0
Сн ндал, жестокост, кръв по БНТ - така днешните издания подемат в хор още в заглавията си темата за излъчените брутални кадри в понеделник по "Света и у нас". "Скандалът гръмна", отбелязва "Труд" и поне двама души ще бъдат дисциплинарно наказани - водещата Милена Милотинова и редакторката Савина Спасова заради кадрите, които показаха как бе отрязана главата на руски войник. В. "Дума" определя скандала като "кървав" и в потвърждение на тезата си отива още по-далеч, публикувайки на първа страница кадри от видеозаписа. С което и отстоява позицията си, че зверствата на чеченците не трябвало да се крият от световната общественост, но все пак настоява, че преди това аудиторията е трябвало да бъде предупредена. "Клане по никое време" - така "Новинар" определя случилото се, като за изданието чеченският гаф е показал липсата на рефлекси в "Сан Стефано" отвъд официозните ръкостискания на министри. "Не бива да се показва насилие по време на депресия", твърди от страниците на "Новинар" психиатърът д-р Александър Ангелов, който уточнява, че за такива неща другаде се завеждали дела за психически травми. "Пет милиона гледаха на живо екзекуцията по БНТ", констатира "Демокрация" и преминава към това, което следва оттук нататък. Защото шефът на новините Константин Кисимов е подал оставка, която не била приета, но програмният директор на Канал 1 Светла Петрова е заявила, че някой трябва да поеме отговорност, тогава, когато са били преминати всички професионални и морални норми. Още повече, че според информация на синия вестник касетата с шокиращите кадри е била пусната пред журналисти в руското посолство, тъй като Русия разпространява от известно време кадрите преди Съвета на Европа да реши дали да замрази нейното участие в организацията заради нарушаването на човешките права в Чечения.

Една друга тема - предстоящото днес дерби Левски - ЦСКА - съседства по страниците на изданията с телевизионния гаф, може би защото и в двата случая общ знаменател е насилието. 1000 полицаи ще присъстват на стадиона, отбелязва "24 часа" и изтъква необходимостта от строги мерки, за да не се повторят скорошните изстъпления на феновете и сблъсъците с полицията. А в интервю за изданието вътрешният министър Емануил Йорданов призовава тези, които ги изнервя полицията, просто да си гледат мача вкъщи. В потвърждение на предвидените мерки "Новинар" съобщава, че центърът на столицата - цялостно или частично - може да бъде затворен след 17 ч. А "Демокрация" дори публикува схема на стадиона с опасните сектори, както и призиви от клубовете към техните привърженици днешния мач да мине без насилие и без намеса на специални части полицията или - не дай Боже - на армията. Може би защото за войската вече са предвидени далеч по-мирни и по-важни функции.

Защото "армията щяла да чисти държавата" - научаваме от водещото заглавие на "24 часа". Спокойно, подчертава тутакси изданието, не съзирайте намеци за преврат. Просто такова било вчерашното решение на съвета на отбраната в отговор на почина на екоминистърката Евдокия Манева. Защото все някой трябвало да изхвърли отпадъците от голямото пролетно чистене, към което са подканени всички граждани в съботните дни. А пари както знаем няма, затова и армията отново е призована да изпълни дълга си. За съжаление на вчерашното заседание не се е стигнало до решение за намаляване на срока на военната служба, най-вече за висшисти, и така този срок, отбелязва "Труд" за пореден път е скарал военни и цивилни.

Ала ако армията ще почисти боклуците, кой ще почисти държавата от корупцията - този въпрос продължава да тегне по страниците на днешната преса около касетата с гласа на корумпиран чиновник, която все още е в ръцете на д-р Тренчев. Касетата се пазела в банков трезор, четем във в. "Земя", който също съобщава, че засега към нея бил проявен интерес от кабинета на премиера и от прокуратурата, но не по законния ред. За сметка на това, четем в "Труд" прокуратурата е имала достатъчно време, за да се занимава с писателя Христо Стоянов и неговите романи "Скритият живот на една помакиня" и "Рязаният поп", който сега на свой ред, за да отстоява правата си, завеждал дело срещу окръжния прокурор в Смолян.

Впрочем, днешният ден бележи и друга малка победа на пишещите в България. Защото с писмо от 3 април, подписано от културното и социалното министерство, ликува "Демокрация", е било взето решение хонорарите в медиите да не се облагат със социални и здравни удръжки. Удовлетворението на изданието пък е напълно обяснимо като се има предвид, че инициативата за писмото е дело на фоторепортер на "Демокрация". Вероятно защото фотографите в прекия си контакт с реалността са свикнали най-пряко да отстояват истината.
И като говорим за истината, голата истина, не можем да не споменем един вчерашен прецедент в съда, за който можете да прочетете в "Новинар". Тъй като вчера подсъдима е останала в евино облекло в столичната Съдебна палата и на дело е изобличила свидетел, който давал показания за нея, твърдейки че й бил любовник, но не бил запознат с особености на нейното тяло. Жалко обаче, че въпреки прецедента, истината в правосъдието и нас не винаги лъсва, коментирали юристи. Рибата се вмирисва откъм главата, а ние сме нация, която очевидно не умее да се грижи за рибата си, твърди Мартин Карбовски на страниците на "24 часа". Затова явно сме обречени сами да си избираме риби и да ги оставяме сами на себе се, което неминуемо води до вмирисване. Затова, обобщава Мартин Карбовски, е кофти да си медия, ревизор или гражданин в тази страна - крещиш, оплакваш се, нещата са ясни до болка - и нищо.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 7 минути

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 22 минути

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 56 минути

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 1 час

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 1 час

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 3 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 3 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 3 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 4 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 5 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 6 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 7 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 7 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна