята като оръжие в информационната война", смята Путин

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

България Преди 4 часа

Новината бе съобщена на Facebook страницата на ЕЦТП

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Свят Преди 4 часа

"Тези пари ще послужат за военната отбрана и възстановяването на Украйна", заяви белгийското председателство в "Екс"

<p>Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях</p>

Кирил Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях

България Преди 4 часа

Петков, който е и водач на листата на партията в Перник на предстоящите избори, присъства на среща със симпатизанти

<p>Зеленски: Ако това не е нацизъм, кое е?</p>

Зеленски сравни битката с Русия с борбата срещу нацистка Германия

Свят Преди 5 часа

Коментарът му е по повод годишнината от края на Втората световна война в Европа

<p>Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София

България Преди 5 часа

Протестиращите скандират "Оставка!" и свалят доверието си от кмета на Столична община Васил Терзиев

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

България Преди 6 часа

Близки и приятели на убития Пеев излязоха на протест пред Съдебната палата

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

България Преди 6 часа

Във финансите катастрофата е огромна, парите ги няма, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Свят Преди 6 часа

"Той е недеклариран служител на военното разузнаване“, каза пред парламента британският министър на вътрешните работи

<p>Агенция &quot;Митници&quot; и НАП с физическа инвентаризация в &quot;Лукойл&quot;</p>

Агенция "Митници" и НАП с физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

България Преди 6 часа

Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Коалиция „Неутрална България“

Коалиция „Неутрална България“

Избори 2 в 1 Преди 6 часа

Коалиция „Неутрална България“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 6 часа

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 6 часа

Партия „За велика България“

<p>Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел, ето защо</p>

Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел

Свят Преди 6 часа

Според израелското посолство това е "сериозна обида" към паметта на близо 600 000 унгарски евреи