0
Ул лищата, които стачкуват, остават без ваканция, пенсионерите няма да плащат допълнителни осигурителни вноски, за сметка на това родителите ще плащат отделна такса за изпит в езиковите гимназии. Така, събрани в едно, водещите теми на днешните издания са подчертано социални. Каквито са и проблемите ни, често усложнявани от абсурдни разпоредби. "80 000 учители са без заплати от месеци, синдикатите не крият тревогата си, че нещата излизат извън контрол", четем в "24 часа". Така след грипна и дървена ваканция, учители по места обявяват и гладни стачки. Общините нямали пари да им платят или ги били изхарчили за друго, министерството на просветата не можело да помогне с нищо и смятало да отмени ваканцията. На което синдикатите с право се питат с какво отменената ваканция ще облекчи положението на учителите, които сега стачкуват, защото не получават заплати. Социалното министерство, научаваме от "Труд" обаче изглежда е направило още една стъпка в разбирането - пенсионерите, наети по граждански договор и със свободни професии нямало да плащат допълнителни социални осигуровки. Защото осигуровката обезсмисляла труда на самонаетия възрастен човек, бил споделил министър Нейков след срещата си с актрисата Татяна Лолова. За сметка на това родителите ще трябва да плащат по 6 лв. за всеки изпит в езикова гимназия, за да се явят децата им на някой от националните тестове, отбелязва "Демокрация". И коментира, че никой досега смислено не е обяснил защо се налага това и за какво ще отидат парите. Нали някога с една такса и с един изпит се е кандидатствало навсякъде, а сега някой е решил да се плащат отделни такси просто, за да се събират пари.

"Скандал пък подзаконов акт бил на път да разтърси хазарта", съобщава в."Пари". Ако бъдели спазени сроковете за въвеждане на системата за контрол, щели да фалират българските производители на игрални съоръжения и на мястото им да се настанят няколко американски производители.
"Корупцията е бич 1 за икономиката, а приватизацията е разочароваща", е заявил бащата на валутния борд проф. Стив Ханке, вчера, цитиран от "Дума". България се възприемала по света като страна с голяма корупция, а там, където имало голяма корупция, имало и нисък растеж, е обобщил проф. Ханке. А отново Стив Ханке, този път в специално интервю за "Труд" е заявил, че доколкото е запознат със сегашната правителствена програма, тя силно му напомняла петилетен план. И дори България да изпълнела всички реформи, простата сметка показвала, че ще са и необходими повече от 100 г., за да настигне Европа. Въпреки, че според него се забелязвали и някои позитивни характеристики, предвещаващи икономически растеж. "Корупцията не е основен проблем за инвеститорите у нас", опитва се да опровергае проф. Ханке новият председател на Агенцията за чужди инвестиции Георги Табаков от страниците на в. "Пари" и дава пример с интереса, проявен от френските инвеститери от групата "Медеф". Защото много скоро този интерес можел да се конкретизира в конкретни проекти: Дунав мост, летище София, енергетиката и водоснабдяването, което обяснявало и защо след влизането на банката Сосиете Женерал в България, Франция се е изкачила на четвърто място в листата на инвеститорите.

"Въпросът сега е да се разработят частни проекти по пакта за стабилност на Балканите", отбелязва шефът на търговско промишлената палата Божидар Божинов пред "Демокрация", но уточнява, че засега такива проекти липсвали. Може би защото българските фирми не проявяват инициатива, а все чакат помощ отвън. И като говорим за темата помощ отвън - още няколко думи за инициативата "Български Великден", за която днешните вестници дават доста подробности. Инициативата, както си спомняте, предвиждаше да се поканят млади и успели българи в чужбина, за да помогнат на европейската ни интеграция. Сред поканените били принц Кирил и Ралица Василева от Си Ен Ен, като в."Дума" отбелязва още на първа страница, че сред поканените била и Яна Костова, дъщерята на премиера. А "Демокрация" продължавайки темата за успели млади и съвсем млади българи съобщава в дните на франкофонията за победата на шестокласничката Стояна Гуговска от София, спечелила първа награда в конкурса за млади литературни таланти "Жьо букин-миниплюм". Съгласно регламента на конкурса, списанието канело известен писател, който давал началото на някаква история - тази година писателката Мари-Од Мюрай, а 8000 участници са опитвали да й дадат край като най-сполучлив се оказал този на българската участничка.

Нека се порадваме на успеха и то без завист - нещо много трудно на Балканите, както твърди култорологът Ивайло Дичев в анализа си "Балканите - еротичният погреб на Европа", който можете да прочетете в "24 часа". "Всяка нова война на Балканите предвещавала нов взрив на балканска еротика и на скрити и потиснати желания", твърди Ивайло Дичев. Завистта струяла отвсякъде - към съседа, към богатия, към успелия, както писал един словенски философ. "Затова и сега, твърди култорологът Ивайло Дичев, ние присъстваме на нов ужас - на пробуждането на древния страх от завоевателите, сега изразен в омраза към малцинствата". Изразен според него в мрачната въздишка на един сръбски националист, много преди събитията в Косово, който споделил: "И като помислите какво сега се случва край нас, другите, тоест албанците, имат деца". Всички останали, както е в известния роман на Алеко, тук явно трябва да се срамуват.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ спряха временно доставка на бомби за Израел

САЩ спряха временно доставка на бомби за Израел

Свят Преди 19 минути

Причината е, че страната не е успяла да отговори на опасенията на Вашингтон относно плановете за нахлуване в южния град Рафах в Газа

Слънцето се доближава към пореден максимум на активност

Слънцето се доближава към пореден максимум на активност

Любопитно Преди 57 минути

Само за 24 часа - на 5 и 6 май има три изригвания на Слънцето със сила X1.3, X1.2 и X4.5

Ново проучване: Шофьорите вдишват причиняващи рак химикали в колите си

Ново проучване: Шофьорите вдишват причиняващи рак химикали в колите си

Свят Преди 1 час

99 % от автомобилите съдържат забавител на горенето, наречен TCIPP, който е потенциален канцероген

Аномалиите на климата: Април счупи световните температурни рекорди

Аномалиите на климата: Април счупи световните температурни рекорди

Свят Преди 1 час

От юни миналата година насам всеки месец е бил най-топлият подобен период в историята

При въздушна атака: Русия атакува за пореден път енергийни съоръжения на Украйна

При въздушна атака: Русия атакува за пореден път енергийни съоръжения на Украйна

Свят Преди 1 час

При руската атака са нанесени сериозни щети на оборудване в три топлоелектрически централи

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

България Преди 1 час

През май 2023 г. 18-годишен шофьор с книжка от 3 месеца блъсна и уби на място двойката

Шофьор се вряза в паркирана кола в Стамболийски, след което избяга

Шофьор се вряза в паркирана кола в Стамболийски, след което избяга

България Преди 1 час

Катастрофата е заснета от охранителни камери

<p>Коя е първата храна, консумирана в Космоса?</p>

Сладолед, пица или шоколад: Коя е първата храна, консумирана в Космоса?

Любопитно Преди 2 часа

С какво се е хранил Юрий Гагарин в Космоса четете в следващите редове

Стрелба пред къщата на Дрейк в Торонто, има пострадал

Стрелба пред къщата на Дрейк в Торонто, има пострадал

Свят Преди 2 часа

Заподозреният е избягал с автомобил

След САЩ: Пропалестински студентски протести се надигнаха и в Европа

След САЩ: Пропалестински студентски протести се надигнаха и в Европа

Свят Преди 3 часа

Около 125 души бяха задържани в Амстердамския университет в Нидерландия

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Технологии Преди 3 часа

Компанията започва своя път в ерата на изкуствения интелект

Северна Македония избира президент и парламент

Северна Македония избира президент и парламент

Свят Преди 3 часа

Една от големите въпросителни на днешния вот в президентските избори е дали избирателната активност ще бъде над 40%, каквото е законовото условие, за да има избор на президент

ж

Васил Левски и връзката му с Божурище

България Преди 3 часа

Българската история е наситена с много емблематични личности, които са жертвали живота си за нашата страна

Срив в системата за граничен контрол блокира летищата във Великобритания

Срив в системата за граничен контрол блокира летищата във Великобритания

Свят Преди 4 часа

Повредата е била отстранена малко след полунощ

„Хамас“ екзекутира трима палестинци заради предполагаемо сътрудничество с Израел

„Хамас“ екзекутира трима палестинци заради предполагаемо сътрудничество с Израел

Свят Преди 4 часа

Израелските войски са навлезли в източната част на града през предишната нощ