0

О пасно ниско е доверието към Народното събрание, отбелязва в интервю за "Труд" председателят на Народното събрание Георги Пирински. На въпрос могат ли депутати с висящи дела да намират отговорни решения за обществото, той отговаря:

"Когато подхвърляме на такава унищожителна критика парламента, когато започваме да се надпреварваме да му лепим етикети и скандали, и то колкото се може по-пикантни, ние се лишаваме от онова място на държавност, от което всеки в обществото има нужда, независимо от възгледите си. В противен случай се превръщаме в един разпадащ се социум", предупреждава Пирински.

Той обещава да бъдат подготвени спешно необходимите законови промени срещу разрастването на педофилията и престъпността спрямо деца.

"Сексскандал или диагноза на политическата класа", е озаглавен анализът в "Монитор".

"Фактът, че в парламента има педофил е студен душ за цялото общество, но най-вече за институцията, която би трябвало да стои като носеща колона на държавността. Тя е студен душ и за избирателите, които вкарват подобни хора в парламента с лекомислено гласуване", отбелязва авторът.

Случаят "Кузов" се коментира не като провал на "Атака", а като част от принципа, по който се развива тази партия.

Първанов се опитва да наложи позицията си на "ангажиран държавник", отбелязва Румяна Коларова, политолог. В интервю за "Капитал" тя посочва ключови събития, от които ще зависи политическата динамика през тази година.

"Първо, реакцията на Европейската комисия чрез доклада и политическото решение, което ще бъде взето след публикуването му, и второто са президентските избори. Докладът ще определи политическата ситуация в навечерието на президентските избори, защото един положителен доклад или едно положително решение ще означава, че цялостната стратегия на навлизане на президента във властта ще бъде оценена като високо ефективна."

Конституцията мина на косъм, пише "Труд".

Проектът за промени в конституцията бе подкрепен от 183-ма депутати, 36 бяха "против", а четирима се въздържаха. БНС помогна на управляващите от БСП, НДСВ и ДПС да съберат гласовете за първото четене вчера.

Това са възможните промени сега, за тях постигнахме съгласие, но ако не се приемат бързо, за да ги отчете Еврокомисията, няма да имат съществена стойност - бе основното послание на управляващите. Опозицията ги атакува в слабото място - промените са твърде рехави в сравнение с очакванията на българите.

"Стандарт" публикува две гледни точки свързани с имунитета. Махнем ли имунитета, насърчаваме шантажа, смята Татяна Дончева от Коалиция за България.

"Имунитетът не е привилегия, а допълнителна гаранция за работата на депутата. Той е в интерес не на народния представител, а на избирателите. Ограничаването на имунитета до престъпления от частен характер е разумно", е нейната позиция.

Привилегиите петнят депутатите,

категорична е Екатерина Михайлова, зам.-председател на ДСБ. "ДСБ гласува против промените в конституцията и между първо и второ четене ще предложи истинска отмяна на депутатските имунитети. Само по този начин можем да защитим честта на институциите. Предлагайки радикална промяна, ще покажем, че те трябва да се уважават първо от хората, които работят в тях."

И в Европарламента имат пълна защита, посочва заместник-председателят на парламентарната група на НДСВ Борислав Ралчев. "Много популизъм има в изказванията на хората, които го искат. Имунитетът е гаранция, той не е привилегия на депутата, а на институцията, на парламента", допълва той.

"Клозет или имунитет", е анализът в "24 часа". Припомня се, че имунитетът бе въведен от бащите на сегашната конституция като гаранция слабата някога демократична опозиция да не бъде атакувана от всесилната тогава Държавна сигурност.

"Това бе решение подчинено на едно преходно явление, тактика на някогашния СДС. Междувременно се смениха разни власти, имунитетът си стоеше с целия си ужасен абсурд - всъщност той позволява народните представители, съдиите и прокурорите да извършват дребни престъпления", смята авторът.

Сергей Станишев за втори път през последните 10 дни скастри свои министри,

че не действат екипно, отбелязва "24 часа". Отделните ведомства продължават да работят, без да е ясно кои проекти и транспортни коридори са най-изгодни за държавата, смята премиерът.

Забележката му била насочена към седем министри, участвали в съвета за координация и изпълнение на инфраструктурни обекти, съобщи пресслужбата на МС.

"Моята истина за 4 февруари 1997 г.", е анализ в "Сега". Автор е Кирил Добрев, син на покойния Николай Добрев, който преди девет години заедно с Георги Първанов върна мандата за съставяне на правителство.

"За моята партия БСП 4 февруари не означаваше край и провал на едно управление, а ново начало на реформи и модернизация. Резултатите от този дълъг процес, започнал през 1997 г., са налице днес. БСП е модерна и диалогична партия, която успя да сформира широка коалиция, подкрепена от голяма част от българите", е неговата оценка.

"Десните си харесали социолог за президент",

съобщава "Труд". Проф. д-р Георги Фотев е едно от имената, които се обсъждат от десницата за общ кандидат за президент. Фотев беше три мандата директор на Института по социология към БАН, сега е в управителния съвет на фондация "Демокрация". Днес ДСБ, ОДС и БНС се събират на първа среща за разговори за обща кандидатура.

"За СДС с мъка на сърце", извежда още "Труд". Вестникът публикува резултатите от анкета с лидери и активисти на сините по места. Една от тревожните констатации е, че СДС започва годината с близо 16 000 членове.

През 2001 г. те са били 40 000. Мнозина от десните в момента открояват липсата на нови идеи и цели, около които да се сплоти и партията, и дясното.

Лебед донесе птичи грип у нас,

информира "Сега". В България е регистриран случай на смъртоносния за птиците вирус Н5, съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Положителната проба е взета от мъртъв лебед, намерен на 31 януари по поречието на Дунав в района на Видин.

Първоначалният положителен резултат е от българска лаборатория, пробата е изпратена за допълнителни изследвания и потвърждение в лабораторията на Европейската комисия във Великобритания.

Лошата инфраструктура по Черноморието пречи за развитието на туризма

и е необходимо да се вземат спешни мерки за нейното разширяване и модернизиране. До този извод стигнаха вчера президентът Георги Първанов и кметовете на черноморските общини от Бургаска, Варненска и Добричка област по време на работна среща, разказва Труд".

Темпът на строителство е висок, но не се правят адекватни инвестиции за пречиствателни станции и за разширение на водопреносната и електропреносната мрежа, коментира Първанов.

Даваме гара София на концесия, обявява в интервю за "Стандарт" транспортният министър Петър Мутафчиев. Според него съществува реална възможност гарите да бъдат отдадени на концесия. Средствата за поддръжка и ремонт ще бъдат пренасочвани от тях към жп линиите.

Концесионерите могат да вземат, ремонтират и модернизират отделни гари, за да създадат по-добри условия за пътниците. Министърът обещава столичното летище да има нов терминал през юни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 7 минути

И да, може да завива на място като танк

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 25 минути

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 8 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 9 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 10 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 10 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 11 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 11 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 12 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 12 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 13 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 13 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи