0
Кв во означава Брутен вътрешен продукт на езика на обикновения българин? Ами той може и да не се яде и пие, но за да има увеличение на доходите, необходимата предпоставка е икономическият растеж. Така "Демокрация" коментира изявлението на министър Муравей Радев за нарастването на Брутния вътрешен продукт, който имал всички шансове тази година да надхвърли 25,5 милиарда германски марки. А ръст от 4% на прост български език означавал само едно - че ще има ново увеличение на бюджетните доходи. След финансовата стабилизация, това ще бъдат първите по-осезаеми резултати от реформата през последните три години, допълва вестникът. Досега имаме изключително успешни стъпки. Сочени сме за пример като страна, успешно провела валутния борд, с успешна финансова стабилизация, когато сме били на прага на хиперинфлацията, със стабилизарана банкова система, с добър банков рейтинг, сякаш допълва столичният кмет Стефан Софиянски в интервю за вестник "Труд". Позицията на Международния валутен фонд обаче винаги води до рестрикция. В момента обаче ни е необходима по-висока степен на свобода, за да реализираме икономически стъпки като намаляване на данъците. А иначе какво става в СДС. Защо се създаде това напрежение и защо не можем да се гледаме открито в очите, пита се Софиянски. Защото там хората ходят като сенки, гледащи да се разминат един друг. А решението не е толкова сложно - то се състои в ясно послание до обществото, нещо което не бе направено на конференцията.

Костов, ръководейки СДС има нужда от стабилна политическа организация, която да се опитва да консолидира силите вместо да ги разделя. Тези, които искат да направят полезни неща, са повече от тези, които се опитват да ги развалят, отбелязва от своя страна Евгений Бакърджиев в интервю за "24 часа". И допълва - Винаги съм казвал на Костов: Иване, на гърба си вече нямам празно място от белези. Ако получавм нов белег, той е върху стари.

Поредния белег върху други гърбове обаче коментират всички вестници днес. "Разкриха саботаж на лекари. Няма кой да лекува в поликлиниките", обявява "24" във водещото си заглавие. "1000 села без семеeн лекар", допълва картината "Новинар". Сред лекарите имало и такива, които работели срещу реформата, обявил шефът на здравната каса. Лекари в поликлиниките масово излизали в отпуск от 1-ви юли и нямало кой да преглежда пациантите. Недоволните дори учредявали асоциация за защита на интересите си, разкрива "24 часа". Кой обаче ще защити интересите на хората, които най-добросъвестно си плащат здравните осигуровки и които за награда откриват, че всъщност няма кой да ги лекува? На този въпрос вестниците отчаяно и безрезултатно търсят днес отговор. Защото дори опитът в Русенско да събират по 1 лев на семейство, за да привлекат лекари с повече пари, въпреки готовността на ръце да го носят, линейка да му купят, курбан да му колят, никой не ще да се хване да лекува хората в 1000 села, отбелязва "Труд". Е, все пак и това е разбираемо. Ясно ни е, че центърът със сигурност не се намира в село Долно Нанагорнище, отбелязва от своя страна "Новинар". Какво излиза сега обаче? На всички ни стана ясно, че здравните вноски са задължителни. Добре. Сега излиза обаче, че съвсем не било задължително точно доктор да те лекува. Можело да бъде и фелдшер. Е, в крайна сметка със същия успех работата можеше да свърши и ветеринар, предлага "Новинар". Хем на село има нужда от него, хем и ние май все повече заприличваме на овце.

И само поредният пример - и тази година бъдещите студенти ще трябва да зубрят наизуст цитати от разни скучни повести и романи. Ще се налага да наизустяват уроците по биология заедно със запетайките и изобщо за тях мъките продължават, отсича "24 часа". Днес обаче за първи път в българската история кандидатите за елитни училища ще се явяват на изпит с тест. Това е начало на революционна промяна в образованието и затова е много важно да не започне с провал, отбелязва "24 часа". И така - за първи път хиляди деца ще бъдат поставени в равноправно положение. Няма значение кой ще ти проверява съчинението, в какво настроение е учителката, кой е либимият й поет. Вече ще е все едно в какво училище си учил, къде живееш и какъв ти е полът. Или знаеш, или не знаеш, отсича вестникът. Затова сега е толкова важно реформата да старитра с успех. Вярно е, че премахването на съчиненията от гимназиите, а в близко бъдеще и от кандидатстудентските изпити е като изгонването на РМД-тата от приватизацията на вицовете. Доста разтърсващо. И все пак това е само началото, като при борбата с корупцията - най-важно е да премахнеш причините, които я пораждат.

"Напълно свободно". Така е озаглавила автобиографичната си книга съпругата на бившия френски президент Франсоа Митеран, Даниел Митеран. Тя пристига в София, за да представи книгата си днес във Френския културен център, отбелязва "24 часа". И въпреки, че са спазени каноните на голямата политика, все пак читателите ще могат да се насладят на начина, по който Даниел Митеран открито критикува министри и депутати, подчертава вестникът.

По повод предстоящата 70-годишнина на Георги Черкелов, "Труд" публикува интервю с известния актьор. Вярно е, че на някои хора не им стига акъла да преценят. Но от глупостта човек не трябва да се обижда. Една част от политиците не обичат и не жалят народа си. Даже започват да го презират, но това е защото е покорен и търпи. Но какъв e смисълът от терзания след като не мога да направя нищо, отбелязва Георги Черкелов. И допълва - Най-тежко е, че в духовната сфера не вървят никак.
Техническите чудеса отнемат топлината на общуването помежду ни. Тъжно е, че на прага на 21-ви век не живеем заедно, тъжно отбелязва известният пианист Алексис Вайсенберг. Но все пак, музиката е един от отговорите на тази самота. А човекът - той е път към самия себе си.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 5 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 6 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 8 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 9 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 11 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 11 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 11 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 12 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 12 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 13 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 13 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 14 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 14 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 15 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите