0

"Има нов НПК, следствието ще довършва 35 000 дела", информира "24 часа". Законът ще влезе в сила 6 месеца след публикуването му в "Държавен вестник", реши парламентът. Дотогава следователите ще довършват образуваните при тях дела. Председателят на правната комисия Янаки Стоилов призова изпълнителната и съдебната власт да използват това време за подготовка за прилагането на НПК.

"Всички пред бога", пише "24 часа". Свещ за здраве по случай Петковден запалили четирима кандидати за кмет на София вчера: Татяна Дончева, Милен Велчев с цялото си семейство, Бойко Борисов и Минко Герджиков.

"Герджиков ваксинира учителите", съобщава "24 часа". Да ваксинира учителите и да осигури система за развитие на кариерата, квалификацията и мотивирането на добрите преподаватели обещал вчера Минко Герджиков на среща със Синдиката на българските учители.

Венцислав Димитров иска общините да изготвят специален закон за гробищните паркове и погребалната дейност. Според него само така кметството ще се пребори с проблемите на чистотата, кражбите, вандализма и рекета на частни погребални агенции.

"Велчев ще е добър кмет", е мнението на министъра на администрацията Николай Василев в интервю за "Труд". "Той е безспорен професионалист, добър финансист, сериозен управленец с опит. За разлика от повечето си опоненти той е прекарал значителна част от живота си в поне 6 световни
града. Той знае как изглежда модерният град и може да работи за
модернизацията на София", казва министърът.

"Софийският бизнес подкрепи Татяна Дончева", съобщава "Дума" за среща на лявата претендентка с шефове на фирми. Според нея посланието й за борба с корупцията привлича вниманието на софиянци.

"Ще има ли София червена кметица с източен диалект?", се опитва да прогнозира "Сега". "Потомствените софиянци от трето или четвърто поколение са по-малко от половината. Поради което не би било изненада, ако една волева и енергична тревненка с хаплив език, политически опит и чувство за хумор привлече повече гласове от някой суховат кореняк софиянец", пише авторът.

Анализът в "24 часа" е под заглавие "Кой квартал за кого". Коментира се изследване на теренисти от Центъра за социални практики свързано с предизборните настроения. Според проучването в София съществуват паралелно два града. Единият е на улегналата градска среда, с оформени традиции. Другият е безформена и без видими перспективи жизнена пустиня. В улегналата градска среда хората са по-склонни да обсъждат
изборите, да следят кампанията и да се замислят кой от кандидатите би могъл да се справи като кмет. В крайните квартали търсят човека със секирата, който да реши нещата със замах.

"Предизборно безвремие", е коментарът в "Труд" за очакванията на чиновниците от Столична община към новия кмет. Отбелязва се, той няма да има време да се занимава със служителите, а ще се учи на администрация.

"1/3 от електората на управляващите разочаровани от неизпълнените обещание", пише "Сега". Данните са от октомврийското национално представително проучване на НЦИОМ.

39% от електората на НДСВ не биха повторили вота си, ако партията
не изпълнява обещанията си отпреди изборите. По същата причина
30 % от електората на БСП не биха гласували пак за социалистите, както и 26% от избирателите на Ахмед Доган.

"Бунтът на пешките в БСП", е озаглавен анализ в "Монитор". Коментират се настроенията в червените редици месец и половина преди 46-ия конгрес на БСП. Подчертава се, че след като партийните постове са раздадени и уговорени, напрежението на "Позитано" 20 достигна връхната си точка и вече има едно неструктурирано, но ясно доловимо разделение. Само лидерът Станишев засега е със сигурни шансове да остане начело на
червените, докато участват в управлението на страната.

На същата тема е и коментар на Валерия Велева в "Труд". Тя прогнозира дълбока криза в БСП и остро критично настроена група, която се формира около К. Паскалев - бивш министър при Сакскобургготски и помощник на президента Първанов.

"Министрите да кажат защо вдигат цените", призовава същият Паскалев. В интервю за "Стандарт" той обяснява конфликта между министри и депутати от БСП на последното заседание на парламентарната група: "Реакцията е обусловена от едно-единствено нещо - липсата на достатъчно ясна аргументация и мотивация за приемането на по-високи цени в сферата на енергетиката и ставките в Закона за акцизите. Или с други думи - отсъствието на цялостна политика по отношение на данъците, цените и доходите на населението за 2006 г."

"НДСВ - между лидерско движение и политическа партия", е коментарът в "Капитал". Изследване на агенция "Алфа рисърч" посочва, че на НДСВ тепърва предстои да се утвърждава като субект с устойчиво електорално влияние. Към момента общественотомнение откроява две основни слабости на жълтата партия: наличието на вътрешни противоречия между отделни нейни представители и липсата на ясни идеи за развитието на страната.

"Държавата сваля цени на ток и газ", съобщава "Стандарт". Цените на тока и природния газ могат да бъдат намалени догодина. Това ще стане, ако държавният бюджет се лиши от част от средствата, постъпващи от енергийните компании. Министерството на икономиката и енергетиката подготвя пакет от мерки за намалявене ефекта от шоковото поскъпване на горивата. Те бяха представени от министър Румен Овчаров.

"Овчаров към "Лукойл": Намалете бензина", цитира "24 часа" призива на правителството. "Не можем да изстискваме даржавните компании, а частните да реализират нереална за страната печалба", аргументира се министърът. Той казва, че заради скока на петрола бензинът у нас е скочил с 35%, докато в страните от ЕС с 11-19%.

"Иван Костов: С тези цени ни чака "Станишева зима", цитира "24 часа" изявлението на бившия премиер. Правителството е ограничено в действията си за намаляване ефекта от високите цени на горивата и електроенергията, оправдал се Станишев вчера в парламента.

 "Септември наду инфлация", отбелязва "Труд". Рекордно поскъпване на живота от началото на тази година отчете Националният статистически институт. Цените са се вдигнали с 1.4% през миналия месец и с 3.3% от началото на тази година. Почти сигурно е, че заложената в бюджета годишна инфлация от 4 % за 2005 г. ще бъде надхвърлена.

"Няма осъден за корупция представител на властта", под това заглавие "24 часа" информира за посещението на еврокомисаря по разширяването Оли Рен у нас. Според него датата 1 януари 2007 г.е напълно постижима, но трябвало да се положат усилия. Ще дадем на България и Румъния още 6 месеца, за да се подготвят. Сега излизате на финалната права и не трябва да се отпускате, предупреди комисарят.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 7 минути

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 18 минути

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 1 час

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 1 час

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 1 час

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 1 час

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 1 час

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 2 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 2 часа

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 2 часа

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 2 часа

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 2 часа

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

<p>Почина съпругата на проф. Боян Биолчев&nbsp;</p>

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

България Преди 2 часа

Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч.

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето