0
с стов, омитай се!", тръби "Дума" от първата си страница. Снимка на над 10 000 участници във вчерашния първомайски митинг на социалния протест допълват внушението. Изданието цитира словото на лидера на БСП Георги Първанов, който иска оставката на корумпираното правителство и предлага алтернативата управлението на страната да се поеме от обединените усилия на консолидиращата се левица. Другите вестници обаче показват и една друга страна от митинга на първите си страници. "Червени си биха шамари на 1 май"- "24 часа" и "Социалисти се сбиха на 1 май"- "Демокрация". Сблъсъка предизвикали двайсетина души от организациите Комунистическии блок - София, БСП - марксисти, клуб "Ален мак" и "Че Гевара". Те се обявили срещу лидерите на трибуната Първанов и Румен Овчаров. Следват и коментарите. "Демокрация" е озаглавил своя "Шизофреничност". "На фона на мащабните протести в Западна Европа по случай 1 май БСП събра рехава агитка в центъра на българската столица. При това, въпреки скандиранията за единство, празнуващите Деня на труда, който вчера си беше партийно мероприятие, се разделиха на две: едната половина акламираше Първанов, а другата го заклеймяваше като пръв натовец. ..На фона на тази обикновена шизофреничност (раздвоение на личността, уточнява "Демокрация") претенциите на социалистите, че могат да управляват, са лишени от всякаква достоверност. Просто защото избирателите някак си не могат да разберат коя от двете същности на партията ще вземе връх, та да гласуват за нея".

"24 часа" обаче е на друго мнение в анализа "Георги в прегръдката на партийната ламя". Според изданието лидерът на БСП "ще има уникалния шанс навръх именния си ден да се нарече с името на светията Георги и да се нарече Победоносец. ..Соцлидерът вече пребори противниците си. Преди 4 години Румен Овчаров дишаше упорито в гърба му и се гласеше за стола на "Позитано" 20. Сега двамата ще бъдат партньори, след като неуспелият кандидат-кмет оглави софийската партийна централа. Александър Лилов и протежето му Янаки Стоилов вече са преклонили глава пред Победителя. ..Жан Виденов отдавна не е на политическата сцена. ..За сериозна схватка се гласят само лидерът на "Открит форум" Красимир Премянов и влюбеният в руското величие Иван Генов. И двамата ненавиждат НАТO... Сами обаче няма да стигнат партийния връх и сигурно ще подадат братска десница срещу Първанов", прогнозира "24 часа". "Труд" се включва с "Метачи - бол, резултати - хич". Вестникът смята, че се получава омагьосан кръг. И уточнява: Първанов издига лозунги против безработицата, за оставка на правителството и предсрочни избори, други издигат лозунги против Първанов. ..Сега пак навлизаме в сезона на голямото метене, продължава "Труд". Ясно е, че ако Първанов иска да омете Костов, то първо ще трябва да омете ония, които искат да ометат него. Защото ако не го направи сега, те ще го ометат, когато дойде на мястото на Костов. Както ометоха Виденов. И така до края на света".

В същото време какво става в отсрещния лагер? "Командира вика Евгений за съюзник", отговаря "24 часа". "Добрият човек" Бакърджиев сякаш вече мина в лагера на добрите сини. И май отвоно е съюзник на премиера Костов. "24 часа" нищи две версии защо "лидерът на СДС внезапно протегна ръка на човека, който заплашваше да разцепи синята парламентарна група". "Едната е, че премиерът привлича Бакърджиев, за да не го превърне в свой враг. Другата е почти криминална - Евгений е принудил Костов да изпълни исканията му. По вероятно звучи първата, е позицията на изданието, което дава и аргументите си. Въпреки ударите през последните четири месеца той запази авторитета и поддръжницигте си. Зад него плътно стои СДС - София, парламентарното му лоби наброява поне 20 души. Освен това Бакърджиев не изтърва нервите си и мълча, докато беше в немилост след ремонта на кабинета. Нещо повече - оттегли се от борда на партията и остана само на поста си в столицата. ..Целта на Костов е ясна. Всеки съюзник срещу душманите му е вече нужен". Кои обаче са душманите? Според "24 часа" срещу "Командира вече са и тези от СДС, които искат тактически съюз с ДПС на парламентарните избори. Това са хората, които се опитват да спасят СДС от пълен провал на парламентарните избори". Костов обаче предпочита да не дели управлението на страната. "24 часа" цитира т.нар. вътрешна опозиция, според която "дори да позлати пенсионерите и студентите, СДС не може да вземе сам мнозинство на изборите. Бедността и скандалите с корупцията отблъснаха сините симпатизанти до там, че повечето са склонни да гласуват за леви партии ей така, напук".

Днешната преса е отделила място и за замесените в СПИН-скандала български медици. Делото се отлага с още един месец. Междувременно в дома на една от сестрите била намерена кръвна банка. Адвокатът Бизанти поискал да се сравни видът на вируса на СПИН на болните деца с кръвта на банката. Ако се окаже че не съвпадат, ще отпадне най-тежкото обвинение срещу българите - заговор срещу Либия, четем на страниците на "24 часа". "Новинар" е скептичен в коментара си. "Сигурно ще се докаже, че вида на СПИН от банката е същият, като заразилия либийските деца, защото е твърде възможно цялата работа да е предварително нагласена. Дано обаче властите да стигнат малко по-далеч и да проверят как е попаднала банката в квартирата", призовава "Новинар".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 1 час

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 2 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 4 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 4 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 4 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 5 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 5 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 6 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 6 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 6 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 7 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 8 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 8 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 8 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 8 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 9 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите