0
а анид иде към нас по Дунава" - с това тревожно заглавие днес излиза "24 часа", насочвайки вниманието на читателите към факта, че екокатастрофата по река Тиса, която от няколко дни не слиза от страниците на вестниците, не може да подмине и нашата страна. Още повече, че разливът на цианид се определя от световните агенции като най-тежката екологична катастрофа след Чернобил. Рибарите във Видинско вече били вдигнати на крак, за да наблюдават Дунав и да съобщават за всичко съмнително по реката. Появата на цианид щяла да се разбере веднага - рибата започвала да измира и рибарите били инструктирани да търсят плуващи мъртви риби. Според експерти, на които се позовава "24 часа" поне 10 години ще са необходими на Унгария и Югославия, за да върнат живота в реките, което кара вестникът да озаглави свой материал по темата "Румъния ни праща втори Чернобил". В същото време всички днешни вестници отбелязват, че са осигурени парите за Дунав мост 2. Срещата в Букурещ показа, че има политически консeнсус, отбелва в. "Пари" и цитира думите на Бодо Хомбах, че посланията от Букурещ са оптимистични. За "Демокрация" най-важното в случая е, че вече има конкретна дата и че мостът ще бъде проектиран през май, както е заявил министър Славински, а на 28 март в Брюксел щял да се реше окончателно въпросът с финансирането. А още две години Румъния нямало да изнася ток за Турция и практически Букурещ е отстъпил пред София и за тока, четем във водещото заглавие на "Стандарт".

В тази връзка "Демокрация" не пропуска да отбележи и че преговорите с ЕС започват от утре. Екипът ни от експерти вече е в Брюксел, а ние сме щели да бъдем пети по ред, пръв по ред на молбите била делегацията на Малта, като всяка страна имала право на 8 минутно изложение. Заявките, както подобава на важен международен форум, трябвало да бъдат лаконични и изчерпателни. Макар на международните форуми също да не липсват изненади, ако се съди по голямата цветна фотография на плеснатия с торта шеф на МВФ Мишел Камдесю, която "Дума" публикува на първа страница.

С една друга фотография - тази на Огнян Дойнов, "Труд" и "Новинар" илюстрират на първа страница съобщението, че във Виена е починал бившият член на Политбюро, обвиняем по дело номер 3 за незаконно финансиране на компартии от третия свят. Огнян Дойнов живееше от 10 г. в Австрия, припомня "Труд", съобщавайки че след промените в България бившият член на Политбюро е бил консултант на медийния магнат Робърт Масуел със заплата от 110 000 лири годишно, а после консултант и в австрйско-швейцарската групировка "Нордекс". Опити за неговото екстрадиране cа били нееднократно правени по време на мандата на главния прокурор Татарчев, но всеки път Австрия се е противопоставяла на екстрадирането му.

Още един мандат пък иска новият вътрешен министър Емануил Йордановв, научаваме от негово интервю в "Труд". Причината не била прилив на властолюбие, а от необходимостта, според него, да има приемственост между реформите. И лично той в един кратък мандат - по-малко от година, не виждал как може да реши натрупалите се проблеми, особено това полицията наистина да решава проблемите на гражданите и да прилага насилие само за да възпира насилието.
Каквото не липсва: "директорка на дом за сираци ги биела с маркуч", задълбочава темата за училищното насилие "24 часа". Изданието цитира покъртителни примери от които става ясно, че децата често били бити, а едно от момичетата в дома в Асеновград "Таню войвода" дори било затворено дълги часове в шкаф, за да помисли дали да си качва отново краката върху телевизора. А и какво да очакваме като цяло за нравите в страната, щом като самата НЕК призна, че изнудва собственици на трафопостове, научаваме от водещата публикация в "Демокрация". Поделенията на компанията в страната принуждавали собствениците на трафопостове да прехвърлят съоръженията в полза на компанията. В крайна сметка, отбелзва в коментар "Демокрация", НЕК трябва да направи втора крачка и не да прави половинчати признания, а само да си строи трафопостовете, нужни на НЕК - иначе как компанията ще си продава стоката.

Подобни недомислици изглежда са на път да отблъснат и германски туроператори от България, научаваме от "Стандарт". Хотелите ви не отстъпват на тези в Гърция и Испания, но инфраструктурата ви е лоша, са заявили вчера представители на големи германски фирми. Туристи се оплаквали, че улиците по зимните ни курорти не са изчистени, пистите не са утъпкани, а боклуците не се извозват. Затова ако сме искали да да останем туристическа държава според международните туроператори правителството и общините трябвало да изпълнят задълженията си.

"Защо сме такива и дали не живеем с фикции?", пита се по друг повод писателят Дончо Цончев в есе, публикувано на страниците на "Труд" и се опитва да си обясни на кого служат понятия като народ, власт и интелектуалци, с които напоследък са напълниха родните медии. Това, което лично него го притеснявало най-много било поставянето на прилагателните. Защото пред истинските думи не трябвало да стои никакво условие, никаква дума не трябвало да предхожда морал или любов. И тъй като днес е Св. Валентин, "Новинар" припомня със снимка от първа страница, че вчера влюбените са разграбили магазините за подаръци. Повечето българи обаче явно ще предпочетат да отпразнуват днешния ден по друг начин - като Трифон Зарезан по стар стил, тоест като празник на виното. Явно - още една национална специфика.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 47 минути

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 2 часа

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 6 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 6 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 7 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 7 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 7 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 8 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 8 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 9 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 9 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 9 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 10 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 11 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 11 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 11 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“