0
Ов ва си поредната седмица и поредният месец от безкрайния български поход към Европа. Това е първото, което ми хрумва, поглеждайки едромащабно днешните вестници. Най-напред разбирам, че участието ни в европейските футболни турнири приключи. ЦСКА и "Нефтохимик" отпаднаха и сега ще си гледаме еврофутбол по телевизията. Другото, което се набива на очи от първите страници е, че по въпроса за визите Съветът на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС ни е отложил за доуточняване на някои критерии. Докато трае това левите партии ще пуснат в действие проекта "Нова левица" и ще създадат предизборна коалиция, която да поеме управлението на държавата. Много по-рано обаче върху пропан-бутана ще легне пътен данък и "возенето" върху газова печка ще удари всяка домакиня в карбуратора. Причината за тази фискална акция била в намалелите с над 100 млн.лв. постъпления в републиканския пътен фонд. Половината от тези пари сме похарчили за коктейли и командировки в стремежа си за по-бързо интегриране в североатлантическите структури. По линия на комуникациите това очевидно става с ускорени темпове, защото от 1 ноември телефонните разговори пак ще поскъпнат. Този път - с около 8%. И всичко това - на фона на растящото напрежение в Югославия, където се подготвя обща стачка и тотален протест срещу режима на Милошевич, който все още отказва да признае изборното си поражение.

Това е основното, което се вижда, ако се спрете пред сергията и разгледате първите страници на вестниците, без да ги разгръщате. А сега можем да влезем и в детайли.
"ОПРОЩАВАТ 37 МЛН.ЛВ. ДЪЛГОВЕ НА БОЛНИЦИТЕ" съобщава "Демокрация" под главата на вестника. Това става, след като МС е решил да поеме натрупаните задължения на болничните заведения, но повече няма да се повтаря. И за да сме сигурни в това, вече върви акредитацията на болничните заведения, които от 300 ще станат 100. 8000 лекари ще напуснат системата в следващите няколко години и за тяхната преквалификация НЗОК ще организира курсове. Основният принцип в реформата на болниците ще бъде "парите следват пациента". Коментарът на вестника също е по тази тема и в него е приведено сравнение със здравната система в Белгия - държава, съизмерима по човешки потенциал и площ с България. Там болниците са 78, у нас - 300. Леглата - 40 хил., у нас - 87 хил. В Белгия една операционна работи средно по 14 часа дневно, у нас - 3. Нашите болни престояват средно 12 дни в болниците, техните ги изписват на петия ден. И т.н. С една дума - чисти сметки, живи пациенти.

Една от бабините рецепти за здраве е съчетанието между движение и чист въздух. Това в най-общи линии предлага правителството на предприемчивите млади българи. Обявата е поместена под главата на "Труд" и е набрана с големи букви. "РАЗДАВАТ 500 000 ДКА НА ХОРА БЕЗ ЗЕМЯ". Това е. Който иска да обработва земята, да стане фермер и да печели от селско стопанство, укрепвайки същевременно здравето си, да чака обявяването на свободните земи. Условието е кандидатите да нямат повече от 8 дка полски или 10 дка планинска земя и да са наясно, че се захващат със селскостопанска дейност, а не с туризъм, хотелиерство и голф. Наемът ще е от 5 до 8 лв на декар, а който желае да изкупи предоставената му земя, ще може да го направи срещу 1/10 от пазарната цена, а може и на изплащане.

И защото заговорихме за предприемчивост и здравословна печалба, използвам момента, за да ви кажа, че върху първата страница на "часовете" се кипри ефектното заглавие "КОЛКО МРЪСНИ ПАРИ ПЕРЕМ". Под него са фактите, че Бюрото за финансово разузнаване е получило за една година 285 сигнала за съмнителни банкови операции, 26 души са арестувани и т.н. Само че материалът е съкратена препечатка от "братовчеда" "168 часа" и възнамерявам да ви запозная с пълния текст в неделя. И нтересно е все пак графичното решение на тази първа страница, защото точно под споменатото заглавие и подзаглавието "ДАЛАВЕРИТЕ ПРЕЗ БАНКИ И КАЗИНА" е разположена голяма снимка на Кеворк Кеворкян, който вчера представи проекта на шведите от МТГ за участие в конкурса за втора частна национална телевизия. Впрочем, всички вестници са отделили място за това представяне. "Модърн таймс груп" е афиширана като един от фаворитите за трета национална телевизия в България. Шведите притежават 15 тв-канала, сред които ТВ 1000, собственици са на TV Shop и имат опит на малките пазари. От българска страна, освен Кеворк Кеворкян, ги консултират и бившите шефове на ДКД Веселин Стойков и Мартин Захариев.

От челните теми в днешната преса новината за "Новата левица" е по-челна в "Дума" и "Земя" и по-малко челна в другите вестници. Съдържанието й е, че е бил създаден Съвет за координация между БСП, БСДП, ОБТ и ПД "Социалдемократи", който ще изготви предизборна стратегия и управленска програма, с която левите партии да се явят на предстоящите парламентарни избори. В "Дума" е публикувано и решението на ВС на БСП и ПГДЛ по този въпрос. "НОВА ЛЕВИЦА? ДО СЛЕДВАЩИЯ ЛИЧНОСТЕН КОНФЛИКТ" - такова е заглавието на "новинарския" коментар по случая. Отношението е ясно, а колкото до тона, само ще го започна: "Пасейки, пасейки, левите стигнаха до идеята за български ПАСОК.. ." "Труд" допълва известната досега информация с още новини от пъстрия социалдемократически спектър, обявявайки, че междувременно БСДС са отказали присъствие на срещата на представителите на БСДП, ПДС, НСДП СДП на 3 октомври, чиято цел е да подготви обединението на всички социалдемократически организации в единна партия.

Заседанието на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС вече го споменах. Не съм казал обаче, че на него е посветен коментарът на 9-та стр. в "Труд" - "ВЕНИ, ВИДИ, ВИЗИ", цели две страници в "24 часа" с различни мнения, информация колко пътуваме в Европа и къде най-често ходим, кой е за нас и кой - против и т.н. "Новинар" е предоставил половин страница за темата "визи", върху която е развил тезата, че Евросъюзът продължава да се страхува от масова имиграция и с тактически ходове отлага вдигането на шенгенските бариери.

"СДС СДАВА ВЛАСТТА" е заглавието на "тежкия" анализ на "24 часа". Фото-колажът е от ленински тип, а фигурите в него са с лицата на Лучников и Сугарев. Основната теза в анализа е, че докато управляващата партия се раздира от вътрешни борби, компромати и управленско безсилие, на въоръжение се вади допотопният пещерен антикомунизъм, което води до затваряне на сините в собствен свят, който все повече ги отдалечава от реалния. Прогнозата, а и съветът на автора Петър Петров е те да загубят изборите, за да се пречистят и консолидират. През една страница от този анализ е интервюто с рок-дамата Милена Славова, озаглавено "ТОВА Е ДЪРЖАВА НА МОШЕНИЦИ". Първото, което казва тя много прилича на познатия вопъл "Неам нерви!". А квинтесенцията е дадена в подзаглавието "ОГРАБИХА НИ ПРОВИНЦИАЛНИ ТАРИКАТИ".

В "Новинар" можете да намерите друго интересно интервю - с Анастасия Мозер. То изцяло е посветено на понеделнишкото изявление на президента Стоянов по повод забележките на Лучников към него. Според съпредседателката на Народен съюз "ПЕТЪР СТОЯНОВ Е НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКИ ПОЗИЦИИ". Тя смята, че зад това изявление се крият лични мотиви и стремеж за осигуряване на собственото политическо бъдеще.

За следизборната ситуация в съседна Югославия ще си говорим след малко с колегата Любомир Горинов, но все пак ви съветвам да хвърлите едно око на публикацията на Севда Диновска в "Труд" под заглавие "ПРОГНОЗА - СЪРБИН".
Другото, което можете да научите от днешната преса е, че Роро знае домашния телефон на Памела Андерсън и продава информацията за 500 долара, че пострадалите от взрива в "Младост" са правели бомбички за мач на ЦСКА (пък техните любимци не додрапаха до пълен реванш в Будапеща), че британци отпразнували златната си сватба на ролкови кънки и че от кулинарните вкусове на мъжете се разбирало какви съпрузи са.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности