0
Щи има ли реално затягане на коланите? - този въпрос в една или друга форма изниква на страниците на днешните вестници. Първо, с мерки, които тръгват от горе - "вземат персоналните коли на зам.министрите" - съобщават "Труд" и "Демокрация", а новината е от вчерашното закрито заседание на Министерския съвет. Премиерът Костов лично предложил ограничението, за да се правят икономии в бюджета. "Новината за затягането на коланите на висшата администрация сигурно ще зарадва гражданите, коментира по този повод "Демокрация". Но смущаващото в случая, продължава синият вестник е подозрението, че тази мярка просто трябва да тушира твърде осезаемото великолепие в бита на властоимащите". Като се има предвид, че в същото време 45 000 учители са без заплати, четем в "24 часа". От януари някои общини давали на педагозите само аванс от 50 лв., което те приели като истинска подигравка. Затова и учителите подготвяли национална стачка на 28 февруари и протести пред финансовото и социалното министерство. Социалното министерство пък вече обеща 5,5 процентно увеличение на бюджетните заплати.

И това не е единствената социална мярка с вчерашна дата, научаваме от "Труд", защото също вчера е било взето решение работодателите да поемат и 25,6 социална осигуровка върху обезщетенията при отпуск по болест, бременност и раждане. "По три кожи от чорбаджиите", е коментарът, който "Труд" прави на това решение, като изказва съмнение в неговия ефект. Защото отвръщайки на удара, работодателите могат да сторят само едно - ниски заплати, ниски осигуровки и негласно непризнаване на болничните. Да му мислели робите на наемния труд, което не можело да няма отзвук и върху управниците". Зависи какъв: защото засега крадци атакуват къщи на депутати, извежда във водещото си заглавие "24 часа". Оказва се, че въпреки взетите мерки властта не можела да осигури защита дори на народните избраници. Само за два дни били обрани три жилища от депутатските блокове, смут бил обзел депутатите, а в стремежа си да стоварят някому вината, те я прехвърлили върху медиите. В нарочно послание до председателя на парламента проф. Иван Зънзов, депутат от левицата е заявил, че вина за грабежите имали най-вече медиите, защото те уведомявали крадците, кога депутатите имат заседание и не са си вкъщи.

След тези думи следва ли да се чудим защо пореден скандал вчера разтресе парламента. И то заради дипломата на писателя Ивайло Петров, научаваме още от водещото заглавие в "Новинар". Парламентът унизи Ивайло Петров, пише по този повод "Демокрация". В продължение на час и половина народните избрaници не са успели да изберат член на НСРТ, дебатирайки вместо това заслугите и достойнствата на един от най-големите български писатели. Стигнало се е дотам депутатът от левицата Драгомир Шопов да чете изказвания на писателя по повод на Априлския пленум, съпоставяйки ги с романа му "Хайка за вълци". Защо разпнаха класика, пита се "24 часа". А в свой редакционен коментар, озаглавен "стерилизирайте Райчевски, в. "Пари" призовава за оставката на шефа на медийната комисия, на чиято глава тегнел гафа и с писателя Ивайло Петров. Защото преди да го поканят за член на НСРТ именно тази комисия е трябвало да провери дали без завършено висше образование, макар и дългогодишен член на СБП, той отговаря на формалните изисквания на закона. "И аз мисля, че много от депутатите са непълноценни, но си мълча", заявява от своя страна Ивайло Петров пред "Новинар" и казва, че сам нямало да оттегли кандидатурата си. След което явно парламентарният скандал ще бъде отложен за следващата сряда.

Друг скандал обаче - за това дали България финансира или продова оръжие на чеченски терористи - продължава да тлее. Вчера в Загреб руският зам.министър на външните работи Александър Авдеев категорично е опровергал публикацията на в. "Московски Новости" в тази насока и е заявил, че няма никакви данни за това ДПС да е оказвало подкрепа на хората на Шамил Басаев. В днешния си брой в. "Дума" обаче съобщава, че българско оръжие е продадено на Чечения. Сделката, по данни на изданието, била осъществена за 1,5 млн. долара за сметка на сентото въоръжение на нашия първи армейски корпус от Гоце Делчев и Кресна. А комисионна от 240 000 долара вече била преведена в унгарска банка на висш служител от военното министерство. Още една тема за затягане на контрола, особено що се отнася до разни сметки в чужди банки. И можем само да се питаме щом като финансово министерство след въвеждането на патентните декларации е разкрило 165 000 нелегални търговци, както твърди финансовият министър Муравей Радев в обширно интервю за "Труд", какво ли би открило ако данъчните служители наистина проверят някои сметки по-изкъсо. Защото иначе всеки си събира пари в държавата. Така например самозван международен комитет към ректора на СУ регистрирал фондация срещу уставен фонд от 40 лв. и след пътуване в Америка събрал 40 000 долара. Ректорът проф. Биолчев не се смятал за бавноразвиващ, за да му дават акъл за 40 лв., а и не бил виждал нито долар от скандалната фондация така че се обърнал към главния прокурор. И след толкова скандали, едно предложение - на френската актриса Жюлиет Бинош, изпълнителка във филма "Децата на века", която в интервю, което можете да прочетете в "Новинар" смята, че е най-добре да си скандално влюбен. За това тя била влюбена в персонажа на Жорж Санд и искала да предложи нейната любовна история с Алферд дьо Мюсе на зрителите - като нещо, което поставя въпроси и те кара да мислиш.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер